On tammikuun ensimmäinen puolisko ja perinteiset  leipomukset ilmestyvät leipomoihin ja marketteihin tietyssä  järjestyksessä, kuten viime vuonna, kymmenen vuotta sitten, toistaen historiaansa nykyhetkessä. Muutama vuosi sitten nami-hiiri kirjoitti näin:
 
05.01.2010 - 22:35
 
Aikoinaan ensimmäisen Uuden Vuoden jälkeen astuessani markettiin ajattelin nukkuneeni nalle-karhun tavoin talviunta, kun pyörittelin karnevaaliasuista rasiaa kädessäni, jossa oli iloinen pelle ja serpentiinejä. Oliko jo Vappu? Aamun lehdessä oli kyllä selvästi lukenut tammikuu. Niinpä tietenkin -  kauppias oli tehnyt tosi tarkan vuodenvaihteen inventaarion ja löytänyt varastostaan edelliseltä keväältä jääneitä tuotteita, joita nyt yritti kaupata! Ale-lappua ei kyllä näkynyt. Tämäkin ajatus romuuntui, kun huomasin pakkauksen päiväyksen. Ihan tuoretta tuotetta - 'Karnevaali keksejä' eli 'Fasnachtschüechli', 'Merveilles', 'Frittelle di carnevale', 'Carnival Cookies'......

 

Laaduntarkkailun jälkeen tiesin, että tuote oli rapea, sopivan makea ja miltei puhaltamalla rikkoutuva 'keksi', jossa oli kauttaaltaan ilmakuplia ja joka oli päällystetty tomusokerilla. Myöhemmin olen nähnyt niitä syötävän myös kermavaahdon kera. Mutta himo niihin tule ilmankin. - Resepti oli pakko silloin etsiä ja hieman lisätietoa tästä leipomuksesta. Nimelle ei ole suoraan käännettävää vastiketta ja Sveitsissä, sekä Saksassa nimi hieman muuttuu, riippuen missä tai millä alueella niitä syödään.

Ilmavat Karnevaali rapeat:

500 g jauhoja
1 tl leivinpulveria
5 kananmunaa
1 dl kermaa
60 g voita,
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
vaniljasokeria maun mukaan
 
Ainekset sekoitetaan hyvin ja joukkoon lisätään leivinpulveri ja jauhot vähitellen, hyvin sekoittaen.

Taikinan annetaan nousta 1h, senjälkeen siitä leikataan pieniä nokareita, jotka kaulitaan mahdollisimman ohueksi  - viimeistelyyn voi käyttää pyyhkeellä päällystettyä polveaan vanhaan malliin, ken haluaa!

Friteerausöljyn lämpötila 170°C - 180°C. Kaulitut  läpyskät nostetaan varovasti öljyyn ja paistetaan kullankeltaisiksi.

Annetaan levähtää, kuivahtaa öljystä ja koristellaan tomusokerilla. Nautitaan sellaisenaan tai kermavaahdon kera.

100g = 569 kcal, 7 g proteiinia, hiilihydraattia 52 g ja rasvaa 37 g.

Ja postaus jatkui: Tänä päivänä niitä ei juuri kukaan  enää valmista kotona, kun marketit ovat 'rapeita' pullollaan edulliseen hintaan. Mutta aikoinaan niitä leivottiin ahkerasti. Pientä taikinapallukkaa kaulittiin ja kaulittiin ja lopuksi asetettiin puhdas pyyhe polvelle ja pyöreä ohueksi kaulittu läpyskä sen päälle. Se oheni vielä ohenemistaan polvea vasten työstettäessä! Sitten se nostettiin varovasti suureen kattilaan kiehuvankuumaan öljyyn uiskentelemaan rosetin tapaan. Toisinaan vielä paineltiin pintaan jonkinlaisella rosettiraudalla koriste.

'Karnevaali rapeita' nami-hiiri ostaa kaupasta heti, kun ilmestyvät joulun jälkeen., syöden niitä varmaan koko tammikuun ja mieluiten niitä pienempiä, halkaisija 12 cm, suuremmat olisivat 20 cm. Pakkauksessa on 6 kappaletta, paino 90 g, hinta 2.10 Sveitsin frangia jo monet vuodet. Sitten on kiintiö täysi ja laskiaispullien vuoro.

Kuumassa auringonkukkaöljyssä uiskenneltuaan, kuka tahansa olisi rakkuloilla ! Näin on käynyt myös 'Karnevaali rapeiden'.  Niitä syövät aivan kaikki, lapset ja aikuiset antaumuksella, tammikuusta Laskiaiseen eli paaston alkuun asti - ja keväällä Vapun aikaan taas uudestaan!

Nyt jälleen on siis 'rapeiden' aika. Perheenpäät, jotka eivät juurikaan ostoksilla käy lisäävät vaimon ostoslistoihin 'rapeat' varmuudeksi ja pistävät ylimääräisen setelin talouskukkaroon. Vuoden 2010 tammikuussa tuli tuohon postaukseen vain yksi kommentti. Blogin taival oli aika alussa. Hiiri itse leipoi hyvin vähän. Ajatteli vain kirjoittaa juttuja vanhoista ja pääosin ulkomaisista leipomuksista ja niistä jotka historian kulussa olivat rantautuneet myös Suomeen. Muutamien kannustavien kommenttien jälkeen tilanne hieman muuttui. Tällä hetkellä kadonneiden kuvien uuslataus on vielä pahasti kesken. Yksinkertaisempaa olisikin laittaa kopio postauksista, leipoa ja ottaa uusia kuvia......ainakin muutamista vanhemmista postauksista silloin tällöin. - Valokuvakansioon napattuja otoksia erilaisista tapahtumista:

  

nami-hiiri


 Yksi ainoa kommentti silloin:

insanity kirjoitti 10.01.2010 - 19:49
"Mielenkiintoinen ohje! Näitä voisinkin kokeilla vapun aikaan perinteisten munkkien sijaan...."