Maineikkaita leivontaperinteitä arvostetaan maailmassa edelleen. Yksi tällainen uustuleminen on  tällä hetkellä jälleen kerran tanskalaisella viinerillä eri muodoissaan. Sen voisi sanoa olevan jopa osa maansa historiaa, sillä sen juuret ulottuvat 150 vuoden taakse, jolloin leivonnaisen idea saapui tanskalaisten leipureiden matkassa Tanskaan Itävallasta! Vuosien mittaan reseptiä on hiottu: esimerkiksi siirtyminen margariiniin toi taikinaan sille ominaisen keveyden ja lehtevyyden. Ja vähitellen matkamuistosta syntyi 'Tanskalainen Viineri'. Aito "Royal Danish Wienerbrød" on vanha kaikkialla maailmassa tunnettu leipomus. Eritoten pidetään sen kevyestä ja rapeasta rakenteesta, sekä  herkullisesta mausta. Viinerin ainutlaatuisuus perustuu 24 kerroksen tarjoamaan suussa sulavaan lehtevyyteen. Tanskalaiset kutsuvat sitä lempinimellä 'rakkautta ensipuraisulla'! - Saksassa niistä tehdään mahdottoman suuria. Sellaisia 'kolmenhengen' viinereitä, joissa piisaa hilloa ja vaniljakreemiä loputtomiin. Ne  menettävät siksi hiiren mielestä osan haluttavuuttaan, mutta Ranskassa ne ovat todella pieniä. Niiden nauttiminen aamiaisella tai päiväkahvin seurana on ilo!  - Alla on nami-hiiren versio, johon ei tullut hilloa. Kolossa on ruokakaappien tyhjennys meneillään ja ainoastaan ruusunmarjapurnukan pohjalla olisi ollut jotain. Kreemiruusukkeen hieman palaessa se sai koristeeksi pistaasimantelin muruja.

 

image-normal.jpg

 

Viinerin kuohkeus saadaan vanhan opin mukaan kaulimalla ja taittelemalla taikina kerroksittaiseksi useaan kertaan. Parhaimman lopputuloksen takaamiseksi jauhotkin tulisi pakastaa ennen käyttöä ja käyttää mahdollisimman jääkylmää vettä, sekä lepuuttaa taikinaa jääkaapissa muutaman kerran kaulinnan aikana. Viinerit tulee leipoa nopeasti ja määrätietoisesti, sillä taikinan lämpötilaa ei saisi päästää nousemaan yli +15 °C:en.  Vaiva ja taikinan tekoon käytetty aika unohtuu, kun puraisee uunituoretta viineriä kerran.

Eri maissa resepteissä on melko pieniä eroja. Erot kohdistuvat pääasiallisesti ulkonäköön, muotoihin ja ihme kyllä makuun.

 

MAKU -lehdestä kopioitu "Danish Wienerbrød" -resepti

 

 

Taikina:

2 dl kevytmaitoa

25 g hiivaa

1 kananmuna

1 1/2 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

6 dl vehnäjauhoja

200 g margariinia tai voita

 

Vaniljakiisseli:

1 1/2 dl kuohukermaa

3 kpl keltuaista

3 rkl sokeria

1 1/2 rkl maissitärkkelystä

1 1/2 tl vaniljasokeria

 

Voiteluun:

1 kpl valkuaista

 

Lisäksi:

(1 dl marmeladia )

1 dl tomusokeria

 

  • Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää muna, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa.
  • Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 1/2–1 sentin paksuksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Vedä juustohöylällä kova voipala lastuiksi ja levitä ne puolelle alalle levyä. Käännä toinen puoli kanneksi ja taittele levy vielä kolmin kerroin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois taikinaa taittaessasi. Anna taikinan levätä hetki ja kauli se taas varovasti suorakaiteeksi. Taittele taikina jälleen kolmin kerroin, anna levätä hetki ja kauli. Taittele ja kauli taikina vielä kahdesti. Nosta taikina jääkaappiin viideksitoista minuutiksi.
  • Kauli jäähtynyt taikina 1 sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa 1 1/2 senttiä leveiksi, noin 15 senttiä pitkiksi suikaleiksi. Kiedo suikaleet löysiksi solmuiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Viinerit kohoavat kaksin- tai kolminkertaisiksi, joten jätä reilut välit.
  • Peitä viinerit liinalla ja kohota niitä 1–1 1/2 tuntia. Valmista viinereiden kohotessa täyte.
  • Mittaa kattilaan tai vesihaudekattilaan kaikki täytteen ainekset. Kuumenna seosta koko ajan samalla vatkaten, kunnes kiisseli saostuu. Jos kiisseli juoksettuu, saat sen tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä kiisseli.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele viinerit valkuaisella. Nosta nokare kylmää kiisseliä jokaisen viinerin keskelle ja paista niitä 10–15 minuuttia.
  • (Lusikoi kypsien viinereiden päälle vielä nokareet marmeladia.)
  • Koristele tomusokerilla tai sokerivesikuorrutuksella. Kuorrutuksen teet sekoittamalla tomusokerin joukkoon vettä tipoittain, kunnes saat tukevan tahnan.

VINKKI:

Jos et halua paistaa kaikkia viinereitä kerralla, voit pakastaa ne raakana. Pakasta kohottamattomat viinerit tarjottimen päällä. Pussita jäiset viinerit ja ota niitä tarpeen mukaan pakastimesta pellille leivinpaperin päälle sulamaan. Kohota sulaneet viinerit normaalisti. Paista ja koristele.

nami-hiiri