image-normal.jpg

Hiiri paistaa sämpylöitä ruokaleiväkseen tai ostaa erilaisia, kun laiskottaa. Tähden ja sydämen muotoiset leipäformut saavat nekin usein pullataikinaa sisuksiinsa. Mutta nyt on hiiri tehnyt miltei historiaa. Leipä on paistunut. Ei hapan, mutta tumma ruokaleipä. Leivontafoorumillakin on aiheesta haaste nyt syyskuussa, mutta siihen ei hiiri voi tällä kertaa osallistua.

image-normal.jpg

Leipä on pyöreä, mutta korkea reunainen - tässä kuvassa pakkaseen joutuneen leivän halkaistu puolikas.

Lopputulos oli ihan hyvää leiväksi, joskaan ei hapanta ruokaleipää. Tumma ja hieman rapsakka pinnastaan, voi suli mukavasti lämpimän siivun päällä. Kokonaiset ryynit ja siemenet ovat tyypillisiä lähielueen leiville.

 

image-normal.jpg

Kuvan voipalat on hiiri leikannut voiformuilla La Motte -rasiasta, jota valmistaa 'President' -juustoistaan tunnettu vanha kolmannen polven perheyritys  Normandiassa. Se on hiirelle liian suolaista, eikä hiiri pidä siitäkään, kun suuret suolarakeet rahisevat hampaissa. 

 

Nami-hiirelle on kertynyt voiformuja, voiveitsiä, sekä voilusikka ja -lapio. Kaikille on käyttöä,  mutta näitä ilmankin tulee keittiössä hyvin toimeen, koska hyviä korvikkeita on laatikot pullollaan. Uurteisessa, puisessa voilapiossa on vain niin paljon tunnelmaa lapsuusaikojen maitokauppareissuilta, jolloin niillä kaupantädit annostelivat voipalan vedellä kostutetulle voipaperille. Kotona sitten tehtiin voista lapiolla voirullia voiastiaan.  Nykyään hiiri käyttää lapiota milloin mihinkin asiaan. Se tarttuu niin helposti käteen laatikosta...ja ostaa uuden milloin on tarvis! - Voilusikka on joulunaikaan ahkerassa käytössä, kun hiiri tekee lahjoiksi suklaatryffeleitä!

 

 

nami-hiiri