Aaton ostoskoriin ujuttautui ranskalainen 'Cavallon' meloni pienen kokonsa vuoksi. Sen oranssin punertava sisus miellyttää, mutta siemenet ärsyttävät aivan samoin, kuin minkä tahansa meloonin. - Pääsääntöisesti aidot, kaikki Euroopan  'Melon de Cavaillonit' kasvavat  samannimisen kylän alueilla, josta se on saanut nimensäkin. Kasvatus tapahtuu mieluiten siemenestä, ja 80 päivän kasvukauden aikana kasvattajat käsittelevät hellästi ja tarkkailevat nuuhkien niiden kypsyysastetta. Kokemus on opettanut, ettei satoa pidä poimia  liian aikaisin, eikä toisaalta liian myöhäänkään. - Oikeastaan kaapista ei puuttunut mitään ihan oleellista, joita ilman ei olisi loppuviikkoa selvinnyt. Nami-hiiri vain leikkii usein 'kokkisotaa' itsensä kanssa ja siihen tarkoitukseen on hauskaa löytää kaapistaan 'kaikenlaista' mikä auttaa mielikuvituksen laukatessa. Essu eteen !

Omenoista tulikin jo esiteltyä eilen vappumunkin tai -donitsin korvikkeet. Sitä lukija ei tiennyt, että näitä tehdään säännöllisesti jokaisessa sveitsiläisessä perheessä ympäri vuoden. Eikä sitä, että kahteen taikinapaistokseen olin laittanut muuttemmaksi ananasrenkaan. Paistoksen voi sokeroida (kaneli+sokeri) munkin tapaan tai jättää sokeritta. Maistuvat lämpiminä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa (kuva alla) , mutta myös kylminä. Samalla kivalla pannulla voi tehdä aamiaisrinkilöitä, murotaikinakakkusia ja ties mitä. Koristelumahdollisuuksia on todella paljon. Kerralla paistuu erikoispellillä kahdeksan kappaletta. 

Aamiaista Vapun päivään  ja lounasta.

   

Vaikka kaupassa melonit olivat kappalehinnoiteltuja, niin valikoin usein ne pienimmät. Puolitin leikaten kummastakin vielä siivun  pois. Ajattelin suklaafondueta, mutta sen ajatuksen jätin toteuttamatta. Sen sijaan:

- puolikkaista poistin siemenet

- koloon laitoin täytteeksi parit pienet melonin palat

- päälle makealla viinillä (Muscat) maustettua mascarponea, johon sekoitin ruokalusikallisen tomusokeria

-  koristeluun hieman pistaasirouhetta, sekä pieni kaupan tuplasydän, jonka välissä on ohuelti suklaakreemiä

Oikealla olevaan 'aamiaiseen' on panostettu enemmän ajatusta. Ohuesta, kuorimaveitsen avulla saadusta meloniliuskasta hiiri on kietaissut huipulle ruusun tai serpentiinin korvikkeen. Se näyttää molemmilta, riippuen miltä puolen kulhoa katsoo, päälle ripoteltu tummia  Chococaviar-muruja. Pienen virheen nami-hiiri onnistui tekemään, kun ripotteli myös oranssia glitteriä melonin kosteaan pintaan pistaasimantelin kaveriksi. Otetaan opiksi ja vieraille ripotellaan sitä korkeintaan hieman maustetun juuston päälle. Ehkä?

Tästä tuli yllättävän maukas lounas-iltapala-piiras. Mutta kokeneempi leipoja olisi huomannut laittaa foliorenkaan tiukemmin reunoja kiertämään esipaiston ajaksi. Tuon 'niksin' lhiiri löysi jostain, kun etsi apua reunojen 'luhistumiseen'. Ei ole enää muistissa mitä Äitini teki, mutta sen muistan, ettei tuollaista koskaan tapahtunut kotona. Vai onko vika mahdollisesti valmistaikinassa? Vaiko ohjeen tulkinnassa, joka 'käskee' paistaa pohjaa hieman ensin ja täyttää vasta sitten? Eihän hiirikään aina ole kaikkia piirakoitaan paistanut digestiivipohjalla tai käärinyt taikinasta 'pakettia'?

- kaupan taikinaa  80 g ( 1/3 osa 250 g:sta)

- pientä varhaisparsaa pilkottuna

- ananasmurskaa purkin pohjalta

- 2 rkl raejuustoa 

- suolaa, muskottipähkinää rouheena 

- 1  muna

! ruokaisampi kinkkukuutio tai lohipala lisäyksin !

- uuni 200°c ja 20 min. keskitasolla minikokoiselle vuualleni

Vappu sujui rauhallisesti, vaikka eilen 'maalaishiiri' elvistelikin 'champagnelasien' kera kuvassa. Niistä ei tullut edes 'simaan'. Lasit olivat täytetty 'Rivellalla', joka on koko Sveitsin suosituin ruokajuoma, veden tavoin, milloin viiniä ei syystä tai toisesta voi tai halua nauttia.  - Koostumus on tietenkin tarkoin varjeltu salaisuus, kuinkas muuten. Mutta jotain elintarviketuotteista pitää aina kertoa:  vettä, heraa 35%, sokeria, yrttejä, hedelmäextrakteja, karbonaattia. Tämä herajuoma, soft drink,  on 'Pommacin' väristä helmeilevää, hieman makeaa. Sitä saa toki sokerittomana, lightina, sekä 'greentea' pohjaisena. Viennissä ei onnistanut USA:n eikä Englannin markkinoilla, mutta hollantilaiset pitävät Rivellasta. Lapsuuden, sekä aikuisiänkin juhlien 'Pommacin' maku suussa, oli hurjan vaikea tottua tähän suuresti ylistettyyn juomaan, mutta nyt se jo sujuu vaikeuksitta.

nami-hiiri