1. osa tätä postausta

Hiirenkolossa nami-hiiri leipo ja touhuaa kaappiensa ehdoilla,  Kaappeja on paljon, pientä tuotetta ja tarviketta leivonnan eri osiohin on paljon enemmän kuin yksi hiiri ehtii, viitsi ja haluaa edes käyttää. Mutta silti kaapit voi aina avata pelkäämättä jäävänsä ulos kierivien tarvikkeiden alle! Kaikilla on oma erityinen paikkansa - ja vielä hieman tilaakin.

Se mitä nami-hiirellä ei olisi kokkaukseen tai leivontaa, löytyisi varmuudella koiran 'kopista'. Ei siis välttämättä tarvitse ostella suuria purnukoita esimerkiksi mausteita pieniin kokeiluihin. Tällä kertaakin on hyötytyhjennetty koiran kodin maustepurkkeja, luvallisesti totta kai.

Kuuden viikon aikana on tullut lueskeltua enimmäkseen blogikaverien postauksia ja omat tekemiset ovat olleet tauolla. Tänään tuli korkean ideavuoren huipuille vielä uusi "Leivotaan" -lehtikin. Mitä kaikkea hyvää tästäkin seuraa ? Mutta ensin oli tehtävä retki markettiin. Jääkaapissa ei ollut juuri muuta kuin valo. Kassi kainaloon, kantoapuri taskuun ja matkaan...

Kuvassa vasemmalla on vihreää juustoa, tuoretta korianteria, pala inkivääriä, kananmuna, tuore hiivapala, valkosipuli, suuri tomaatti, maapähkinäöljypullo, korppujauhoja, valmista Ajvaria,  mustia ja valkoisia seessamsiemeniä, - oikealla mausteet alhaalta ylös lukien: jauhettua vihreää kardemummaa, kuminaa jauheena, korianteria, mietoa madrasta.

2. osa  'Hampurilainen lampaan jauhelihasta"

Vaikka hiiren suosikkeja ‚hampurilaisessa’ ovat kalkkuna- ja kalapihvit, niin uusi kokeilu oli erittäin maistuva !

Ihan tavallinen sämpylä, isoja 6 kpl:
 
3 dl lämmintä maitoa
1 kanamuna, riko rakenne lasissa
2 rkl öljyä
½ dl siirappia
1/3 tl suolaa
4 ½ dl hiivaleipäjauhoja
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ¼ tl hiivaa
 
1. Lisää lämpimään maitoon  hiiva ja anna liueta. Laita sillä aikaa isoon kulhoon  muna, öljy, suola ja siirappi, lisää liennut hiiva, sekä puolet jauhoista ja sekoittele hyvin ja alusta loput jauhot taikinaan.
2. Anna nousta tunti.
3. Kun taikina on valmis jaa se kahteen osaan ja kauli kaksi paksua ympyrää. Ota noin 10 cm läpimitaltaan muotilla, lasilla, vaikka puhdistetulla tonnikalapurkilla ympyröitä ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
4. Voitele kananmunalla tai sulalla voilla ja ripottele seesaminsiemeniä pintaan.
Peittele ja anna nousta 1 tunti.
5. Paista 175 asteessa 12-15 minuuttia.
 
HUOM.! Sämpylään saa lisää makua jauhoja vaihtamalla ja erilaisilla mausteilla, mutta nyt oli reipasta makua pihvissä ja tarvitsi kaverikseen miedompaa seuraa.
 
Pihvi jauhetusta lampaanlihasta:
 
220 g kerran jauhettua lampaanlihaa
1 kananmunan keltuainen
2 rkl korppujauhoja
2 rkl tomattipyrettä
½ sipuli hienoksi hakattuna ja kevyesti ruskistettuna
1 puserrettu valkosipulinkynsi
pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna
‚reilusti’ tuoretta korianteria hienoksi silputtuna
1 tl jauhettua kuminaa
½ tl Garam Masalaa
(ripaus pari Madras mildiä)
½ tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl  jauhettua korianteria
ripaus jauhettua inkivääriä
suolaa maun mukaan
Tarvitaan lisäksi:
- pihvin paistamiseen maapähkinäöljyä
- maustekurkun siivuja
- pihvitomaatin viipal
- mietoa wasabilla maustettua juustoa siivuina (vaalean vihreää väriltään ) tai cheddaria
- kuullotettuja tai sokeroituja sipulirenkaita
- mietoa Ajvar –kastiketta tai Felix –tomaattisosetta (musta etiketti)
- tuoretta salaattia

1. Sekoita kaikki mausteet keskenään pienessä kulhossa tomaattipyreen kanssa – tarkista maku. Kuumenna mausteseosta pieni hetki pannulla, jotta maut heräävät.

2. Sekoita isommassa kulhossa jääkaappikylmä jauheliha, keltuainen ja korppujauhot, lisää jäähtynyt mausteseos. Tarkista vielä maku!

3. Muotoile pihvit nopeasti ja paista maapähkinä öljyssä kypsiksi.

4. Levitä sämpylän alapinnalle mietoa Ajvaria, salaatin lehtiä, maustekurkkua, tomaattiviipale ja kuullotetut sipulit – laita pälle kuuma pihvi, juustosiivu, hieman salaattia ja sivele sämpyläkannen sisäpinta reilusti Ajvarilla.

5. Laita isolle lautaselle ja  varaa muutama ylimääräinen servietti varmuudeksi lautasen viereen.  Nauti normaaliin tapaa, ilman veistä ja haarukkaa.

6. Paina kämmenellä valmiiksi koottua burgeria hieman kasaan litistäen ja sitten haukkamaan.

Tips, Tips:

- Pidä liha ja välineet mahdollisimman kylminä, mikäli jauhat lihan itse.
- Mausta pihvit reilusti.
- Muotoile nopeasti noin 100 gramman pihvejä. Kaikkia ei tarvitse tehdä kerralla ja jauhelihaa    voi säilyttää jääkaapissa.
- Sulata pannulla nokare voita ja paista sämpylöiden leikkauspinnoille kaunis väri, rapea pinta.
- Mehukas pihvi syntyy, jos kuumennat kannellisen valurautapadan niin, että hiukan ‚savuaa’ , lorautat pohjalle vähän öljyä,  nostat lastalla pihvit pataan -  paina noin 15-30 sekuntia kutakin pihviä pohjaa vasten. Anna pihveille vielä hetki ja käännä. Paina jälleen 15-30 sekuntia kutakin pihviä ja nostele tämän jälkeen pihvien päälle reilut viipaleet juustoa mitä aiot käyttää. Sulje kansi ja anna juuston sulaa.
nami-hiiri
 
Balkanilainen Ajvar, vaatii oikeasti aikaa jopa muutaman päivän ja suuren kattilan !
Reseptistä tulee valmista tahnaa n. 2.5 dl :
2 isoa munakoisoa
4 punaista paprikaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
2 punaista thai-chiliä, jokainen annostelee chilinsä oman maun mukaan
1 tl suolaa
Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi. Halkaise munakoisot ja paprikat. Laita ne uunin pellille kuoripuoli ylöspäin. Hiillosta kuoret. Kuoret saavat olla täysin hiiltyneitä. Laita paahdetut kasvikseen pakastepussiin ja sulje se hyvin. Kun kasvikset ovat jäähtyneet, irroita kuoret. Lähtevät irti kevyesti vetämällä.

Silppua munakoisot, paprikat, valkosipulit ja chili. Lisää ne kattilaan yhdessä öljyn ja suolan kanssa. Kiehauta, ja pienennä lämpöä sitten niin, että keitos harvakseltaan pulpahtelee. Keittele ainakin 2 tuntia välillä sekoittaen.
Kun arvelet sen olevan valmista, tee valutustesti. Jos soosista ei jää lautaselle lainkaan jälkeä, lisää sitruunamehu ja anna soosin jäähtyä.
Soseuta sauvasekoittimella mikäli haluat tahnastasi täysin tasaista.
Muuten - viimeistään tässä vaiheessa olet mahdollisesti jo huomannutkin, ettei näin pientä määrää ole oikein järkevä tehdä !
Soveltuu mihin tahansa liharuokaan, mutta erityisesti kanan ja lampaan kanssa.
 
Garam Masalan resepti !
 
Madras mieto sisältää jauhettuina:
Korianteria, kuminaa, mustapippuria, valkosipulia, suolaa, fenkolia, kurkkumaa, sinapinsiementä, apilaa, chiliä.
Omissa kokkauksissaan nami-hiiri ottanut tavan käyttää mieluimmin yksittäisiä mausteita kuin mausteseoksia.
nami-hiiri  
 
30. lokakuuta 2012
 
Kiitos hyvästä palautteesta,  joka puskee eteenpäin !
Ja eihän tässä taaskaan käynyt mitenkään. Palkintohyllyä ei tarvitse jatkaa. Omat etunsa häviöilläkin. Maku oli maittava - ja miltei yhtä hyvää, kuin varsinaisten alan mestareiden tekemänä.  Tätä mieltä oltiin:
Ihana vihreä muhku. Lammaspihvi kuulostaa herkulliselta.
Lammaspihvi on mukavan erilainen hampurilaisen välissä.
Tässä hampurilaisessa on varsin mielenkiintoisia mausteita
Kiva idea koristella sampylat kahdella siemenlajilla. Lammaspurilaisten mausteet houkuttelevat kokeilemaan.
Rakastan lammasta! Myös blogista löytynyt Ajvar-ohje sai kuolan valumaan.
Erilainen makumaailma, mehevän oloinen.
Todella kaunis sämpylä siemenillä raidoitettuine kansineen - hyvä idea!
Mehevä pihvi ja paljon mielenkiintoisia aineksia.
n-h