image-normal.jpg

image-normal.jpg

Aamulla tulleen paketin kaverina oli pitkä kirje ja osa Savariinin historiasta, resepti, joka oli huomaavaisesti pienennetty hiirenkolon leipomusten suhteisiin. Lisäksi oli lähettäjän omakohtaisia kokemuksia leipomuksen tiimoilta. Hiiri lainasi tekstistä Monsieur Savariinin tunnettua lausetta: ”Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es.”

Arvelen, että paras kiitos lähettäjälle on se, että oikeasti leivoin tuon reseptin Savariinin - ja herkuttelen sillä tänään, kun olen syönyt jotain pientä ensin ruuaksi.......ja mietiskelen, kuinka ihania ihmisiä maailmassa on !

Savariini (4–5 hengelle)

0,5 dl maitoa


5 g hiivaa


1 muna


2 rkl sokeria


0,5 tl suolaa


1,5-1,75 dl vehnäjauhoja


50 g sulatettua voita

kostutukseen
:

2,5 dl vettä
,  1,5 rkl sokeria,  
(1 kanelitanko)


0,5 dl kirschiä

koristeluun
:

kermavaahtoa
, erilaisia pilkottuja hedelmiä


½ sitruunan mehu, 
 1 rkl kostutuslientä



Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon kananmunat. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauhot sekä lopuksi sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi.



Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan ja anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Paista uunissa 200 C° n. 30 minuuttia. Jätä savariini vuokaan jäähtymään.



Kuumenna vesi ja halutessasi kanelitanko. Liota sokeri joukkoon. Anna jäähtyä ja lisää alkoholi. Kaada liemi tasaisesti jäähtyneen savariinin päälle. Säästä 1 rkl lientä hedelmien maustamista varten. Anna vetäytyä kylmässä.



Irrota jäähtynyt savariini tarjoiluvadille. Kuori ja paloittele hedelmät kulhoon, ripottele päälle puolen sitruunan mehu ja kaada loput kostutusliemestä joukkoon. Anna vetäytyä kylmässä noin tunti. Koristele savariini hedelmillä ja kermavaahdolla. Tarjoile kylmänä.

Savariini on juhlava jälkiruoka, jonka nimi on kunnianosoitus ranskalaiselle gastronomille, tuomari Jean-Anthelme Brillat-Savarinille, joka eli vuosina 1755–1826. Herkun kehittivät ja nimen antoivat pariisilaiset Julienin leipuriveljekset.

Sokerisiirapilla ja rommilla kostutettu, hedelmien ja kermavaahdon kanssa tarjottava kakku valmistetaan renkaan muotoiseen kakkuvuokaan, savariiniin. 

Hiiri kertoo joka käänteessä syövänsä suklaata, joskin valikoivasti.....nami-hiiri on 'makee hiiri' !