Sushi on japanilainen pienikokoinen riisiruokalaji, jonka muoto on lähellä leivonnaista. Siinä riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai kananmunaa.
 
Sushin kerrotaan syntyneen aikoinaan vahingossa, kuten niin monen muunkin nykyihmisen herkkun. Sen alkuperäinen syntykaupunki on Tokio, jota kauan sitten kutsuttiin nimeltään Edo. Yksi tapa säilöä raakaa kalaa jo 500-luvulla oli laittaa se painavan kiven alle etikalla maustetun riisin kanssa.
 
Sushia voi syödä joko paljain käsin tai japanilaisilla syömäpuikoilla. Se tapa tulee kuitenkin Kiinasta. Mutta itse puikoissa on molemmissa maissa suuriakin eroja. Jos olet kokeillut syömäpuikkoja, niin tiedät, että syöminen on aluksi hyvinkin vaikeaa. Mutta kuitenkin kannattaa muistaa, että melkein puolet maailman asukkaista käyttää niitä. Lapset syövät pienestä pitäen puikoilla niin Kiinassa, Japanissa kuin Koreassakin. Siis koko itäisessä Aasiassa!
 
Nami-hiiren keittiön valikoimaan sushi ei ole tullut vahingossa, vaan   niitä syömällä Sushibar –ravintoloissa ja tutkailemalla kirjoja. - Nuorin blogikaverini on innostunut nykyään  myös sushista.  Hänen ristiäisissä niitä oli kyllä jo tarjolla niille, jotka eivät halunneet tai voineet syödä voileipäkakkua. 
 
Tänään on hiirenkolossa tehtailtu makeita sushia, joista nami-hiiri on lukenut ja unelmoinutOn keitetty riisiä ja suklaata, jonka valmistuttua olikin hieman vaikea keskittyä itse asiaan. 
 
Tarvitaan mm.:
  • 150 g  marsipaania 24 – 30 sushin tekemiseen – osan voi korvata myös omena-/vadelmamatoilla, sekä sokerimassalla
  • hieman tomusokeria kaulimiseen
  • sulatettua keittosuklaata  marsipaanin ’maalaamiseen’
  • jäykkä, kapea sivellin
  • kookoshiutaleita, rouhittua pähkinää tms.  koristeluun 
  • erilaisia pehmeitä makeisia (matoja, kaloja,  MarscMallows), lakritsinauhaa...riisin kanssa täytteeksi.
 
Varsinainen riisitäyte:
2 dl vettä
1 dl riisiä
¼ tl suolaa
2 tl sokeria (laitoin vain 1 tl)
4 dl maitoa
1 tl vanilliinia
40 - 50 g valkoista suklaata
  • Kiehauta vesi ja laita riisit, suola ja sokeri joukkoon. Anna kiehua hiljakseen kunnes vesi on miltei haihtunut ja lisää maito joukkoon. Keitä 'riisipuuro' kypsäksi miedolla lämmöllä noin 20-30 min.
  • Nosta liedeltä ja laita paloiteltu valkoinen suklaa joukkoon, sekoita sen aikaa, että suklaa on sulanut. Anna jäähtyä. Tarkista maku - mutta sovi itsesi kanssa montako lusikallista 'saat' maistaa !!
  • Kauli marsipaani ohueksi, tasaiseksi pitkäksi levyksi, käytä kaulintatikkuja ja tomusokeria apuna. Leikkaa sopivia palasia ( 2 1/2 cm x 8 cm ) täytteen kanssa käärittäviksi. - Koska täyte ja päällys on pehmeää, on pitkät pötköt vaikea leikata kauniiksi paloiksi.
  • Valmiit rullat voi ’maalata’ sulanneella keittosuklaalla.
  • Värillistä, kaulittua sokerimassaakin voi käyttää marsipaanin asemesta.
maki -sushi
On ehkä hyvä tietää hieman Sushi -etiketistä yleensä:
 
  • Älä koskaan tarjoile ruokaa jollekin toiselle puikoilla. Ojenna  pienet vadit ruokailijalle tai siirrä varovasti suuria ja painavia.
  • Jos ruokaa otetaan yhteiseltä tarjoilulautaselta käytetään aina puikkojen paksumpaa päätä, ei siis ohuempaa päätä, joka on ollut suussa.

  •   Annospalaa ei koskaan saa purra osittain ja laittaa loppua lautaselle takaisin.  Kun annospala on puikoissa, on se syötävä kokonaan.

  •      Älä kasta sushin riisipuolta soijakastikkeessa, sillä se hajoaa ja sotkee lähitienoon - vaan kala, jotta se maustuu.
  •  Älä koskaan pyydä veistä sushin pienentämiseen.
Se tulkitaan niin, että annospalat ovat sitkeitä tai muuten huonoja.
nami-hiiri