Mustia kirsikoita ovat marketit ja torit nyt pullollaan. Niistä saa makeita torttuja, piirakoita ja tietenkin kakkuja kesän juhliin.

Mansikkamäellä ja muutamassa muussa blogissa oli tehtyihanaa ’Schwarzwaldin täytekakkua’. Niitä nami-hiiri makusteli ajatuksissaan veden herahtaessa kielelle! Hiiri pisti tossua toisen eteen suunnistaen torille kirsikoiden hakuun. Tuoreet lähialueiden puista poimitut kirsikat ovat niin hyviä, ettei ne mihinkään piirakkaan ehdi.

Keltainen 'Rainier'

Mielitietty olisi erittäin houkutteleva, poikkeuksellisen suuri keltainen kirsikka tai keltainen ’Rainier’, joka on osittain punastunut pinnasta. Makeus on mustan kirsikan luokkaa, hedelmäsokeria on noin 25%. Punaisissa on enemmän raikkautta havaittavissa. – Keltaisia lajikkeita tapaa aika harvoin – torikauppiailtakin ne ovat usein ennakkoon varattuja, joten satunnainen ostaja jää niitä ilman. Tämän maan omat hedelmätarhojen sadot asettavat luonnollisesti ehtoja tuonnille.  Hedelmän/marjan väri ei ole ratkaiseva tekijä.
 
David Lynchin ja Mark Frosterin luomasta kuvitteellisesta ”Twin Peaks”  murhamysteeristä nami-hiiri muistaa alkumusiikin, sekä kirsikkapiirakan. Nämä siksi, että hiiri ei ikinä ehtinyt katsoa koko sarjaa. Tunnusmusiikki on kuitenkin syöpynyt mieleen ja sen tunnistaa aina, milloin sattuu kuulemaan. Parhaillaan on ollut tämän vanhan TV-sarjan uusintakierros.  Ei hiiri ole sitä aktiivisesti seurannut nytkään, vaikka aikaa olisi ollut .  Mutta kirsikkapiirasta ei voi ohittaa.  Mikä tahansa jännittävä murhamysteeri tulee nautittua (kirsikka)piirakan kera. -  Lähiseudun paikalliset teatterit esittävät tänä kesänä ensin Verdin ”Napuccon” ja myöhemmin Agatha Cristien ”Mord an Bord”. Toivottavasti tauolla on mahdollisuus kirsikkapiiraaseen. 
 
 
Näin houkutteleva kuva ja  resepti vanhasta Kotiliedestä taltioituna. Sitä hiiri aikoo valmistaa seuraavan toriretken jälkeen. Se ei ole ihan aito amerikkalainen, mutta eihän ne kirsikatkaan ole siellä kasvaneita. 
 
 Kirsikat piirakassa Kotilieden tapaan !
 
150 g mantelimassaa
125 - 150g voitavettä
1/2 dl sokeria
3 1/2 dl jauhoja
1/2 dl kylmää  vettä
 
1 kg kypsiä kirsikoita
1 dl hillosokeria
3 tippaa karvasmanteliöljyä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
 
1. Huuhdo kirsikat ja poista kivet. Kiehauta kirsikat ja hillosokeri. Mausta karvasmantelilla.
2. Nypi mantelimassa, rasva, sokeri ja jauhot muruseokseksi. Lisää vesi ja anna taikinan tasaantua noin 15 minuuttia jääkaapissa.
3. Painele taikina piirasvuokaan. Tue piirakkapohjan reunat foliosta taivutetulla pannalla ja paista 200°C:ssa uunissa noin 10 minuuttia.
4. Kaada kirsikat vuokaan. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja kaada kirsikoiden päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
5. Tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa. Maistuu hyvälle myös päiväkahvin aikaan, vaikka vaahdotetun vaniljakastikkeen kera!
 
Kirsikat ovat niin makeita, että hiiri  aikoo vähentää sokerien osuuksia hieman !
 
Valmista murotaikinaa käyttäen selviytyisi nopeammin 'kirkuvasta' naminälästä. Markettiin ei ole pitkä matka, mutta paluu on 400 metriä jyrkkää nousua. Tästä syystä mahdollisesti niitä kirsikoita onkin vain 500 g jäljellä, silloin pitäisi tehdä näin:
 
Esipaistetaan piirakan pohja 10 min. / 200°C.
Pohja täytetään kirsikoilla, joista on tietenkin poistettu kivet - ehkä niitä on hetki ehditty uittaa  ruokalusikallisessa 'Kirschiä'.
Kaadetaan päälle vispattu muna-sokeri-vaniljaseos. Annetaan paistua 20 min /200°C tai niin että täyte hyytyy ja saa hieman väriä pintaan!
 
Teitpä miten vain, niin kirsikkaista tai marjaista hyvää kesän herkutteluun !
 
nami-hiiri
P.S.
 
 
Ilman mainosta ja ylipursuavia suosituksia nami-hiiri otti kuvan 40%:sta nesteestä, josta on käyttänyt leivontaan viimeiset 5 vuotta. Konditorit tapaavat lorauttaa kirsikkaisiin torttuihinsa tätä pulloa isompia annoksia - kuka milläkin mitalla.  Vanhempi postaus, jonka lopussa aihetta sivutaan, löytyy täältä.  
Pullokuvan hiiri poistaa, vaikkei kirjoittelekaan Suomessa,  jos joku niin haluaa ja kokee sen 'piilomainonnaksi'.
.