Canada%20Day%20-normal.jpg

Heinäkuun 1. päivä on 146.

 

Canada Day

Fête du Canada

Kanada päivä

Se on kansallinen juhlapäivä, jota juhlitaan kaikissa Kanadan provinsseissa ja territorioissa. Kanada on kymmenen provinssin ja kolmen territorion liittovaltio. Liittovaltio eli federaatio on maa, joka koostuu useista sisäisistä itsehallinnollisista alueista. - Sveitsin liittovaltiossa  on 26 Kanttoonia. - Kanadan  vuonna 1867 säädetty hallitusmuoto antaa provinsseille laajemman toimivallan ja oikeudet kuin territorioille, joita liittovaltion hallitus ohjaa.

 

Nami-hiiri ei varsinaisiin päivän rientoihin aio osallistua. Ei maalaa poskeensa punaista vaahteranlehteä, ei pukeudu punaiseen, eikä laita edes koiralle punaista huivia kaulaan. Mutta ruoka, se on lautasella  tänään enemmän tai vähemmän punaista! 

 

image-normal.jpg

 

Pieniä, punaisia rypäletomaatteja, tomaatilla/punajuurella värjätty kana-vihannes-wrap.... 

 

image-normal.jpg

 

Paikallisesta Kauppahallista löytyi Italian Pugliasta tuotuja punaisia oliveja (Bella di Cerignola), punaista inkivääriä, Pink Lady omenoita ja Irlannin punaista Cheddaria, joka on maustettu viinillä ja mustaseljalla.

Kuvan punainen rasia nipisti hihasta ihan alimmaiselta hyllyltä parin hiirelle uuden Finn Crisp -tuotteen rivistössä, oli ihan pakko ostaa,  vaikka sisältä ei mitään punaista löydykään ! Tiedättehän tunteen, kun maailmalla tapaa suomalaisia hyviä tuotteita?

 


 

Tässä on yksinkertainen ohukaisen resepti, joka fiilistelee hienolla nimellään 'perinteinen ranskalainen kreppi'. Mutta ei se niin hurjan fiini ole muuta kuin paiston jälkeen -  vaikka se voidaan tehdä muutamassa minuutissa. Mikä tärkeintä, se on tehty ainesosista, joita useimmista keittiöissä on aina käsillä. - Taas pitää kertoa, ettei hiiri ole ihan varma tämän yhteneväisyydestä hiirenkolon arkistossa olevaan, sillä tämä on otettu amerikkalaisesta lehdestä.

 

               01.07.13%20lautasannos%20%20%2026-normal

 

Ranskalainen hieno 'lätty', joka ei näytä siltä!

 

 • 1 cup jauhoja
 • 2 kananmunaa 
 • ½ cup maitoa
 •  ½ cup vettä
 • ¼ tl suolaa
 • 2 rkl voisulaa

täyte ehdotelmia:

 •  tuoreita marjoja / aprikooseja/luumuja 
 • vaniljavanukasta/moussea/tuorejuustoa/vaahdotettua kerma

​koristelu:

 • marja- tai suklaakastiketta
 • tomusokeria  -  tai extrahienoa sokeria+kanelia
 • sitruunamelissaa
 • paahdettuja mantelilastuja

 

1. 

Vispaa isossa kulhossa jauhot ja kananmunat. Lisää vähitellen maitoa ja vettä aina sekoittaen.

Viimeiseksi lisätään suola ja pehmeäksi sulanut voi tai voisula. 

2. 

Kuumenna öljyllä sivelty paistinpannu 'keskilämpöiseksi'.  Kaada tai kauho taikinaa pannulle ohuelti (noin 1/4 cup per ohukainen). 

Kallista pannua pienellä liikkeellä kerta pari, jotta taikinan pinta jää tasaiseksi! 

3. 

Paista ohukaista noin 2 minuuttia ja varmista, että pohja on vaaleanruskea. Irrota varovasti lastalla, käännä ja paista toiselta puolelta.

 

Onnistuit paremmin, kuin hiiri aikoinaan, jos 'pinta' on tasaisen vaalea, vain 1 mm paksuinen läpyskä. Jäähdyttyään sitä on suhteellisen helppo käsitellä…..yrittää sinnikkäästi kyllä repeillä, älä anna periksi!

 

Yleensä se laitetaan ruokalautaselle ja toinen puolisko täytetään marjoilla, kiisselillä/moussella ja loppuosa taitetaan päälle, koristellaan tomusokerilla ja valutetaan päälle marja- tai suklaakastiketta ja hyvin usein laitetaan pieni sitruunamelissan oksa koristeeksi.

 

- Läpyskät kestävät pakastuksen, mutta läpysköjen väliin on laitettava leivinpaperi, jotta ne saa tarvittaessa irrotettua toisistaan. Sama tietenkin jos säilytät jääkaapissa lyhyemmän ajan.

 

Raikasta vaihtelua saa, kun taikinaan laittaa muutaman tipan sitruunaa. Fiinit letut sopii hyvin ruokasalaatilla täytettäväksi. Mutta suomalaiset räiskäleet ovat ehdottomasti helpompia täyttää.

 

 

01.07.13%2023%20copy-normal.jpg            01.07.13%2023-normal.jpg

 

01.07.13%20%2026%20copy-normal.jpg

 

Ja mitä tämän juhlapäivän yhden annoksen jälkiruokaan tulee, niin sitä on harjoteltu ja hartaasti, sekä koemaisteltu eri marjoilla. Siksi on erilaisia muunnoksia lautasella ja kulhossa. Murokuppiin asettelu on oikeastaan ihan vain lukijoitani varten, jotta se 'ranskalaisuus' näkyisi paremmin: sileä, ohut, mutta kuitenkin hellästi laskostettavissa. Mikään lehti- tai filotaikina ei siis ole kyseessä.

 

Ja viimeinen kuva on heille, jotka istuvat meitä vastapäätä pöydän toisella puolen…nauttien omaa annostaan….. monenmoisen silmäruoan lomassa!! Onko kukaan koskaan muuten kuvannut jälkiruokaa tästä vinkkelistä ?

 

nami-hiiri