image-normal.jpg

Tämä on klassikko! Peruna-purjokeitto on mainio valinta, kun haluaa tarjota jotakin todella maukasta pienellä budjetilla suurellekin joukolle. Ei pidä hämmentyä yksinkertaisista aineksista. Keitto voidaan tarjoilla joko kylmänä tai kuumana.

Vichyssoise, nimi on kovin ranskalaiselta kuulostava – täydellisenä Crème vichyssoise glacée – mutta keitto on amerikkalainen. Tai amerikkalaista oikeastaan on vain se, että keitto tarjoillaan jääkylmänä. Vichyssoise on nimittäin suunnilleen sama keitto kuin vanha, tunnettu potage Parmentier, ranskalainen peruna- ja purjosipulikeitto, joka on saanut nimensä Ranskan ja ehkä Euroopankin perunakulttuurin tärkeimmän henkilön, Antoine-Augustin Parmentierin mukaan. New Yorkin Ritz-Carlton-hotellin ranskalainen keittiömestari Louis Diat kehitteli keiton lapsuutensa purjo-perunakeiton mukaan, joka hyvinkin on voinut olla ranskalaista alkuperää. James Trager  ehdottaa keiton syntyneen vuonna 1917, mikä tuntuu luontevalta, koska hotelli avattiin vuonna 1910. Nimen alkuperää en ole missään nähnyt selvitettävän – ehkäpä keittiömestari Diat halusi yhdistää kylmän Vichy -keittonsa tunnetun terveyskylpyläkaupungin nimeen.

Vichyssoise ei ole ainoa kylmänä tarjottava keitto. Muita ovat espanjalainen gazpacho, joskus 'nestemäiseksi salaatiksi' sanottu, ja puolalaisten punajuuriliemeen tehty ravun ja tillin makuinen chłodnik.....niistä joku toinen kerta lisää.

image-normal.jpg

Ranskalainen purjo-perunakeitto Crème Vichyssoise, 4:lle

4 - 5 perunaa
1 sipuli
2 purjoa
1 rkl voita, margariinia tai öljyä
1 1/4 l lihalientä
suolaa
pippuria
vihersilppua

(usein käytetään ripaus, pari jauhettua muskottia)

 • Kuori perunat ja sipuli. 
 • Leikka ne sekä purjo ohuiksi viipaleiksi. 
 • Sulata rasva kattilassa, lisää kasvikset ja sekoittele niitä hetken aikaa. 
 • Kaada lihaliemi päälle. 
 • Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla n. 20 min. eli kunnes peruna soseutuu. 
 • Soseuta tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. 
 • Nimenomaan kylmänä tarjottavan keiton tulee olla samettimaisen tasaista rakenteeltaan. 
 • Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. 
 • Sekä kuumana että kylmänä syötävä keitto höystetään kuohukermalla ( 1 - 2 dl ). 
 • Viimeksi mainittuun kerma vaahdotetaan ja sekoitetaan joukkoon vasta, kun keitto on kunnolla jäähdytetty.
 • Tarjolle vietäessä pinnalle ripotellaan ruohosipuli-  tai purjosilppua.....on hieman makuasia miten annoksen koristelee. - Tytär laittoi hieman rapeaksi paahdettua, rasvatonta pekonia. Ja tietenkin hän kiusoitteli, eikä antanut reseptiään. 

image-normal.jpg

On ihanaa istua valmiiseen pöytään hyvässä, ellei ihan parhaimmassa seurassa. Viimeisen parin vuoden aikana tytär ja nami-hiiri ovat onnistuneet olemaan eri maanosissa. Mutta jompikumpi on aina ollut silloin koiran kanssa. Nyt olemme olleet hetken molemmat paikalla, kun koira-herra haluaa ulos, herkkuja tai ruokaa. Huomenna nami-hiiri matkustaa kotikoloonsa.

nami-hiiri  Torontossa