Kun Äiti vaihtoi ensimmäiseksi Adventiksi jouluverhot, niin alkoi tapahtua. Verhot heilahtelivat  milloin missäkin huoneessa, joko oven tai tuuletusikkunan luomasta ilmavirrasta, sekä patterin lämmöstä, ehkä isänkin käsi oli toisinaan asialla. Mutta pieni tyttö  tiesi paremmin. Verhot heilahtelivat tonttujen toimesta. Olihan kerrottu, että tontut, Joulupukin kaverit, tarkkailevat erityisesti lapsien kiltteyttä joulun alla. Ne kirjaavat tapahtumia muistikirjaansa, josta löytyvät kaikki mahdolliset 'kiukuttelut' mitä vuoden aikana oli saattanut tapahtumaan. Lasten nukkuessa tontut keräilevät lahjalistoja, joissa on kissankorkuisin kirjaimin toivumuksia. Ennen lapset toivoivat vaatimattomasti karamellejä, nukkea tai autoa. Nykyään ja varsinkin nuorison toiveet ovat toisenlaisia: rahaa, tietokoneita, moderneja matkapuhelimia ym vekottimia, joista nami-hiiri ei ole ikinä kuullutkaan. 

Eilen, oli posti jättänyt kenkälaatikon kokoisen paketin hiiren pakettiosioon. Nami-hiiri oli itse postissa tai jossain. Paketti ei helissyt, ei kolissut. Hiiri nosti kantta kuitenkin varovasti. Ulos kömpi, hieman epämukavassa asennossa matkannut, suuri punapukuinen tonttu! Se oli hymystä päätellen hyvin vanha, kuten tontut aina.

Tonttu hypähti pienen pöydän reunalle ja on siinä edelleenkin. Ujosteli ja hihitteli hiiren kuvatessa sitä. Tarkkailee ja hymyilee niin, että kaksi ihanaa hammasta vain vilkkuu. 

Sydämellinen kiitokseni lämpimin ajatuksin Kouvolaan, Ullalle!

Hän on se taitava ’huovuttaja’ ihanien leipomusten ohella, joka on luonut toisen nami-hiiren maisteluavustajistakin ollessaan SLY12 kierroksen parina.


Nykyisin länsimaiseen jouluperinteeseen kuuluvat joulutontut, jotka ovat useimmiten hiippalakkipäisiä pikkuihmisiä. Joulutontut jakoivat ennen lahjoja jouluna omatoimisesti, mutta nykyään tontut mielletään joulupukin apulaisiksi, jotka tekevät lahjoja lapsille. Tontut tai joulupukki tuovat jouluaattona paketteja kaikille niille, jotka ovat olleet kilttejä. Joulutontut ova myös yleinen joulukoristeiden aihe.

Tonttu ja nimenomaan joulutonttu ilmestyi suomalaisiin uskomuksiin 1800-luvun lopulla. Jouluna haltiatonttuja muistettiin kupillisella ohrapuuroa. Myös joulusaunaan viimeinen kylpijä jätti ylimääräinen vastan!

Koko Keski-Euroopassa tontut hallitsevat tontteja, pihoja. Sveitsin nurmilla ja talojen rappusilla on poikkeuksetta jonkin kokoinen tonttu, usein kokonainen tonttujoukko. - Alkuvuosinaan nami-hiiri mielsi ne aina 'Lumikin seitsemäksi kääpiöksi' lapioineen ja työkaluineen. - Keraamiset ja värikkäät tontut ovat puutarhanhoitoon mieltyneiden suuri keräilyn kohde.


Suomen kielen sana "tonttu" tulee ruotsin "tomte" sanasta tai vaihtoehtoisesti sanasta "tontti", jolloin tonttu olisi alun perin paikan haltija. Tonttu on monissa tapauksissa vain toinen nimitys hyville haltijoille. Ja sanalle tonttukin on monta kutsumanimeä. On erikseen saunatonttu, kotitonttu, tallitonttu, kellaritonttu....

 

Vanhin ja tunnetuin tonttu, josta satusetä Topeliuskin on kirjoittanut tarinoita, asustaa yhä Turun linnan holvikellarissa. Sen tunnettavuudesta pitävät jatkuvasti huolta linnan mainiot oppaat. – Topeliuksen kiintoisa tarina ”Tonttu-ukosta“ elää Sinikka Salokanteleen kirjassa ”Joulupukin tarina”.

nami-hiiri