Tänään aamu alkoi sillä, että nami-hiiri sai viestin ja linkityksen, että kurkkaa tätä: "Osaisitko tehdä?" Hiiri kurkkasi – ja totesi ääneen maisteluavustajilleen, että ei osaisi. Ei ainakaan nyt ilman harjoittelua. Piparitaloja on toki syntynyt vuosia sitten, tavallisia, niitä joissa on ranskalaisilla tai amerikkalaisilla pastilleilla koristeltuja kattoja ja joiden taikina on tiukempaa, kuin rapean, ohuen piparin. -  Nami-hiiri ryhtyy harjoituksiin ja saattaa kysellä neuvoja huhtikuussa tai heinäkuussa. Älkää soittako ambulanssia, vaan kirjoitelkaa niitä neuvoja, kiitos ! Jos tämä talo ei synny ensi jouluksi, niin jotain sinne päin.

Nami-hiiri, ei oikein usko, että piparkakkutalo olisi suomalainen keksintö, vaikka jossain lehdessä väitettiin niin. Lapsena luettu "Hannu ja Kerttu" tarinassa oli vahvasti mukana myös piparkakkutalo. 

Grimmin veljekset, Jakob ja Wilhelm, kokosivat useita satukokoelmia 1900 -luvun lopulla muokaten ne kirjoiksi aikansa kansansaduista. Koosteet olivat tarkoitetut aikuisille lukijoille, niiden sisältämien hurjien kauhutarinoiden vuoksi, vaikka he pyrkivät keräämään tarinat pääosin sivistyneistön keskuudesta, jolloin niistä oli jo karsiutunut karkeimmat piirteet. Veljekset muokkasivat sadut myöhemmin vielä 'lempeämmiksi' ja vielä jo painettujen kokoelmien saamista palautteistakin tekivät seuraaviin painoksiin muutoksia. Grimmit halusivat laajentaa lukijakuntaansa. Jatkossa niitä lukikin, sekä aikuiset, että lapset. Ehkä tällaisessa muokkausvaiheessa on 'hökkelistäkin’ tullut se sadun kaunis ja herkullinen 'piparkakkutalo’ – mene ja tiedä onko joku lukija ehdottanut vai veljekset itse keksineet. - Vanhoista Keski-Euroopan taloista käytetään usein ilmaisua 'kaunis kuin piparkakkutalo'. Niissä on kauniita puuleikkauksia,  piparireunaa, maalauksia ja somia pitsikuisteja.

Mutta siihen hiiri uskoo, että Suomesta löytyy maailman kauneimmat taidolla valmistetut pipariset talot ja niiden modernit muunnokset, sekä erilaiset teemalliset aiheet. Melkoinen kooste erilaisista vaihtoehdoista löytyy täältä. Piparitalot ovat kaikkialla jatkuvan kiinnostuksen kohteena. Mutta aitoja sieviä ja pöydälle hyvin mahtuvia paistelevat vain meidän leivontablogistit. Amerikassa kaikki on aivan liian suurta ja sievyys ja hohdokkuus on rakennelmista kadonnut. Parimetrisille taloille on rakennettava jo omat pöydätkin.

Viimeiset 20 vuotta on Bergenissä, Norjan rannikolla, valmistettu vuosittain kokonainen kaupunki piparkakkutaloista. Rakentajina toimivat aina kaikki halukkaat, alle 12 vuotta vanhat lapset, hanslankareinaan isät ja äidit. 

Rovaniemellä etsittiin kauneinta piparitaloa jo neljännen kerran!

Se löytyi äänestyksen tuloksena viime perjantaina, vaikka mihinkään siitä ei vielä tänään, maanantaina ilmaantunut mainintaa, kuten viime vuonna, jolloin palkinnon sai Tarjuskan 'Taikina Taivaassa’ taidokkaasti valmistama 'Joulupukin kartano’.Nami-hiiri soitti päivällä Rovaniemelle ja tiedusteli asiaa. Voittaja oli loppukilpailun kuudesta talosta numerolla 3 kilpaillut talo. Perhekuvassa se on takana toinen vasemmalta! Nami-hiiren suosikki oli tietenkin tuo edessä oleva minitalo.   Onnea voittajalle huhuillaan Alppienkin juurilta!

nami-hiiri