hevosengeng%C3%A4t%202%20-normal.jpg

Kesä tulee 'etanapostilla' maailmalla. Kevätkin on hieman myöhässä ja harvinaisen viileä, valistavat paikalliset asukkaat nami-hiirtä, joka ei malta millään luopua villatakistaan - ei ainakaan aamusella kaverinsa kanssa kulkiessa. - Mainoslehtisen pikkuleipäresepti herätti lapsuuden kesäjuhlista hauskoja muistoja, joita hiiri voi mietiskellä koiran nuuhkiessa kasteista aamupolkua. Säännöt eivät muistuneet mieleen, mutta pohjois-amerikkalaisten ohjeiden mukaan 'hevosenkengän heitto' -pelin heittomatkat ovat alle 9 vuotiailla 6 metriä ja esim. yli 18 vuotiailla noin 11 metriä miehillä ja naisilla 8 metriä. 

hevosenkeng%C3%A4t%201%20-normal.jpg

CRUMIRI - italialainen klassikko Piedmontista,
tästä määrästä tulee  noin neljä tusinaa kahden purraisun pikkuleipää
 

180 g suolatonta huoneenlämpöistä voita 

140 g ruokosokeria

2 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa 

1 tl vanilja uutetta tai 1/8 tl vaniljatangosta siemeniä 

240 g jauhoja ( tai 200 g + n. 40 g kaakaojauhetta, ilman sokeria ) 

1/2 tl suolaa 

 110 g keltaista maissijauhoa

  • Kuumenna uuni 180 ° C  ja päällystä pelti/pellit leivinpaperilla.
  • Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan, sekoittamalla hyvin kunkin lisäämisen välillä. Lisää vanilja ja sekoita uudelleen.
  • Yhdistä jauhot, suola ja maissijauho toisessa kulhossa, sekoita. Lisää kuivat ainekset voiseokseen ja sekoita kunnes taikina on tasaista ja paksua. 
  • Pursota suoraan leivinpaperille pieniä hevosenkenkiä tai S tai O kirjaimia. Jätä hieman väliä laajentumiseen! 
  • Paista esilämmitetyssä uunissa 12-16 minuuttia (riippuen koosta ja muodosta), kunnes pikkuleipä on vaalean kultainen reunoilla. Anna seistä leivinpaperille 2 minutia ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään.
  • Pikkuleivät säilyvät noin viikon ilmatiiviissä astiassa.

Nämä ovat helppoja tehdä, eivätkä liian makeita kevään tai kesän juhliin tasapainottamaan makeaa tarjontaa. Kaakaolisäys on hiiren 'kujeita'. Italiassa Crumiri on usein vaalea tarjottava espresson kanssa.

nami-hiiri