kuppikakku%20vaahtokarkeilla%202-normal.

kuppikakku%20%203.%20variaatio%201%20-no

Yllä vaahtokarkkia kuorrutteena ja koristeena. Alemmassa kuvassa mansikkatuorejuustoa ja pehmeää kokosrouhetta.

Hiiri on tehnyt itselleen muutamia keskikokoisia kuppikakkuja, kun tuli ostettua hallin kaupasta muutama suuri tylla. Nonparellien kylkiäisenä tulleet pienet olivat liian pieniä pursottelun harjoituksiin.....pieni jalallinen alusta oli edukas ja kauniin värinen. 

Kuppikakku, cupcake eli vuokaleivos on pieni ja makea leivonnainen, jossa on yleensä kuorrutus. Kuppikakkuja on syöty Amerikassa parisataa vuotta, 1800-luvun alusta alkaen. Nimi tulee siitä, että ne paistettiin alunperin kupin muotoisissa muoteissa ja raaka-aineiden mittana oli amerikkalaisittain kupit, cups.

Kuppikakun valmistuksessa rasva ja sokeri vatkataan ensin vaahdoksi kahvikakkutaikinoiden tapaan, ja muut ainesosat lisätään sitten vaahdon joukkoon.  Ne paistetaan uunissa yleensä kertakäyttöisissä paperivuoissa. Juuri nyt tekevät tuloaan suupalankokoiset. Kuppikakut kuorrutetaan ennen tarjoilua tuorejuustosta, voista ja tomusokerista tehdyillä  värikkäillä kuorrutteilla, jotka sitten vielä koristellaan näyttävästi juhlaan tai tapahtumaan soveltuvaksi - ja ellei muuta niin ainakin nonparelleja, suklaalastuja tai nallekarkki!

Kuppikakku on pienoiskakku, makea leivonnainen. Se ei ole siis mikään muffinssi. Nehän eroavat toisistaan valmistustavaltaan ja makeudeltaan. Kuppikakusta ei kuulu(isi) tehdä suolaisia versioita - ja siinä on se kuorrutus, jossa on käytetty leipojan mielikuvitusta taideteosmaiseen tyyliin!

                                         

MS%27s%20cupcakes%20-normal.jpg

 

Vaikka Amerikassa kuppikakkuja on syöty nyt jo 200 vuotta,  varsinainen hitti tästä  henkilökohtaisesta kakusta tuli vasta 2000 -luvulla. Martha Stewardin vuonna 2009 ilmestynyt "Cupcakes" -kirja oli New York Timesin bestseller -listalla 11 viikkoa. Tämän kirjan reseptejä selatessa huomion kiinnittää pari asiaa. Ensinnäkin, kuppikakun tulee olla mehevä, kevyehkön vaikutelman jättävä kakku, ei kuiva tai tiivis pökäle. Taikinaan voi lisätä mausteita tai rakennetta antavia raaka-aineita, kuten pähkinöitä, suklaata, marjoja tai hedelmiä. Toiseksi, voikreemi on vain yksi mahdollisista kuorrutteista, jonka sijaan voi käyttää  kermavaahtoa, tuorejuustoa, marenkia, erilaisia dipattavia kuorrutteita ……

Tiettävästi kuppikakku mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1828 painetussa Eliza Leslien kirjassa "Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes and Sweetmeats"  eikä reseptiin kuulu lainkaan kuorrutusta. Myös Martha Stewartin kirjassa on useita kuorruttamattomia kuppikakkuja. 

Sen verran yksinkertaisesta herkusta on kyse, että sellaisen osaa lohtia kuka tahansa kotileipurikin. Tästä yhdenhengen kakusta voi hyvin jättää alkuun kuorrutuksen pois -ja harjoitella ajan kanssa lisää.

Valtaosa leipomoissa myytävistä kuppikakuista on kuorrutettu tönköllä, kitalakeen tarraavalla värjätyllä voikreemillä. Jos päällys on jotain muuta, niin ongelma löytyy pohjasta: se on joko liian tiivis tai ihan mauton - tähän osuvana ilmaisuna tusinan verran artikkeleita luettuani jäi mieleen pyörimään "mauton mielikuvitukseton sokerikakku".

Näillä kuppikakuilla palkittiin leipoja lennolla Amerikkaan!

Ulkoisesti 'amerikaksi mitattuna' tämä on mitä ihanin kuppikakku!

Tässä netistä sattuman varaisesti löydetty kaunotar !

Nami-hiiren tekemä lahjaidea ja kahdet eri äänestykset voittanut "Joulu".

Onko vika meissä vai kakuissa, ellei hauska, hempeä tai tyylikäs, makea taideteos todellakaan maistu ?

nami-hiiri