raparperisarvet%201%20.jpg

Nuori raparperi on kaunis ja aromikas koko rahan edestä. Juuri ilmestyneessä "Sweet Dreams" maalis-huhtikuun julkaisussa oli paljon houkuttelevia ohjeita, kuten lehdessä aina. Resepti oli omalla tavallaan hauska ja hiiri päätti kokeilla heti. 

RAPARPERITIKUT voitaikina kääreellä 

14 kpl, yksinkertainen valmistus

 

400 g raparperia tankoina

itsetehtyä tai pakastettua voitaikinaa

1 kananmunan keltuainen

2 rkl maitoa

50 g raesokeria

 

TEE NÄIN:

  • Laita  uuni lämpiämään 200 -asteeseen, kiertoilma 180°.
  • Pese ja puhdista raparperit, mutta älä välttämättä kuori…kuori on kaunis ja ohut.
  • Leikkaa noin 12-14 cm pätkiä 14 kpl. Halkaise jokainen kahdesti pituus suuntaansa.
  • Valmista normaali voitaikina tai käytä pakastetta. Leikkaa siitä kolmioita joiden leveämpi kärki on noin  8-10 cm.
  • Kääri neljä raparperi suikaletta jokaiseen kolmioon ja siirrä uunipellille leivinpaperin päälle. 
  • Vispaa kevyesti keltuainen ja maito. Voitele sillä taikinaosuus  ja ripottele reilusti raesokeria päälle. 
  • Paista kullanruskeaksi, noin 10-15 min hieman herkkujen koosta riippuen.
  • Jäähdytä ritilän päällä hetki ja tarjoile aavistuksen lämpiminä kylmän maidon tai maitokahvin kera.
  • Mikäli raparperi tuntuu mielestäsi liian kiprakalta, niin tomusokeria voi sirotella raparperi osuuden päälle.

raparperisarvet%202%20.jpg

Ja keittiöstä kuuluu nauru !

nami-hiiri


TIESITHÄN:
Raparperi on hyvä kaliumin lähde. Se sisältää myös C-vitamiinia ja kalsiumia.

Raparperin sisältämä oksaalihappo tosin sitoo kalsiumia. Kun syö raparperia, on muistettava nauttia samalla jotain maitotuotetta kalsiumin saannin turvaamiseksi. Raparperipiirakan tai raparperikiisselin kanssa sopii esimerkiksi maito, jäätelö tai vaniljakastike.

Kaikille raparperi ei kuitenkaan sovi. Oksaalihappo voi pahentaa mm. niveltulehdusta potevan vaivoja.

Raparperin lehtiä ei pidä syödä, koska ne ovat myrkyllisiä. myöhemmin keväällä ja kesällä komeita lehtiä voi kuitenkin käyttää esimerkiksi ulkona pöydän kattamisessa tablettien tavoin. Lehtien päälle ei kannata asetella suoraan ruoka-aineita eikä niitä kannata käyttää lautasina.

.