P%C3%A4%C3%A4ryn%C3%A4torttu%201%20-norm
 
Viime tiistaina olisi ollut Äidin syntymäpäivä. Hän teki usein 'päärynä-kahvitorttua’. Resepti oli varmaan ollut aikoinaan jossain lehdessä, koska  nami-hiiri löysi sen kahvikirjasesta, joka oli painettu 1986, eikä Äitiä enää silloin ollut.
 
P%C3%A4%C3%A4ryn%C3%A4torttu%202-normal.
 
Päärynäinen kahvitorttu
 
75 g voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
1 dl vahvaa kylmää kahvijuomaa
2 dl jauhoja
½ dl kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 tlk säilykepäärynöitä
( Hiiri keitti edellisenä päivänä sokeri-kaneliliemessä
3 päärynää pehmeiksi - jokamiehen puusta poimittuna !) 
 
Marenki:
3 valkuaista ja 6 rkl sokeria (Hiiri käytti aidolla vaniljalla ja mantelilla  maustettua sokeria – käyttöpäiväys läheni uhkaavasti loppuaan !)
 
Esilämmitä uuni 200°C ja voitele piirasvuoka.
 
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon keltuaiset, yksi kerrallaan hyvin sekoittaen.
3. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää vuorotellen kahvin kanssa
    taikinaan.
4. Kaada seos vuokaan ja paista 10 minuuttia.
5. Lisää tortun päälle päärynälohkot. Paista 20 minuuttia lisää.
6. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki
    päärynöiden päälle ja kuorruta torttu 250°C:ssa kauniin ruskeaksi.
 
Torttu maistuu edelleen hyvälle. Maku on täynnä muistoja !

Kahvimummut%20taulussa%20.jpg

“Kahvin Ystävän Iloksi” on vakituisesti keittiön käsikirjastossa. Sitä tulee selailtua usein ideoiden olleessa kadoksissa. Sivulla 9 on hauska Anna Sahlsténin öljymaalaus (1895) Pauligin kokoelmasta. Siinä on kahvi ‘kokonaisuudessaan’ mieliin painuneena – pohjasta mustunut kuparipannu, kermanekka ja tassi kolmen sormen varassa.  Oli monta monituista kertaa ihmetystä, kun ‘tosi’ vanhat ihmiset ryystivät kahvinsa sokeripala suussaan – kotona ja kylässä. Ilmasiltaa hiirikin koetti pullamössönsä kanssa, mutta vain kotona. - Mietteissään nami-hiiri kääntää kirjasen sivua. 'Kahviropposet' - niihin tulee riisimuroja, mutta eivät taida korvata aamiaista

nami-hiiri