Yksinkertainen raikas juustokakku löytyi Ruokalan valikoimasta suomalaisia lehtiä lukiessa. Sitä piti testata heti tähän Vappuun naapuriin vietäväksi. Tulen tekemään tätä jatkossakin. Ruokalaan lämpimiä  terveisiä maailmalta! Artikkelissa kerrottiin kakun syntyneen yhteistyönä, joten tekijää en paremmin tiedä.  Lainasin kuvan kysymättä lupaa, en malta huomista odottaa. Oma kakkuni on jo syöty. Se oli kyllä ihan yksi yhteen tämän kanssa.

"Vaniljainen Mojito -juustokakku mintulla" / kuva Ruokala

Tämä Vappu oli hieman erilainen. Nami-hiiri ei ehtinyt edes miettiä serpentiinejä, eikä siman valmistusta. Pöydälle valmiiksi nostettua rosetti-rautaa ei liioin tullut käytettyä, mutta tuleva kesä on pitkä ja valoisa luonnossa istuskeluun ja herkutteluun. Rosetit tulevat maistumaan!

Kokeiluun innosti myös  Glorian sivuilta löytynyt 'sellerisima'. Se on valmistumassa janojuomaksi. Keski-Euroopassa ei tunneta simaa. Erilaiset ja väriset viinirypälejuomat ovat puolestaan hyvin tuttuja. Viinitarhoissa kasvaa niin juhlien 'tunnelma' kuin arkipäivän janon 'sammuttaja', sekä rypäleherkut jälkiruokiin ja kakkujen koristeiksi. Nami-hiiri juo vain vettä, mutta mielellään hivenen maustettuna: mansikkaa, sitruuna, basilikaa tai kirsikkaa..... 'Sellerisima' kuulosti jännittävältä.

Selleristä janojuomaa

1/2 L sellerin lehtiä

5 L vettä

4-5 dl sokeria

1 sitruuna

herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa 

  • Huuhdo sellerinlehdet hyvin ja pane ne tilavaan astiaan. Kiehauta vesi ja kaada se lehtien päälle. Sekoita sokeri joukkoon. Kuori ja viipaloi sitruuna ja sekoita simaan. Anna siman jäähtyä haaleaksi.
  • Liota hiiva pieneen simatilkkaan ja sekoita simaan. Anna käydä huoneenlämmössä pari vuorokautta eli jonkin verran pitempään kuin tavallinen sima.
  • Siivilöi, pullota ja pane kylmään. Sima on valmista parin vuorokauden kuluttua.

Edit.

Nami-hiiri  on vuosien varrella törmännyt useinkin Aila Pakarisen ihaniin resepteihin, yllättäviinkin, mutta aina ovat toimineet kaikin puolin. En toki suosittele kokeilemaan 'sellerisimaa', jos tämä vihannes on normaalisti kielletyllä listalla tai maku ei miellytä syystä tai toisesta. sellerinlehdet ovat luonnollisesti miedompia, kuin varsi tai mukula.

 nami-hiiri