Ensimmäiset julkisessa postissa kulkemaan tarkoitetut postikortit otettiin käyttöön Itävalta-Unkarissa 1869. – Pitkään lähetettiin kortit aina kuorissa. - Korttien oikea tarina alkaa jo 300 luvulla Kiinasta, jolloin ne olivat puupiirroksia, joita koristeltiin ja maalailtiin käsin. -  Postikortit yleistyivät nopeasti postimerkin käytön yleistettyä, koska niiden lähettäminen oli halvempaa, kuin kirjeiden ja niiden avulla säästyi kirjepaperia ja aikaa. Mutta näitä postikortteja myös vastustettiin, koska niiden viestit oli muiden ihmisten helpompi lukea, kuin kirjeiden. Postikorttien käyttöä pidettiin laajalti myös loukkaavana, koska ne olivat halvempia kuin kirjeet !

Varsinaiset kuvapostikortit tulivat käyttöön matkailun yleistyessä 1800-luvun lopussa. Niitä alettiin painaa Suomessakin, joten kortteja ei tarvinnut enää tuoda Ruotsista tai Saksasta. Nami-hiiri arvelee, että nykyinen tarjonta on valitettavasti valtaosaltaan ulkomainen. 

Hiiri tekee harvoin kortteja itse, aiemmin ei ollut aikaa ja nyt on ilmestynyt korkea kynnys niiden tekemiseen, vaikka niiden suunnittelun ja toteutuksen voisi alkaa jo heti joulun jälkeen. Ei tulisi edes hoppua. Meni monia vuosia kymmenissäkin, ettei nami-hiiri kirjoittanut joulukortin kortti, vaan istui Joulupäivänä aamutakissaan ja kirjoitteli sen sijaan käsin  joulukirjeitä uudeksi vuodeksi, muun perheen leikkiessä tai lukiessa joulupukin tuomia kirjoja. Joulun kauniit sävelet soivat hiljaa taustalla.

Joulu alkaa siitä, kun postilaatikkoon ja nimenomaan sen kirjeosioon, tulee kortti- sekä kirjepostia päivittäin tai ainakin runsaammin, kuin laskuja ja mainoskirjeitä. Nami-hiiri tutkii ensin postimerkit, jotka vaihtuvat myös vuodenaikojen mukaan. Avaa kuorelliset kortit ja kirjeet paperiveitsellään.....

Tuo kuvan kortti oli yksi tänään ilmestyneistä. Se oli hauskasti lähetetty 'nami-hiiri' -nimellä. - Postitäti keltaisessa mopossaan oli yhdistänyt 'hiiren' Suomeen, joten ei mitään varsinaista pulmaa tai edes viivettä syntynyt. - Se on kaunis. Kirjekuoren kääntöpuolella oli ihana sinetti. Lähettäjä, kortin taiteilija, bigM, on tuumaillut turkoosin värin soveltuvuutta jouluun. Kaupallinen joulu on aikaa sitten repinyt 'rajat' tumman vihreän, joulunpunaisen ja tumman sinisenkin ympäriltä. Liikkeiden ikkunoiden somistuksia ja tavaratalojen joulukoristeosastoja katsellessaan, ei huomaa yhdenkään värin puuttuvan! Joulu asuu sydämessämme, vaikka edessämme olisi pinkki tai musta kuusi. - Hiiren kolossa on muutamia erivärisiä palloja ja niitä vuorotellaan, mutta kuusi, se on aina vihreä ja latvassa tähti ! Sveitsiläisten kuusissa ei ole tähteä, sen sijalla on hieman oudolta alkuun vaikuttanut kiiltävä värillinen 'piikki'. Voi siellä istua 'pöllökin'!

Lämmin kiitos monelle hiiren blogiystävälle, jotka ovat nähneet vaivaa korttien ja kirjeiden lähettämisessä. Osa postista on sisältänyt valokuvia tai muuta henkilökohtaista, joten joulun jälkeenkään kaikki eivät pääse 'perhekuvaan'.

nami-hiiri