image-normal.jpg

nami-hiiren piiras

Kurpitsapiiras, pumpkin pie, on amerikkalainen piirakkaklassikko. Koillis-Amerikan intiaanit viljelivät kurpitsaa ja tutustuttivat eurooppalaiset valloittajat tähän vihannekseen. Kurpitsa matkusti siksi meren yli Eurooppaan, ja 1600-luvulla Ranskassa ilmestyneessä keittokirjassa mainittiin kurpitsapiirakka. Kirja käännettiin myöhemmin englanniksi ja Englannin kautta resepti matkasi takaisin Amerikkaan, Uuteen Englantiin.

Kurpitsa on syksyn sadonkorjuun symboli, ja kurpitsapiirakkaa syödään perinteisesti ja poikkeuksetta Kiitospäivän aterialla, sekä jouluna. Toki se on leivonnassa mukana muulloinkin. Yhdysvalloissa kurpitsapiirakan täytettä saa ostaa purkitettuna ympäri vuoden, mutta meidän on valmistettava se itse. Onneksi se ei ole vaikeaa.

Hiiri kokeili eilen purkitettua täytettä piirakan paistossa, kun sopivan pienet oranssinkeltaiset vihannekset olivat marketin hyllyiltä lopahtaneet, tietenkin! Alla oleva resepti on joku vuosi sitten ollut  Kodinkuvalehdessä. Se ei ole aivan aito Mummo Ankan piirasresepti, mutta hyvin toimiva, erittäin maukas - ja ehkä enemmän suomalaismakuinen.   

Amerikkalainen kurpitsapiirakka 

300 g keltamaltoista ja –kuorista halloween-kurpitsaa tai kuorittua kurpitsaa 
2 munaa + 1 keltuainen 
1½ dl fariinisokeria 
1 tl kanelia 
½ tl jauhettua maustepippuria tai muskottipähkinää 
½ tl jauhettua neilikkaa 
1 tl jauhettua inkivääriä 
1 rkl sitruunan mehua 
2 dl kermaa 

Taikina 
pakastettua voitaikinaa tai itse tehtyä voitaikinaa 
200 g voita 
3 dl jauhoja 
1 dl sokeria 
2 tl kanelia 
2 rkl vettä 

1.  Valmista taikina nyppimällä jauhot, sokeri ja kaneli voin joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Kauli ja levitä valmis taikina halkaisijaltaan 22 senttiseen (syvän)vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka hetkeksi pakastimeen tai jääkaapiin.

2. Esilämmitä uuni, 200°C. Lohko kurpitsa 4 cm paksuisiksi kuutioiksi. Kypsennä höyryttämällä noin 25 min. Valuta neste kypsistä kuutioista siivilässä ja soseuta.

3. Pistele piirakkapohjaa haarukalla ja esipaista, 200°C / uunin alatasolla 10 minuuttia. Ota pohja uunista. - Laske uunin lämpö 175°C !

4. Valmista pohjan paistuessa täyte. Vatkaa kananmunat ja keltuainen. Lisää sokeri, mausteet, sitruunamehu, kurpitsasose ja kerma. Kaada seos vuokaan ja paista 175°C uunin alatasolla 30-40 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä ja hyytyä uunista ottamisen jälkeen.
 

Tarjoile lämmintä piirakkaa sokerilla ja sitruunalla maustetun kermaviilin kera: 
1 prk kermaviiliä 
½ dl tomusokeria 
2 rkl sitruunan mehua 
Sekoita ainekset kulhossa. 

Vinkki: Piiras maistuu myös kanelilla ja sokerilla höystetyn kermavaahdon kanssa.  

nami-hiiren vinkkejä matkalta: 

image-normal.jpg

Lämmin piiraspala maistuu myös hiljakseen sulavan kurpitsajäätelön kanssa - tulevasta Halloween värityksestä huolehti mini lakujen leikatut miniminit!

Kokeile modernisti kurpitsamuffinsseja tai vaikkapa 'Kurpitsaneliöitä' matalassa uunipellissä paistaen, jotka voit koristaa ruudulliseksi/raidalliseksi voi-tuorejuusto-tomusokeri-maitoseoksella suhteessa: 30ml + 30ml + 125ml + 60ml.

Mutta miltä maistuisikaan suklainen kurpitsapiirakka? Sitä on tehtävä ennenkuin suklaa loppuu maailmasta. Se vaara kuulema on olemassa, jos uskominen lehtiartikkeliin!

image-normal.jpg

nami-hiiri ei koristellut valmista piirakkaansa, koristelee palan kerrallaan. Olisi pitänyt laittaa taikinasta lehtiä reunoille sekä pieniä kurpitsoja. Pikkumuotit ovat kaikki kotona ja uudet hankitut isoja halloween -pipareita varten. Kanelia ja muskottia piiraassa on, mutta koiran kotona ei ollut kokonaista muskottia kuvaa varten - ja onhan tuo tähtianis kauniimpikin !

image-normal.jpg

Kaikki hyvä loppuu...tässä urhoollisesti nautitun piirakan viimeinen pala odottelee vuoroaan kahvin valmistuessa, kurpitsakreemillä ja sokeroiduilla fenkolilla koristeltuna. 

nami-hiiri,  Torontossa