Mantelinen%20rinkeli%202%20.jpg

Paperipussi on kaunis pistaasinvihreä, vaan ei alkuunkaan elintarvikkeille tarkoitettu...

 

Aloitetaanpa alusta:

Heti Juhannuksen jälkeen tuli nuorelta leivontaa harrastavalta Roosalta viesti - kutsu leivontakisaan, jossa retroillaan. Aika oli tiukilla, niin kisan suhteen, kuin muutenkin. Koirakaveri oli juuri muuttanut ja hiiri lupautunut auttamaan laatikoiden purkamisessa……Hauskoihin asioihin löytyy aina aikaa, ja ellei niin sitä järjestetään. Sana ’retro’ vei ajatukset heti lapsuuden Helsingin kotikadun vastapäiseen leipomoon, "Konditori Liukkoon", jolla oli leipomoita ympäri Etelä-Suomea ja myöhemmin kahviloitakin. Muistista nousivat lämpimät viinerit, jotka olivat koululaisten kämmentä suurempia. Ja joita tuli syötyä koulupäivien ruokavälitunnilla suoraan pussinsuusta! Valikoimissa oli: kampa, erilaiset pyöreät ja pitkät hilloviinerit, sekä lehtevät mantelirinkelit. Jälkimmäinen jäi nyt mietteissä mieleen. Siitä oli kaksi eri versiota, toinen mantelilastuilla ja vihreillä manteleilla runsaasti päällystetty. Se toinen suuri, mutta hieman edukkaampi koululaisille suunnattu oli ilman pistaasia. Wienertaikinasuikaleiden päälle oli ilmeisesti sivelty ohuelti mantelimassaa, suikale kierretty pituus suuntaan ja lopulta kiepautettu rinkeliksi. Päälle sitten niitä mantelilastuja sekä pistaasian muruja. Arvatenkin vihreät mantelit olivat kalliita, koska ne jättämällä pois hinta muodostui ’koululaisystävälliseksi’. Rouva Liukolla oli paljon omia lapsia, tyttöjä ja poikia yhteensä 7 tai 8.  Hänellä oli hyvä sydän ja  suuri ymmärtämys lähikoulun lapsiasiakkaitaan kohtaan. Hän oli liike-elämässä selvästikin aikansa kummajainen, nainen, menestyvä liikenainen, jota miehetkin kunnioittivat.

 

Mantelinen%20rinkeli%20.jpg

 

 MANTELINEN RETRORINKELI

 

Valmistusaineet, 6 kpl:

 

    1,1 dl maitoa

    22,7 g hiivaa

    0,2 tl    suolaa

    ( 0,5 tl    kardemummaa )

    0,3 dl    sokeria

    1 kanamuna muna

    13,6 g voita

    207 g vehnäjauhoja (laita hetkeksi pakkaseen)

 

Kaulinta:

    113,6 g voita

Täyte:

        notkistettua mantelimassaa 

 

Voiteluun

    0,5 kananmuna

 

TEE NÄIN:

  • Sekoita kylmään maitoon hiiva, suola, (kardemumma), sokeri ja muna. Lisää pehmeä tai sulatettu voi sekä kylmät vehnäjauhot. Sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa, jotta se ei sitkisty. Taikinaa ei kohoteta.
  • Kauli taikina levyksi jauhotetulla leivinpöydällä. Leikkaa kylmä voi ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vierekkäin keskelle taikinalevyä. Huom! jätä levyn reunat ilman voilastuja. Taita reunat keskelle vastakkain.
  • Kauli pitkin, tasaisin vedoin noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi suorakaiteeksi. Taita kaulittu levy kolmeen osaan, harjaa kerrosten välistä jauhot pois. Toista kauliminen ja taittaminen 3 - 4 kertaa. Anna taikinan levätä viileässä aina kaulimisten välillä 10 - 15 min peitettynä.
  • Kauli lopuksi 1 - 1 1/2 cm:n vahvuiseksi levyksi. Leikkaa siitä sormen vahvuista mittansa pituista nauhaa. Levitä kevyesti notkeaa mantelimassaa pintaan Venytä nauhaa hiukan pituus sunnassa, pyöräytä nauha varovaisesti ettei katkea päistä kierteelle ja kiepauta löyhäksi rinkeliksi. Anna kohota mieluiten viileässä noin tunnin ajan.
  • Voitele kohonneet runkelit "huolimattomasti" munalla. Lisää päälle mantelilastuja, pistaasimuruja. (Pistaasin voi lisätä myös heti paiston jälkeen.)
  • Paista 200 asteessa n. 10-14 min. koosta riippuen.
  • Jätä kypsät wienerit peittämättä.

Vinkki: vaniljakreemillä, hilloilla ja/tai tuoreilla marjoilla saa helposti uudenlaista 'retrotonta' tarjottavaa  Ü

 

Mantelinen%20rinkeli%203%20.jpg

Kuvan emalinen muki on Muumin retroilua ! Ihana lahja  SLY26 kierroksen parilta! 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

 

Retro on aiempien vuosikymmenten tyyliä, muotia tai muuten vanhan tuntuista ainesta, jota sovelletaan uudelleen nykyaikana. Nyt "retroilla" !

 

Usein "retroilussa" kyse on harrastajan omassa lapsuudessa, nuoruudessa tai muussa menneisyydessä vallinneiden muotien ja ilmiöiden kertaamisesta, siis tietynlaisesta nostalgiasta.

 

Retroharrastukset kohdistuvat usein 1950–1980-lukuihin eli nykyisten keski-ikäisten ja keski-ikäistyvien ihmisten lapsuuden ja nuoruuden aikoihin. Retroharrastuksia esiintyy myös nuorten keskuudessa ja tällöin nostalgia kohdistuu luonnollisesti  henkilön omaa syntymää varhaisempiin aikoihin.

nami-hiiri