Piparikranssi%20%204x%20.jpg

Varsinaisesti  tämä ei ole mikään nami-hiiren uudennos eli innovaatio, jonka hiiri olisi  keksinyt tai olennaisesti parantanut jo jonkun toisen keksittyä ideaa. Viime jouluksi hankittu "Baking Heaven" -lehden kansikuva on vain jäänyt toteuttamatta. Tavallaan estettä ei ole ollut tekemiseen, sillä olisihan sen voinut koota Pääsiäiseen tipupiparein, Juhannukseen kukkaformuilla jne.

Kiva yksinkertainen toteutus, johon oli turhaan laitettu muovikoristeita, hiiren mielestä. Suurikin se oli, tähdet vain viisisakaraisia...ei kuitenkaan varsinaisia vikoja, vain makumieltymyksiä. Nami-hiiren mielessä oli pieni  toteutus (10 cm ulkoreunan halkaisija), kaunis katsojan silmissä, jollain pikkujujulla ja sellainen jolla voisi osallistua Leivontafoorumin jouluhaasteeseen.

Koiran koti on täysvarustettu erilaisin ruuanlaittoon ja leivontaan tarkotetuin konein, nopeuttamaan, helpottamaan työskentelyä, mutta sieltä puuttuu koristeluun tarvittavat 'työkalut' tai ainakin kaikki 'se' pieni, mitä hiiri tykkää käyttää. Hiiri oli pakannut turhamaisuuksissaan omia joulusuosikkejaan mukaan....jopa Sarpanevan Tsaikka -lautasen, kultajauheen, punaista ohutta nauhaa, yhden valkoisen tabletin......Todellinen syy oli kuitenkin se, että hiiri halusi toteuttaa mainitun lehden kansikuvan ja osallistua jouluhaasteeseen sellaisella visiolla joka lehteä selailtuaan oli tullut mieleen.......Kotikolossa valmistaminen olisi ollut aivan liian aikaista sääntöjen puitteissa.

Piparikranssi%20%205.jpg

Piparikranssi%2011.jpg

Piparit%C3%A4hti%20%2016.jpgPiparit%C3%A4hdet%2012.jpgPiparikranssi14x%20.jpg

 

JOULUPIPARIEN TAIKINA, saanti 6 pellillistä  normaalikokoisia piparkakkuja

 

  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 ½ dl sokeria
  • 1 ½ dl tummaa siirappia
  • n. 6 tl piparkakkumaustetta  
  • 2 munaa  tai 1 dl appelsiinimehua, niin saat kanamunattoman taikinan
  • 1 l vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  •  
  • ° Valmista taikina leivontaa edeltävänä päivänä, jotta maut tasaantuvat ja rakenteesta tulee jähmeä.
  • ° Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri.
  • ° Laita kattilaan siirappi sekä mausteet ja kiehauta kuumaksi.
  • ° Kaada seos pehmeän voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä vähän. 
  • ° Lisää joukkoon munat ja sekoita tasaiseksi.
  • ° Yhdistä kuivat aineet keskenään.
  • ° Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin lastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen.
  • ° Muotoile taikinasta tasainen ja kääri se kelmuun.
  • ° Anna makujen tiivistyä ja taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • ° Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota piparimuotilla kuvioita, joko samaa tai erilaisia muotteja käyttäen.
  • ° Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle ja asettele haluamallasi tavalla hieman lomittain kranssiksi, sydämeksi…… ja muista tehdä ainakin yksi reikä nauhasomisteelle!
  • ° Paista 200°C asteessa uunin keskitasolla paksuudesta riippuen noin 5-8 minuuttia, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä.
  • ° Jäähdytä piparit hyvin ennen koristelua.
  •  
  • Tee sokerimassasta pieniä kukkia, sulata leivinpaperoidulla pellillä konditorisokerista pisaroita, helmiä.... tai piirtele elintarvikkeille tarkoitetulla sivellinkynillä kuvioita……..laitan jotain kuvaa myöhemmin, sillä nekin ovat mukana.
  •  
  • Syötävä pieni kranssi soveltuu mm. kahviservietin renkaaksi, leipälautaselle, erilliset tähdet ja lumihiutaleet (jälkiruoka)lautasten koristeluun…….kotonaan hiiri ripustelisi ne pöytäkuuseen.

 

Piparien teko onnistuu myös ilman muotteja. Jos ei ole sopivan kokoista piparimuottia, niin leikkaa kaulitusta taikinasta pitkulaisia pipareita. Hyvä leikkuri on esim. pizzaleikkuri. Pitkulaiset piparit voi koristella helposti dippaamalla niitä suklaaseen ja karamellirouheisiin...jouluinen piparmintturouhe on mainio. Sillä hiiri koristeli viime vuonna suolatikkujakin !

nami-hiiri  Torontossa