Pihlajan marja on kypsänä punainen. Marjat kypsyvät yleensä heinäkuun lopussa tai elokuussa. Syksyllä ja talvella kirkkaanpunaiset marjatertut tarjoavat ravintoa linnuille, sekä Suomessa, että koko Euroopassa.
 
 
Marjat maustavat mukavasti pannukakkua ja tuovat vaihtelua omenapiirakkaan. Pihlajanmarja on ravitsemuksellisesti oikea terveyspommi. Kotimaiset, torjunta- ja säilöntäaineista vapaat luonnonmarjat sisältävät runsaasti karoteenia sekä C –vitamiinia. - Pihlajan pientä marjaa on verrattu terveellisyytensä vuoksi omenaan.
 
Päärynäinen pihlajanmarjahyytelö 
 
500 g hyvin puhdistettuja pihlajanmarjoja
1 kg kypsiä päärynöitä pestyinä,ilman kotaa ja pilkottuna
2 vanijatankoa
500 g hillosokeria
 1 tl sitruunahappoa
3 dl vettä
 
Nypi ehjät marjat tertuista ja pese huolella. Pilko päärynät 4-6 osaan, joista olet ottanut kodan pois. 
Laita kattilaan ja lisää 3 dl vettä, keitä pehmeiksi, noin15 min. 
 
Valuta sideharsolla vuoratulla siivilällä mieluiten yön yli.
Mehua on aamulla suunnilleen 1 litra, täydennä vedellä tarvittaessa. - Silmiin on osunut ohje, jossa täydennys tapahtuu valkoviinin avulla. - 
 
Lisää mehuun vaniljatangon sisältö, sekoita joukkoon sokeri ja sitruunahappo. 
 
Kuumenna mehu kiehuvaksi ja keitä 3 minuuttia. Anna kuplia.
 
Kaada puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje välittömästi.
 
Ulkomaisissa resepteissä puhutaan miltei poikkeuksetta muutamasta teelusikallisesta konjakkia  ja siitä valkoviinistä, mutta nami-hiiri jättää ne pois. Naturel on parasta.
Mutta jos jotain välttämättä haluaa lisätä , niin reilu teelusikallinen kaneli sopii mausteeksi yllättävän hyvin, milloin päärynäkin on mukana !
 
 
 

”Pihlajanmarja -marmeladien valmistus alkoi Fazerin Kluuvikadun konditoriassa vuonna 1895 ja se on vanhin edelleen myynnissä oleva Fazer-tuote. Alkuperäinen resepti sisälsi pihlajanmarjoja, mutta vuosien varrella resepti on ’hieman’ muuttunut ja samalla nimeä on muutettu, Uusittu 'Pihlaja' kulkee monen suussa edelleen nimellä 'Kettukarkki' – sillä juuri kääreen ketusta tämä marmeladi tunnetaan jo alkuajoistaan lähtien.", näin kertoo Fazer-Cloetta tuotteestaan.

 
 

 

Nami-hiiri pitää marjan hieman kitkerästä aromista ja käyttää sitä vitamiinisuutensa vuoksi paljonkin ruuanlaitossa ja leivonnassa hyytelönä.  Se kruunaa, niin ruskean peruskastikkeen aterialla, kuin näkkileipäviipaleenkin aamutuimaan, antaen makua ja väriä. 
Nami-hiiri näkee auringossa kylpevän pihlajan kattoikkunastaan ja miettii laulua – sitä, joka oli radion kielletyllä soittolistalla 12 vuotta vihjailevan sanoituksensa takia . Tarina kertoo, että säveltäjä Toivo Kärjen ja sanoittaja Reino Helismaan yhteistyöstä 1948 oli syntynyt laulu: ”Suutarin tyttären pihalla kasvoi kaunis pihlajapuu...”, jonka Helismaa esitti.  Presidentti Paasikiven puoliso Alli Paasikivi , oli suutarin tytär. Tämä hennosti vihjaileva kappale ei olisi mitenkään pärjännyt kaikki asiat suoraan julistaville nykybiiseille .