Toscamunkit.jpg

 

Leivontafoorumilla on kerran kuussa hauskan haastavia leivonta-aiheisia kisailuja upeilla suomalaistehtaiden palkinnoilla. (Lf) Huhtikuun leivontahaaste on perinteiset Vapun herkut. Niitä on lupa hieman muunnella, kun leipomuksen silti voi tunnistaa. Nami-hiiri on niitä sunnuntaileipureita, jotka kaikkein mieluiten leipoo valmiista reseptistä. Nyt hiiri yritti 'keksiä' jotain omaa twistiä.........ja näin mentiin keittiön valkoisella matolla tanssien, sateisena huhtikuun sunnuntaina.

PIENET HILLOMUNKIT TOSCAKUORRUTTEELLA

TAIKINA, n. 25 kpl
        2,5 dl kevytmaitoa
        25 g hiivaa
        2 tl sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (luomu)
        1 dl kidesokeria
        1/2 tl suolaa
        1 rkl vaniljasokeria tai caramel-vaniljaa
        1/2 rkl jauhettua kardemummaa
        7 dl vehnäjauhoja
        0,5 dl voisulaa

UPPOPAISTAMISEEN
         rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) 
HiILLOTÄYTE tms:     
         paseeratulla hillolla, lemon curdilla, maitolevitettä….
KORISTEEKSI:
        Osittainen toscakuorrute pintaan hienoa sokeria 
        popcake tikkuja tarvittava määrä

Taikina:

° Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja siirrä se kulhoon. Liuota maitoon murennettu hiiva. Lisää sitruunankuori, sokeri,  suola, vaniljasokeri ja kardemumma.

° Sekoita taikinaan ensin osa jauhoista. Lisää sitten loput jauhoista ja voisula. Alusta taikina kimmoisaksi. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoilta. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Kohota taikinaa peitettynä 30 minuuttia. 
° Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele ne pieniksi munkkipalloiksi. Kohota peitettynä 30 minuuttia.

Munkeiksi paistaminen:
° Kuumenna öljy ( 5-6 cm niin että muutama pikkumunkki kerralla vapaasti peittyy kuumaan öljyyn ) keskisuuressa padassa tai kattilassa 170–180 -asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun vaalea leipäpala muuttuu kullanruskeaksi alle minuutissa. Laske varovasti reikäkauhalla kuumaan öljyyn muutama munkkipallo kerrallaan ja paista ne kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi. Nosta munkit hetkeksi reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle. 

Anna jäähtyä vain pieni hetki ja pursota hillo munkin sisään melko ohuella ja sileäkärkisellä (ei koristeluterä) tyllalla, niin täyte pysyy hyvin munkin sisällä. Hillon tulee olla mahdollisimman sileää, jotta tylla ei tukkeudu. Tarvittaessa soseuta hilloa sauvasekoittimella vielä tasaisemmaksi.

Laita uuni lämpenemään 200°C.

  Toscamunkit%202%20.jpg
        
        

        Toscakuorrute:

        50 g voita
        0,5 dl sokeria
        1 rkl mantelijauhoja
        1 rkl kermaa
        50 g mantelilastuja hieman pienittynä

Sekoita kattilassa kuorrutteen ainekset, kuumenna, anna hetki hiljalleen kuplia koko ajan sekoitellen ja laita pienellä lusikalla nokare kuorrutetta munkkien päälle.  Paista uunissa n. 8-10 minuuttia 200 asteessa niin, että toscakuorrute vain saa kauniin värin.

°  Tarjoa munkit mahdollisimman tuoreina.

°  Työnnä munkkeihin modernisti värikkäät popcake -tikut.      

Vinkitystä:
° Hillon leipominen sisään kovin pieneen munkkiin ei kannata, sillä jos hilloa pääsee kuumaan rasvaan, se aiheuttaa vaarallista räiskymistä.
° Perinteinen sokerointi: Pyörittele lämpimät munkit sokerissa tai kanelisokerissa, mikäli et laita toscakuorrutetta. 

° Munkit voi pakastaa, mutta ilman sokerointia. Sulata mikrossa tai uunissa ja sokeroi lämpimät munkit.

Toscamunkit%203.jpg

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

1+1+ =2+
2. Pieni toscamunkki, nami-hiiri, 1 piste
- Olen aina rakastanut toscakuorrutusta, joten varmasti rakastaisin näitä toscamunkkejakin! Suloisia pieniä suupaloja ja kun ovat vielä pillin päässä, ovat herttainen näky. Samalla säästää sormet sokeritahmalta, kun voi syödä siististi tikkarin tapaan 
2. Pieni toscamunkki, nami-hiiri 1 p. Tosca kuorrute on niin ihanaa ja voin todella uskoa,että näitä uppoaisi suuhun useampi
2. Pieni toscamunkki, nami-hiiri
Tosi ihanat ja hauskat. Rakastan toscaa ja se varmasti maistuu hyvältä näinkin.

 

Ei se voitto, vaan osallistuminen! Hauskaa on aina! 

nami-hiiri