image.jpg

image.jpg

Aikoinaan Tukholmassa piti kotitalouskoulua opettaja ja ruokakirjailija, Jenny Åkerström.  Hän kehitteli itse leipomuksia kunnon yksityisyrittäjän tapaan ja opetti niitä sitten oppilailleen. Koulu oli suosittu, mutta lisähohtoa se sai entistä suuremman suosion muodossa, kun Kuningas Oscar II pojanpojan Ruotsin Prinssi Carlen ja Tanskan Prinsessa Ingeborgin kolme tytärtä, prinsessat Märtha, Margaretha ja Astrid aloittivat koulun. Suosion saanut "635. Grön tårta" eli "Vihreä kakku" oli myös prinsessojen mieliherkku.  Se oli ollut resepti numero 635 Åkerströmin ruoka-jälkiruoka-kakkukokoelmassa jo vuonna 1933. Samaan sarjaan kuului kaikkiaan neljä osaa. Uusia painoksia ilmestyi tuhka tiheään koulun menestyksen myötä. Mutta hämmäytystä ilmenee eri painosten kesken niitä selailtaessa. Pitäisi varmaan selata ne kaikki, jotta saisi tietää milloin esimerkiksi 'vihreästä' on tullut meidän tuntema 'Prinsessa' kirjojen lehdillä. Se tiedetään, että Jenny-opettaja itse vaihtoi sen nimen, mutta minä vuonna?

image.jpgDSC_0021 

Siitä hiiri ei löytänyt  mistään tarkkaa mainintaa. Varmaa on kuitenkin se, että Ruotsin yksi suosituimmista täytekakuista on puolustanut paikkaansa läpi vuosikymmenien, vielä tänäänkin. Luonnollinen kakun suosio levisi  automaattisesti muihinkin Euroopan maihin, koska aikanaan prinsessoista tuli eri maiden kunangattaria.

image.jpg 

Palataanpa postauksen otsakkeeseen, se on tarkoituksellinen. Ensinnäkin kakun vanhoissa (hiiren kirjat v.1933) resepteissä ei mainita sanallakaan vadelmahilloa tai mitään muutakaan. Toisekseen, kakku ei ole alkuun ollut muodoltaan mikään kupoli, kuten kirjan sivulta otetusta kuvasta näemme. Sokerikakku kerroksia on ollut kolme, täyte I kermainen vaniljakreemi ja II paksua vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Kakku on katettu vihreällä itsetehdyllä mantelimassalla, mutta mistä sen vihreä väri on saatu, ei ole mainintaa erikseen. Ruusu lehtineen on ollut koristeena. Erikseen nami-hiiri löysi maininnan, että prinssien kakkuihin on aina tehty perinteisesti keltainen mantelimassa vihreän sijaan, siis myös Ruotsin nykyisen Kuninkaan Kaarle XVI Kustaan kakkuihin ( s. 1946 -> ).

YLLÄTYS, YLLÄTYS, ei se vadelmaa sisältävä kakkukaan ole toisaalta ihan väärä. Sen virallinen nimi on "Opera tårta", jonka alimmaisen ohuen pohjakiekon päällä on ensin ohuelti vadelmahilloa paksun vaniljakreemin alla, sitten jälleen toinen ohut sokerikakkupohja, jolle 'kipataan' paksu kermakerros, sekä  ylinnä vaaleanpunainen marsipaanikupoli ruusuineen. - Tämän kakun historiaa hiirenkolossa aiotaan tutkia tarkemmin, kun aika sallii myöhemmin kevään kuluessa. 

Nyt helmikuussa on Leivontafoorumilla mielenkiintoisa "Menneen ajan leipomus" -haaste, mutta hiiri pakkailee matka-askiaan ja jättää kisan väliin....siitäkin syystä, että hiirenkolossa ei ole yhtään kakkuvatia, joka ei olisi jo aiemmin tullut kuvatuksi, tutuksi arvostelijoille !!

nami-hiiri