Mickey%20Mouse%202%20.jpg

 

Tällaisia oksia nami-hiiri näki Zürichissä iltavalaistun “blumen fitze” -kukkakaupan ikkunassa kävellessään koirakaverinsa kanssa. Oksat olivat lehdettömiä, mutta täynnä hauskoja voimakkaan keltaisia, oranssiin vivahtavia hedelmiä. Kaikesta päätelen ne olivat tarkoitettu vain koristeiksi, kun eivät olleet maljakossa. 

 

Mickey%20Mouse%3A%20.jpg

 

Seuraavana päivänä hiiri vieraili kaupassa utelemassa floristilta oksista enemmän. Myyjä tiesi kertoa, että ne olivat ‘Mikki Hiiri hedelmiä’….koska muoto muistuttaa sarjakuvahahmon päätä. - Pääkirjaston kasvikirja tiesi enemmän:

 

Solanum mammosum on yleisesti tunnettu hieman eri nimikkeillä kasvumaistaan/alueistaan riippuen: 

Nipplefruit, Titty Fruit, Cow’s Udder - tai Apple of Sodoman, joka ei oikein  nami-hiirelle auennut muistista, vaikka historiassa tuli aikoinaan ahkeroitua.

 

nami-hiiri

 

 

Sieltä täältä koottua nippeliä:

 

Kasvia kasvatetaan koristetarkoituksiin. Hedelmä, joka on myrkyllinen saa kuitenkin mielikuvituksen laukkaamaan…. Keski-Euroopassa on kukkakauppiailla käytössä nimi ’Mickey Mouse’.

 

Solanum mammosum - hedelmää on käytetty perinteisessä lääketieteessä jalkavammoihin, ärtymykseen (?), mutta myös pesuaineena. Missään nimessä sitä ei pidä maistaa. Koristeoksina sitä tuodaan  tällä hetkellä Taiwanista ja Hongkongista. Kasvin koristeellisia lehtiä käytetään uskonnollisten juhlien, sekä erilaisten  festivaalien kukka-asetelmissa. Niitä käytetään yleensä  kiinalaisen uudenvuoden puita rakennettaessa. 

Kasvi on kotoisin Etelä ja Keski-Amerikasta, sen kaukaisia sukulaisia ovat tomaatti, sekä peruna. /n-h