Firenzen kaupunki sijaitsee 'Arno'-joen rannalla keskellä Italiaa. Kaupungissa asuu noin 370 tuhatta ihmistä. Firenze (Florence) on suosittu kulttuurillinen matkailukohde sen vanhojen renessanssin aikaisten rakennusten ja taideteosten ansiosta.

Yksi maailman kuuluisimmista taidegallerioista, suuri Galleria degli Uffizi, sijaitsee palatsissa ja suuri osa taideaarteista on peräisin viimeisen Medicien suvun edustajan lahjoittamista kokoelmista. Galleria käsittää monta sataa arvokasta veistosta ja maalausta aina antiikin ajoista renessanssin aikaan. Taideteosten takana on monia kuuluisia taiteilijoita kuten Michelangelo, Giotto tai Botticelli.

Toscanan taidekaupungiksi ei Firenzeä siis turhaan kutsuta. Kaupunki on kooltaan pienempi kuin Helsinki, mutta kerää vuosittain seitsemän miljoona turistia puoleensa.  Kaupungilla on pitkä historiansa ja onpa se toiminut hetken (1865-1870) Italian pääkaupunkinakin. Sodat ja toisinaan tuo 'Arno'-joki  tulvillaan ovat koetelleet Firenzeä pahemman kerran. Mutta se 'kukoistaa' edelleen, omalla historiallisella tavallaan. Päivässä tai parissa sen 'taiteellisuuteen' ei pysty tutustumaan, mutta sinne tehdyistä retkistä voi koota mieleensä palapeliä.

1350903104_img-1a3eeee7daa3d7cdd646fe4db

Il Duomo, Santa Maria del Fioren katedraali  Firenzessä. 

Yksi Firenzen tunnetuimmista nähtävyyksistä on 1200-luvulla suunniteltu ja vasta 1400-luvulla lopullisesti valmistunut katedraali, jonka varsinainen ihmettelyn aihe on elegantti freskottu punainen kupolikatto. Kupolin on suunnitellut arkkitehti Brunellesch. Se oli hänen elämänsä päätyö. Arkkitehti on haudattu tuomiokirkon hautaholviin. Santa Maria del Fioren kupolitorniin on kiivettävä monta sataa porrasaskelmaa, mutta korkealta kupolista avautuu huikea näköala alas Firenzeen. Se on palkkio, melkein kuin suklainen leivos ! Katedraalin vierellä sijaitsee 1300-luvulta asti säilynyt Giotton suunnittelema kellotorni ja kastekappeli.

Tähän kauniiseen Katedraaliin on aina jono. Se lukeutuu Euroopan suurimpiin kirkkoihin.  - Toinen aivan yhtä suuri kuvauksen kohde Firenzessä on 'Accademian Galleriassa' oleva viisimetrinen 'David di Michelangelo'. Tämän marmorisen, ilman vaatteita olevan uljaan patsaan on vuonna 1504 veistänyt italialainen Michelangelo Buonarrotti. - Myöhemmin vuonna 1910 patsaasta on tehty kopio ulos Firenzen 'Plazzo Veccihion' edustalle. - Patsaan pää ja ylävartalo ovat epäsuhteessa alavartalon kanssa, kuten suurissa veistoksissa aika yleisesti. Ehkä se on 'se' syy, miksi nami-hiiri ei sivuillaan halua tätä 'Davidiä' julkaista ? Tai ehkä se, että sivuja saattaa katsella lapsetkin?
 
Firenzessä kauppiaat olivat kaikki paikalla. Toisin oli edellisenä päivänä Milanossa, jossa oli elokuun lomien vuoksi paljon lappuja luukuilla. Sinällään ei suuri vahinko, sillä pianhan tulee syyskuu ja on oikein hyvä syy palata!  Milanon kahvilat ja leipomot olivat onneksi kaikki auki.

1346626305_img-5ffc908b389eb6fe58876d084

Yksi hedelmäleivos vaiko monta pientä herkkua ?

1346626341_img-f8b5d6d8ca30d3fa327d537ba

Ehkä terveellinen, raikas hedelmäcoctail kuittaisi lounaan ?

1346626237_img-afb2f13d7e44ba1fa0c14fafd

.......kakkupala ? Valinnan vaikeutta...

1346626271_img-651976f88c9a04b97f127323e

....josta kuitenkin nami-hiiri selviytyi ja kuittasi lounaansa tällä makealla lautasella. Illalla oli kuitenkin vielä 'syötävä' italialaista ruokaa. 

  

Tämä ihana ja lapsellinen, hennosti soiva  karuselli Firenzessä toi lapsuuden Linnanmäki-retket mieleen!

Paunun, sekä Dolivon esittämä "Oi niitä aikoja, ne haluaisin elää uudelleen.." -"Those were the days !" on alkujaan venäläinen iskelmä !...tuli vain jotenkin mieleen karusellia katsellessa. Tytär arvasi äitinsä mietteet: " Ostetaanko liput ?"  Rohkea hiiri ei ollut rohkealla tuulella. Pyörähtely karusellissa siirtyi johonkin toiseen kertaan....

nami-hiiri