Pääsiäinen osa XVI

Pääsiäispupun ei aina tarvitse olla suklaata, kuten huomaatte. Nauhapastasta voi rakentaa pastapupulle pesän ja täydentää sitä kirsikka- tai taatelitomaattien puolikkailla, lisäksi tuoretta basilikaa..... tai keitellä lasagnen tapaan, tarjoilla kanamunahakkeluksen ja villin valkosipuli-peston kanssa.

Luonnonvarainen valkosipuli, Allium ursinum, Bärlauch, kuuluu samaan heimoon ruohosipulin, sipulin ja valkosipulin kanssa. Se on monivuotinen vajaan puolenmetrin korkuinen kasvi, mutta useimmiten sen tapaa vain 20cm korkeana.

Farfalle-rusetit ovat olleet jo vuosia arkipäivää. On hauskaa herkutella lasten kanssa pienillä teemapastoilla, kuten nalleilla, kukkasilla, kirjaimilla ja  pienillä pupuilla, varsinkin jos ne auttavat usein kateissa olevan ruokahalun etsinnässä. - Pizzataikinaa voi saksia ennen paistamista muotoon jos toiseenkin, sydämeksi tai pääsiäispupuksi. Jälkimmäisen voi sitten täytellä vaikka mozzarella helmin, puolikkain kirsikkatomatein,  silmäksi soveltuu paprikaoliivin siivu.

Vaarallisen lähellä kielonlehtiä malliltaan muistuttavat villin valkosipulin keväiset lehdet tuoksuvat lempeästi ja miellyttävästi valkosipulille. 

Tätä mauste-yrttiä, jota kutsutaan myös nimellä 'karhunlaukka', saksaksi 'Bärlauch', käytetään ruokiin, kuten mitä tahansa tuoretta yrttiä. Villistä valkosipulista voidaan käyttää lehdet, sipuli, sekä niiden valkoiset kukat. Keitettäessä se menettää makua, samoin sen korkea C-vitamiinipitoisuus kärsii. Siitä saa mietoa hienostunutta makua ja tuoksua salaatteihin tai pestokastikkeisiin, milloin normaali valkosipuli on liian voimakasta. Se on myös paljon käytetty miedompien valkosipulijuustojen raaka-aine antaen lisäksi keväistä vihreyttä kerroksista rakennetulle juustolle. Näitä maistateltiin monen marketin tuote-esittelyissä lauantaina, juuri sopivasti pääsiäisen ruokalistoille.