Kookos-vadelma%201.jpg

 

Kookos-kääretorttupohjan kanssa rakennetu joulunajan lopettamiskakkunen osallistuu Leivontafoorin tammikuun leivontahaasteeseen. Kevennys on ajateltu hiirenkolossa niin, että reseptien sokerimääriä on resepteistä pienennetty, mousse on ilmavan kevyttä, tarjottavat palaset kooltaan pieniä ja sovitettu mittoihinsa espressokupillisen kanssa nautittavaksi, neljälle henkilölle tai yhdelle hiirelle! Kakun hiiri kokosi alkujaan pyöreäksi, mutta maistelutuokion jälkeen siitä tuli neliö! 

Mukana niitä joululeivonnan loppujakin (ohjeistuksessa toive) - muutamat suklaiset kookospikkuleivät, vadelmahillopurkin loppu, kookospussin loppu……Hiiri oli kyllä koko joulukuun matkoilla, mutta jotain tuli leivottua ja tehtyä marraskuussa lähinaapureille. Kookos, joka on pääroolissa, on herkkähipiäistä ja pilaantuu herkästi - joskaan ei hiirenkolossa, sillä käyttö on todella runsasta, eikä pilaantumisesta ole pelkoa muutamassa kuukaudessa.

 

Aineosien mitat ovat alkuperäreseptien mukaiset, jos joku lukija innostuu kokeilemaan. Reseptit on koottu kansioon sieltä täältä. (lisään linkit) Kaikkia yhdessä ja erikseen on nami-hiiri aiemminkin kokeillut. Maukkuutta löytyy!

 

KOOKOSkääretorttupohja

 

4 kananmunaa

1 -1½ dl extra hienoa sokeria     

1 dl vehnäjauhoja     

½ dl kookoshiutaleita hieman lisärouhittuna !     

1 tl leivinjauhetta

    

  •  Esilämmitä uuni valmiiksi 225°C
  •  
  •  Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  •  Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää varovasti nostelemalla vaahdon joukkoon.
  •  Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille.
  •  Paista 7-8 min. 
  •  Kumoa puhtaalle leivinpaperille, anna jäähtyä ja leikkaa tarvittaviin kappaleisiin kakkua varten. 

 

KOOKOSMARENKI

 

4 valkuaista

2 dl sokeria

2 dl kookoshiutaleita

        

  •  Rouhi  kaupan kookoshiutalepussista  tarvittava määrä hieman pienemmäksi murskaksi!
  •  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on paksua. Lisää lopuksi kookoshiutaleet.
  •  Voitele leivinpaperi uunipannulla kevyesti öljyllä ja ripottele sille kookoshiutaleita. Levitä päälle melko ohuesti valkuaisvaahto (n. 30 x 40 cm).
  •  Paista 150-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes marenki on saanut vähän väriä. Marengin ei tarvitse nyt olla täysin kuiva.

        

VADELMAMOUSSE liivatejauheella

 

200 g tuoreita vadelmia

2 dl kermaa

200g maustamatonta, kevyttuorejuustoa ( tai rahkaa )

1,5 dl tomusokeria

(1 tl vaniljasokeria…. en laittanut ollenkaan)

½ sitruunan mehu

2 tl liivatejauhoa ( 1tl = n. 2 liivatelevyä)

 

  •  Paseeraa vadelmat - keitä keskilämmöllä muutama minuutti. Purista vadelmat liemineen siivilän läpi lusikalla päältä painaen. Anna  soseen jäähtyä.
  •  Vaahdota kerma
  •  Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri keskenään
  •  Lisää joukkoon vadelmasose
  •  Lisää valmistettu liivate. — Liivatteen valmistus liivatejauhosta: Laita kattilaan puristettu sitruunamehu ja liivate, lämmitä pienellä lämmöllä ja sekoita koko ajan kunnes liivate on sulanut. Älä anna kiehahtaa. Anna liivatesitruunaseoksen jäähtyä ennen kuin lisäät sen taikinaan.
  •  Lisää lopuksi kerma

 

VANILJAMOUSSE liivatteella

 

1 liivatelehti

2,5 dl maitoa 

1,5 rkl maissitärkkelystä

1,5 rkl sokeria

2,5 tl vanilja-/vanilliinisokeria

2 keltuaista

2 dl kermaa vaahdotettuna

        

  •  Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. 
  •  Sekoita maito, maissitärkkelys, sokeri ja keltuaiset kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. 
  •  Purista liivatelehdestä vesi ja liuota liivate kuumaan kiisseliin. 
  •  Mausta seos vanilliinisokerilla. 
  •  Vatkaa lopuksi jäähtyneen kiisselin rakenne rikki ja lisää kermavaahto. 

 

Kakkunsa hiiri mitoitti ja kokosi pyöreään irtopohjavuokaan kerros kerrokselta ja laittoi peitettynä jääkaappiin hyytymään.

Koristelu on hyvä suunnitella valmiiksi ja toteuttaa juuri ennen tarjoilua. Tuoreet tai irtopakastetut sokerittomat marjat tuhraavat helposti. Marengin pinta on kaunis ilman koristeitakin. Hiiri pitää siitä. 

Valkosuklaasta hiiri ei kovin paljon pidä, oikeastaan ei lainkaan - se on liian makeaa syötäväksi. Mutta koristelussa kaunista. Vesihaude sulattaa ja leivinpaperilla sulamassa muuttaa kummasti muotoaan kakkukamman erilaisia 'piikkejä' käyttäen. Tällä kertaa koristeista tuli turhan suuria, mutta toisaalta ne murenee helposti, joten ne saivat jäädä jähmettyneeseen kokoonsa.

 

Kakun  alin kerros oli päähänpisto. Se on tehty paketin lopuista  kookos-suklaakekseistä murustamalla  digestive -pohjan tapaan, mutta ripauksella sulatettua,  vielä lämmintä suklaata… Sen päällä on vadelmahilloa purkin pohjalta. Tämä oli ehkä turhaa, mutta nami-hiiri kuvitteli kakkupohjapalan pysyvän /istuvan paikoillaan paremmin.

- Usein kahviloiden kakkupaloissa on kova suklaapohja, mutta miksi? Sitä hiiri on miettinyt. - Nyt oli vaihdettava tuhraantunutta kakkupaperia ennen kuvausta....kakun nosto tuntui helpolta verraten esim. kääretortun nostoon!  Hoksasiko nami-hiiri nyt  leipureiden idean?

 

Kanadan tuliaisena itselle tuotu 'Strawberry kiss' oli pilata koko kakkusen, mutta "Chocolate chunk" -rouheesta hiiri odottaa enemmän - hyvää kaveria leipomuksiinsa! Nämä tuotteet on pakattu leveään, matalaan rasiaan ja oikeasti markkinoidaan juomalasien ja jälkiruokamaljojen reunan koristeluun !

 

Kookos-vadelma%202.jpg

 

Hiirenkolon keittiössä kakkuun käytetty aika oli pitkä hetki, mutta sen maku korvaa vaivan monin verroin!

 

nami-hiiri