Rapea ’kiwi-mustikka’ –marenkikakku eli Brita oli nami-hiiren alkeelinen yritys elokuisessa 'Leivontafoorumin haasteessa'. Ylimääräistä annettiin luvallisesti käyttää 8 Euroa! Hiiri on täysin samaa mieltä arvostelijoiden kanssa, häpeää ihan tavattomasti. Nami-hiiri, joka silittää aina liinat, oikoo servietit – rapsii vielä mattojensakin hapsut ojennukseen ohi kulkiessa, töppäsi nyt pahemman kerran. 
 
Brita -kakku oli oikeasti elämän ensimmäinen ja resepti luettu tarkkaan julkkiskokin ohjeista. Ei siis käynyt vuoat mielessä, ei liioin pursotukset. Pursotettua Britaa ei hiiri ole nähnytkään.  Tarjotin oli uusi painetulla pitsireunapinnalla, johon ei välttämättä tarvitsisi edes yksiväristä kakkupaperia alle näin kesäaikaan. Normaalisti hiiri rakastaa kakkupaperilla sävy sävyyn hienostelua, mutta nyt ei ollut tarpeeksi suurta leipomukseen. Liian pieni näytti ihan hoopolta - hiiri kyllä kokeili. Kakun koko oli poikkeavan suuri! Annetut risut on otettu kiitoksella vastaan, eikä nami-hiiri. Ottaa opiksi ja yrittää taas joskus ahkerammin harjoiteltuaan. Osallistuminen on hauskaa, voitto on tavoite, mutta se on ansaittava. 
Tässä oli puolustuksen puheenvuoro ja  tässä ansaittu kritiikki – ilman piikkejä:
 
- Marengin voisi pursottaa pellille jolloin ulkonäöstä tulisi aavistuksen huolitellumpi. Mustikan ja kiiwin yhdistelmä kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta, tätä haluaisin ehdottomasti maistaa, nam!
- Ihana! Rakastan marenki ja brita kakkuja. Palautteena voisi olla vain että ulkonäköön olisi voinut kiinnittää ehkä enemmän huomiota. Itse olisin esim tehnyt irtoreunoilla avitettuna niin että tulisi kauniimmat suorat linjat.
- Kauniit värit ja muutenkin nätti kakku, mielenkiintoinen ja hauska mustikan ja kiivin yhdistelmä. Melko tavallinen resepti.
- Erikoinen yhdistelmä! Minusta manteli on ehkä liikaa, kolme erilaista ainesosaa pääroolissa. Maininta vähän leipoville, että kiiwistä voi tulla vähän hassun makuinen jos siemeniä hajoaa liikaa leikkaamisprosessissa. (Muistan tälleen ainakin kuulleeni..)
- Suussa sulavan herkullisen näköinen ja raikas täyte. Eurot käytetty hyvin hyödyksi! Vaihtaisin lautasen alusliinan yksiväriseen liinaan.
 
   
Rapea ’kiwi-mustikka’ -marenkikakku 
Pohjakerros: 
100g  pehmeää voita 
 1 dl sokeria
 3 keltuaista
 1,5 dl jauhoja
 2 tl leivinjauhetta
 2 tl kardemummaa
1 dl maitoa
  Pintakerros:
 3 valkuaista
 1,5 dl sokeria
 ½  dl tai 1 dl mantelilastuja 
  Täytteeksi:
 2 dl kermaa
 1,5 rkl  vajaasti sokeria
250 g tuoreita mustikoita
 1 suuri kiwi
   esilämmitä uuni 175°C
 
1)  Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle isoksi levyksi. Älä laita peltiä vielä uuniin!
 2) Vatkaa valkuaiset ja sokeri ensin käsin muutama minuutti ja sitten sähkövatkaimella. Kun seos on jäykkää ja kiiltävää, levitä se puhtaalla nuolijalla pohjataikinan päälle.  Pinta saa jäädä rosoiseksi. Ripottele mantelilastuja pintaan.

 Paista kakkua noin 20-30 min.,  kunnes marenki on kauniin vaalean ruskea.  Anna jäähtyä.
 3) Vatkaa kerma vaahdoksi – mausta sokerilla tarvittaessa, riippuen marjoista/hedelmistä.  4)
Puolita jäähtynyt kakkulevy kohtisuoraan.

 !! Huom. ! Täytä kakku vasta juuri ennen tarjoilua, jotta rapeus säilyy.

Nosta yksi puolikas tarjoiluvadille ja levitä sille kermavaahto ja pilkottu kiwi, sekä  pintakuivat mustikat. Nosta toinen puolikas niiden päälle.

Koristele juhlan kunniaksi tai nauti arkisemmin ilman varsinaista koristelua.

 Vinkki: Kermavaahdon lisukkeena voi käyttää tuorejuustoa tai rahkaa.

Kuitti on todisteena saksalaisessa marketissa erikseen tehdyistä ostoksista. Euroja kului ihan oikeasti 6,14 € eli mustikat 2 €/250g, kiwi 0,39 € , hasselpähkinä lastupussi 1,47 €/100g , voi 1,19 € /250g, kermapakkaus 1,09 € /3x 1,25 dl.

nami-hiiri