Onnistumisen tunne on sanoin kuvaamaton! Tein aamulla elämäni ensimmäisen 3D muotoformulla paistetun sokerikakku-lampaan. Se mokoma onnistui. Olen pyöritellyt ja ihmetellyt sitä koko aamupäivän ja nyt äsken vasta raaskin leikata siitä siivun kahvihetkeen. Hyvin paistunut sisältä ja kauniin keltaista kaiken lisäksi. Tomusokerilla en raaskinut lammastani perinteisen Saksan ja Sveitsin tavan mukaisesti peitellä, mutta toki hieman sirotin oikeaoppisuuden nimissä.

Kaikki alkoi siitä, että näin eilen kaupan ikkunassa tämän pää alaspäin paistettavan lammas-formun. Tavallisia formuja on muutama ja jokunen kakkukin on tullut vuosien varrella paistettua. Miten paistuisi lammas pää alaspäin kahden kappaleen väliin ilman, että mustaksi paistuneen taikinan löytäisi uunipelliltä käryämästä? Se piti testata ja senkin uhalla, että joutuisi uunin putsaamaan ja kakunkin syömään ihan itse.

Kakku sinällään ei ollut  ennen näkemätön, saati uusi idea, sillä 'pupu' ja 'lammas' kuuluvat saksan- ja englanninkielisten alueiden pääsiäisen pöytiin makeana leipomuksena. Olen syönyt kahta lajia, normaalia kakkuversiota, sekä kakkua, jonka taikinaan on lisätty hieman mantelimassaa. Kokeilin ensin sitä tavallista. Pakkauksessa oli molemmat reseptit. - Kuvassa pidikkeet ovat päinvastoin kuvauksen takia. Uunissa lammasformu on tietenkin ylösalaisin, jota pidemmät sulkijat/pidikkeet pitävät pystyssä.

Yksinkertainen 'Pääsiäislammas'-kahvikakku

- 3 munaa
- 1 keltuainen
- 125 g sokeria
- 1/2 tl vaniliinia
- 125 g kakkujauhoja
- 25 g maissitärkkelystä
- 75 g voita + vähän vuoan voiteluun
-  tomusokeria koristeluun
 
  • Sulata voi ja anna jäähtyä
  • Laita uunipellille alumiinipaperia,  pelti alimmalle tasolla ja uuni 175°C
  • Voitele vuoka ja kiinnitä pidikkeet (4 kpl) paikoilleen
  • Vatkaa munat, keltuainen ja sokeri vaahdoksi
  • Lisää jauho-tärkkelys seos varovaisesti  joukkoon, sekä jäähtynyt voi
  • Täytä vuoka taikinalla
  •  Paista kakku alimmalla tasolla, 30-35 min. 175°C
  • Anna kakun jäähtyä, käännä vuoka oikeinpäin, irroita pidikkeet  
  • Halutessa voi koristella tomusokerilla ja leikata tarjoiluvadille varovasti muutaman siivun....

Ihana aurinko paistoi luoden keväistä tunnelmaa. Pääsiäiseen on vielä aikaa, vaikka kevätesikot kukkivat. Valmistelut ja etenkin kokeilut on hyvä aloittaa ajoissa. Suorakaiteen muotoiset valkoiset kakkupaperit olivat loppu, joten käänsin kultaisen nurinpäin. Käytän kultaisia, jos on kyse tarjoomuksesta vieraille, koska niiden 'folion' tapainen pinta ei tahraannu, kuten valkoisen paperin. Valkoinen on aina kaunis leipomusten alla, eikä kulta aina edes sovi kattaukseen. Kaitaliinaa rullailin lampaan taakse kuvauksen ajaksi, auringon karkeloidessa pöydän pinnalla.

En vielä odottele varmuudella kevättä saapuvaksi, sillä sää on tunnetusti oikukas ja yllättävä. Muistan muutaman vuoden takaa tammikuun, jolloin kirsikkapuut kukkivat kauniisti. Helmikuussa tuli sitten metri lunta ja normaalit talven pakkaset, jotka hillitsivät parilla kuukaudella kevään varhaisia ajatuksia. Kevät alkaa maaliskuussa, mutta Alpeilla voi lasketella heinäkuussakin, aamupäivisin !

nami-hiiri