Iloista NAISTENPÄIVÄÄ kaikille !  Hauskaa LASKIAISTIISTAITA! 

Ja hyvää huomenta!

Se ’moro’, jota nami-hiiri näin aamutuimaan ajattelee, on puristettuna lasissa! Verenpunainen C-vitamiinipommi, jota hiiri käyttää mielellään myös salaateissaan.  Se voisi olla yhtä hyvin ’sanguinello’ tai 'tarocco’, mutta 'moro’ on hauska nimi ja maultaankin kavereitaan makeampi - ja mehukkaampikin.

Veriappelsiinit ovat kotoisin Sisiliasta, Etnan ylemmiltä rinteiltä ja menestyvät hyvin myös Espanjan viileillä alueilla. Kypsyäkseen veriappelsiinit, niin kuin muutkin appelsiinit, vaativat auringon paistetta ja lämpimiä päiviä. Mutta veriappelsiinit vaativat lisäksi viileän talven ja sen kylmät yöt kehittääkseen tyypillisen tumman värinsä hedelmälihaan että mehuun. sekä tietenkin punertavan kuorensa.

Värin kehittymisen salaisuutta tai täsmälleen oikeita olosuhteita ei vielä ole kyetty ratkaisemaan. Appelsiinien "veren" määrään vaikuttaa monta tekijää. Sen verran tiedetään, että suuri ero päivä- ja yölämpötilojen välillä kypsymisen loppuvaiheessa keskitalvella edistää tumman väripigmentin syntymistä. Tyypillistä kuitenkin on, että samallakin alueella värin kehittyminen vaihtelee suuresti vuodesta toiseen. Toinen erityispiirre on se, että värin kehittyminen noudattaa aivan omaa aikataulua muuhun kypsymiseen nähden. Joskus hyvin tumma väri tulee hedelmiin aikaisin, kypsymisen vielä ollessa kesken. Toisinaan täysin kypsissäkin hedelmissä saattaa olla vain häivähdys punaista pigmenttiä. Veriappelsiinien sesonki on lyhyt. Ihan liian lyhyt, tuumaa nami-hiiri. Poiminta-aika pohjoisella pallonpuoliskolla on tammikuulta maaliskuun alkuun. - Veriappelsiinit eivät menesty liian lämpimässä. Appelsiinivyöhykkeen lämpimimmissä osissa, kuten Brasilia, Florida, Intia ja Egypti, niihin ei tule tummaa väriä.

nami-hiiri