“On jäätelö hyvää, kun yksin syö!” on Eero ja Jussi Raittisen, The Boys tulkinta 'Little Richardin’ aikoinaan esittämästä hitti-kappaleesta ‘Tutti-Frutti’. Suomennoksesta voi olla montaa mieltä, mutta "Wop-bop-a-loom-op-a-wop-kam-boom!” on laulun hauskalta kuulostava säe edelleenkin, jota ei onneksi suomennettu.
 
Jäätelöllä on pitkä historia. Se ei mikään uusi asia, sillä niinhän kaikilla herkuilla näyttää olevan paremmassa tarkastelussa. Suomessa jäätelöön tutustuttiin venäläisten jäätelökauppiaiden myötä, ja jäätelöteollisuus sai maassamme alkunsa 1930-luvulla. Suomi on nykyään eurooppalaisittain jäätelön kulutuksessa kärkimaa!
 
Jäätelön keksijästä tai alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta jo tuhansia vuosia sitten Kiinassa ja Välimeren maissa valmistettiin jäädytettyjä juomia, joista sanotaan jäätelön saaneet alkunsa.
 
Nykymuotoinen jäätelömme sai alkunsa Amerikassa 1770-luvulla. Jäätelön koneellinen valmistus aloitettiin 1846 ja vuonna 1851 valmistus teollistettiin. 
 
Suomessa ensimmäiset jäätelökokeilut tehtiin 1900-luvun alussa ja vuonna 1922 italialainen 'Magin perhe' perusti ensimmäisen jäätelönvalmistuslaitoksen nimeltä 'Helsingin jäätelötehdas'. Tehdas on edelleen toiminnassa ja Magien perheen omistuksessa, kolmannessa polvessa.
 
Suomen ensimmäinen 'Valion jäätelöbaari' avattiin Helsingissä Lasipalatsissa 1936. Matala funktionalistinen liikerakennus oli nuorten arkkitehtien suunnittelema ratkaisu (Revel-Riihimäki-Kokko). Se oli ajateltu tilapäiseksi ja se odotteli purkamistaan. Vuosikymmenet vaihtuivat ja siinä odotellessaan rakennus ehti pahasti rapistuakin. Lopulta kaupunkilaiset ja Museovirasto puuttuivat asiaan rakennuksen kunnostamisesta ja säilyttämisestä. Nami-hiirelle rakennus tuo muitakin muistoja mieleen jäätelöbaarin ohella. Rakennuksen toisessa päässä oli Helsingin isoin elokuvateatteri, Bio Rex. Sen katto oli korkealla, miltei taivaassa, josta riippui 'pallorypäslamppuja'! - Ensin elokuviin ja sitten jäätelöbaarin mehulle ja munkille !!
 
Jäätelö sisältää reilun 50% vettä. Mutta mistä kummasta se vesi tulee, kun siitä ei ole resepteissä? Leivontafoorumin jäätelöherkkuja katsottuani.....
 
 
oli ihan pakko laittaa kengät jalkaan ja kipittää mäkeä alas paikalliseen ‘Il Gelatoon’ . Ja niinhän se vain oli, että päälimmäisenä maistui kuin maistuikin vesi, jota nami-hiiri ei ole aiemmin tullut edes ajatelleeksi. Oli pakko testata oikein kahdella pallolla. Jäätelöiden herkulliset värit ovat ilmeisesti kiinnittäneet koko huomion. Kermajäätelöähän kaikki aina markkinoivat!  Oikeasti nami-hiiri syö kovin harvoin jäätelöä, mieluummin maistelee niitä kakkuja ja suklaata. Syystä tai toisesta suklaajäätelökään ei houkuta.  Monta kesää on jäänyt väliin ihan ilman jätskitöttörön töttöröä ! 
 
 
Jäätelöspageti -annos ja kuva jätelöbaarista
 
Mikään absolutisti nami-hiiri ei siis ole jäätelön suhteen, vaan maistelee silloin tällöin mielellään. Nämä alla olevat resptit kyllä houkuttavat suuresti juuri erikoisuutensa vuoksi!
 
Porkkanajäätelö:
8 keskisuurta porkkanaa
1 litra maitoa,
200 g sokeria
hieman suolaa
 
1. Kuori porkkanat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat  monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. 
2. Siivilöi, sekoita mehu maitoon ja sokeriin. 
3. Keitä noin 15 minuuttia tai 5 minuuttia mikroaaltouunissa, sekoittaen silloin tällöin. Anna jäähtyä.
4. Lisää ripaus suolaa, vatkata kevyesti. Laita pakasterasiassa pakkaseen noin 3 tunniksi, välillä sekoittaen, vaikka tunnin välein.
 
Oliiviöljy-basilikajäätelö:
2 liivatelehteä
½ ruukkua basilikaa
2 ½ dl (bulgarian) jogurttia
1 tlk (200 g) ranskankermaa
3 dl hyvää oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
3 dl tomusokeria
1 tl sormisuolaa
 
1. Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Laita 1 dl jogurtista pieneen kattilaan.
3. Nypi basilikan lehdet varsista, ota muutama lehti sivuun koristelua varten.
4. Soseuta ranskankerma ja basilika monitoimikoneessa tasaiseksi vaaleanvihreäksi seokseksi. Vähennä koneen nopeutta ja lisää öljy, sitruunamehu, sokeri, suola ja loppu jogurtti.
5. Kuumenna kattilassa oleva jogurtti. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne jogurttiin huolellisesti sekoittaen.
6.Lisää seos jäätelömassan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi koneen ohjeen mukaan.

Mukavan Vävyni keittiössä olevan koneen, 'Gelatiera Gaggia' tuotoksesta ei vesi herahda, kuin kielelle! Kone hurisee hiljakseen tunnin ja jäätelö on valmista nautittavaksi. Se jäätelö maistuu hyvälle - ilman vieraskoreutta! Ensi viikolla vietän useamman päivän tuossa keittiössä. Mutta en valmista kuitenkaan jäätelöä, sillä kiva ja musta kaverini johdattelee minua aivan toisen herkkukaapin oven luokse. Pukkaa hellästi kuonolla jalkaan, jos vahingossa kävelen väärään suuntaan. Koiralla valuu kuola suupielistä – minulla ei !

nami-hiiri