osa III

Ulkoisista olosuhteista huolimatta kevät on mielessä jatkuvasti - eikä sitä pääse karkuunkaan kulkiessaan. Lumisade ei hellitä. Mutta   päivä pitenee ja talvi on ohitse, vaikka se yrittää uskotella muuta. Kevään kukkaloisto hehkuu värikkäänä kukkakauppojen suurissa maljakoissa. Suklaakakut ovat saaneet nekin pääsiäisasun. Puput istuvat kauppojen hyllyillä sellofaanikääreissään, moitteettomissa riveissään, pienet hintalaput 'kaulassaan', valmiina loikkaamaan ostoskassiin kohti uutta tuntematonta.

Suklaiset pupu-isät ajelevat motskareillaan, nuoruuden vauhti mielessään. Pupu-äidit kerävät munia vaalean punaiseen esiliinaansa...pienet puput veikistelevät pitkillä korvillaan.

Ja tyttö-pupu käyskentelee kauniissa vihreässä jakussaan ja pupu-pojat pelaavat palloa tai ajelevat autoillaan. Tätä kaikkea löytyy sveitsiläisen Vollenweiderin myymälöistä ja paljon muuta. Kotiin ilmestyy koriste toisensa jälkeen keltaisista silkkipapereista komeron kätköistä, ihan samaan tapaan, kuin lähestyttäessä joulua.

Sokerityönä tehty kevään vihreä pupu viehättää läpinäkyvyydellään, se ei ole suuri, mutta se kerää katseita. Niitä olisi ollut vaalen punaisena ja lilanakin, mutta omenan maku sinetöi ostoksen. Hinta oli 3 Fr. eli 2 € kappale.

Ruskea pupu on makea kaveri, krokantista. Sana krokantti tulee ranskan sanasta croquante. Sanan varsinainen suomennos olisi krokaani, joka on manteli- tai nougatmassaasta valmistettu leivonnainen, jonka erikseen paistetut osat liitetään tornimaiseksi kakuksi paahdetun sokerin avulla. Näitä luomuksia käytetään juhlapöytien, varsinkin hääpöytien koristeena. - Krokantti on periaatteessa murskattua krokaania eli paahdettua sokeria ja mantelia. Pannulla hitaasti paahdettaessa sokeri muuttuu nesteeksi, joka hieman päivettyneenä kaadetaan leivinpaperille ja annetaan jähmettyä. Jos tämä pidetään kuivassa, niin se säilyy vuosikausia. Palasia voi sitten tarvittaessa murskailla huhmaressa jälkiruokiin ja kakkuihin. - Osittain lainattua tietoa kirjasta 'Kultainen keittokirja',WSOY 1088.