Vuonna 1890 ilmestyneessä Tyko Hagmannin kirjassa ‘Kuva juttu Joulupukista’ on tällainen ajatelma. Nami-hiiri ei ole koskaan löytänyt tätä kirjaa. Hyllyissä on monta muuta joulusta ja joulupukista kertovaa tarinaa. Ja seinällä on omistuksella varustettu valokuva kehyksissä maailman filmitähtien nimikirjoituksilla varustettujen kuvien joukossa.

joulupukki%2C%20se%20aito%20ja%20oikea%2

Lempeä hymy !

Monen mielestä joulu on juhlista jaloin. Se on hyvän tahdon ja rauhan aikaa, jolloin kenenkään ei pitäisi olla ilkeä, eikä riidanhaluinen. Ihmisillä pitäisi olla aikaa läheisilleen. Iloa tulisi syntyä kynttilöiden tuoksusta ja niiden lepattavan liekin luomasta tunnelmasta, kuten välkehtivästä joulukuusestakin. Aattona jokainen lapsi ja lapsenmielinen aikuinen odottaa sitä suurta hetkeä, kun eteisestä alkaa kuulua odotettuja ääniä. Odotus, jännitys saavat aina onnellisen lopun !

Und%20Swarte%20Piet%20.jpg

’Joulupukki’ itse on aika merkillinen ilmiö, sillä sehän on yksi ja samalla niin monta. Pukilla on eri maissa hieman erilainen nimi, erilainen ulkoinen muoto ja sillä on erilaisia tapoja tuoda lahjansa kilteille ja mukaville ihmisille.

Suomen Lapissa asuu kuitenkin se aito ja oikea, virallisestikin tunnustettu, Joulupukki -niminen jouluntuoja  tonttuineen. Itse joulupukin tarina alkaa kuitenkin Turkista, Patarasta, jossa pukin esi-isä, Pyhä Nikolaus eli Santa Claus, syntyi. Myöhemmin hän oli jo legenda eläessään.


Viime vuonna hiiri kirjoittelikin jo sveitsiläisten ’joulupukista’ eli 'Samichlausista'. Myös Hollannissa lapsille on joulukuun 6. päivä edelleen tärkeämpi, kuin joulupäivä, sillä he saavat silloin lahjansa. Lapset jättävät ulos joulupukin hevosille heinällä, porkkanoilla ja sokerilla täytetyt puukenkänsä. Niiden sisällön hevoset popsivat yön aikana ja joulupukki täyttää sitten kengät lahjoilla. Mutta ennen tätä, lauantaina ennen ensimmäistä adventtisunnuntaita, 'Nikolaus' saapuu laivalla Amsterdamiin hieman samaan tapaan, kuin joulupukki Helsingin Aleksanterinkadun joulukadulle. Pieniä eroavaisuuksia voi tarkkasilmäinen havaita joulupukkien asuissa ja seurueissa. Hollannin joulupukin mukana kulkee ’Musta Pekka’ tonttujen sijaan. – Keskiajalla ainoat eurooppalaisten tuntemat ’mustat’ olivat Espanjan maurilaisorjat. – Ai niin ja on vielä toinenkin ero: Hollannissa 'Nikolaus' seisahtuu kuninkaanlinnan eteen ja kuuntelee Kuningattaren tervetulopuheen.

Ei ole niin suurta väliä onko jouluntuoja: Joulupukki, Santa Claus, Father Christmas, Jouluisä, Pakkasukko, Père Nöel, Saint Nicolas tai joku muu. Tärkeää on, että joulu tulee ja ihmiset ehtisivät istahtaa kiireiltään ja nauttia tunnelmasta, rauhasta....aidosta joulusta !

nami-hiiri


Hieman eri kirjoista koottua historiaa:

 

Nykypäivän joulupukkihahmo pohjautuu nykyisen Turkin alueelta 300-luvulla eläneeseen Myran piispaan Pyhään Nikolaukseen. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekija, joka osoitti erityistä huomiota lapsia kohtaan. Tämän vuoksi Pyhästä Nikolauksesta on tullut lasten suojeluspyhimys, joka on kunnoustautunut myös lahjojen tuojana.

Piispan kerrotaan muun muassa tuoneen yöllä kultaa kolmelle köyhän miehen tyttärelle, jotta he pääsisivät naimisiin, joka ei olisi ollut mahdollista ilman myötäjäisiä. 

Ja esimerkiksi Hollannissa Pyhä Nikolaus toi lahjoja lapsille Nikolauksen päivänä 6. joulukuuta. Hän on siis toiminut joulupukin esikuvana.

Nikolauksen juhla levisi myös muihin maihin, mutta saksalainen uskonpuhdistaja Martti Luther halusi korvata katolisten paavillistuneen juhlan Christkind-juhlalla, jossa lahjat toi jouluaattona Nikolauksen sijaan Jeesus-lapsi. Ajan myötä nämä kaksi lähekkäin olevaa juhlaa ovat alkaneet sulautua yhteen, jopa niin että Saksassa ”Kriss Kringle”, joka on Christkindistä muokkautunut nimi, viittaa nykyään joulupukkiin.

 

Punanuttuinen joulupukki

Pyhä Nikolaus jakoi lahjat aikoinaan piispankaapu yllään, mutta nykyisin joulupukki kuvataan kilttinä, vanhana miehenä, jolla on pyöreä vatsa, pitkä valkoinen parta ja punainen nuttu.

Tämä muoto on peräisin Yhdysvalloista, jossa vuonna 1863 pilapiirtäjä Thomas Nast piirsi oman viiksekkään ja parrakkaan versionsa joulupukista, joka pohjoisen asukkina oli puettu turkikseen.

Punaisesta pukinpuvusta menee kunnia bosnialaiselle kirjanpainajalle, joka vuonna 1885 esitteli punanuttuisen joulupukin painamassaan kortissa. Ennen tätä pukki oli verhottu vaihtelevasti vihreään, siniseen, violettiin tai harmaaseen. Mielikuvaa punapukuisesta piippolakista ja muita joulun legendoja vahvistetaan edelleen esimerkiksi kuvilla, lauluilla, elokuvilla ja tv-ohjelmilla.

 

Suomen Joulupukki

Suomessakin Nikolaus jakoi hetken aikaa lahjoja, mutta perinne yhdistyi pian suomalaisten joulunajan naamiohahmojen kanssa, ja näin sai suomalainen Joulupukki -hahmo alkunsa. Suomessa käytetty nimi joulupukki juontuu nuuttipukki -perinteestä, johon kuului 13. tammikuuta tehtävä kierros joulun tähteitä kerjäämässä.

Myös suomalaisen joulupukin nuttu on ollut alunperin harmaa, ja hahmon väri ja ulkomuoto ovat muutenkin muuttuneet juuri yhdysvaltalaisen punanuttuisen Santa Clausin vaikutuksesta toisen maailmansodan jälkeen.

 

Suomessa joulupukin kotipaikkana pidetään Korvatunturia, jossa asuu myös englantilaisten Father Christmas. Joulupukki tulee jouluaattona porokyydillä Korvatunturilta koteihin sisälle asti kyselemään lasten kiltteydestä ja jakamaan lahjoja.

 

Hollannin Sinterklaas tuo lahjat, nimi on mukaelma Pyhästä Nikolauksesta. Tieto Nikolauksen hyvistä teoista kulki alunperin hollantilaisten merimiesten mukana, ja kun 1400-luvulla Hollannista tuli osa Espanjaa, myös Sinterklaasin kotipaikaksi muodostui ajan myötä Espanja. - Parrakas Sinterklaas tuli tuomaan lahjoja Zwarte Pietin eli Mustan Pekan kanssa, joka vei tuhmat lapset mukanaan Espanjaan säkissä. Zwarte Piet juontaa juurensa keskiajalla Espanjassa asuneista maurilaisorjista. Hollannissa lahjat jaetaan 5. joulukuuta Pyhän Nikolauksen päivän aattona.

Pohjois-Amerikaan Santa Claus joulupukkiperinne tuli hollantilaisten siirtolaisten matkassa, ja nimi Santa Claus on muodostunut hollantilaisten Sinterklaas -nimityksestä. Punanuttuinen ja pullea Santa tulee perinteen mukaan jouluyönä savupiipusta ja jättää lahjat sukanvarteen.

Santa Claus ei tule suomalaisen Joulupukin lailla Korvatunturilta, vaan lentävien porojen matkassa Pohjoisnavalta. Nämät ja monet muut Santa Clausiin liitetyt mielikuvat ovat välittyneet piirrosten, laulujen ja elokuvien kautta.