Cr%C3%A9me%20Ninon%202.jpg

 

 

Jo lapsuudessaan nami-hiiri tottui hernekkeittoon. Sen maku on makumuistissa ja kieltämättä sitä toisinaan ikävöi. Yhden hiiren talouteen on ehkä liioiteltua liotella vanhaan tapaan kovia herneitä yön yli ja keittää sitten 5 l kattilassa soppaa. Oikeasti ei hiiren keittiössä ole edes niin suurta kattilaa, vaan useampi 0,6 l ja ihan hienosti niillä on pärjännyt.

 

Helmikuisessa SLY paketissa oli painotuotteitta ja paljon reseptejä, joista lisää myöhemmin. Uusi salainen leivontaystäväni oli kaiken lisäksi naputellut parit reseptit erikseen. Toinen oli Crème Ninon, ranskalainen (tuore) hernekeitto. Se tuo herneen makumaailman aivan  uudelle tasolle lautasella.  Sana hernekeitto tarkoittaa perinteistä suomalaista sinapinsävyyn niin maultaan kuin väriltään  torstain keittoa, armeijan rokkaa tms. jonka pohjana ovat kuivatut herneet. Laiskemmalle kotikokkaajalle tämä keitto kenties tarkoittaa vielä tästä askeleen karkeampaa - purkkihernekeittoa, sitä jossa edelleen taitaa olla keltainen etiketti. 

 

Suomalaisella hernekeitolla ja tällä ranskalaisella ei ole mitään muuta yhteistä tekijää kuin pääaines eli herneet. Crème Ninon hienostuneisuus ei ole ainoastaan  sen hurmaavan kevytkenkäisessä, mutta kermaisessa maussa,  vaan myös sen helppoudessa ja nopeudessa valmistaa. Ranskalaisten hernekeitto valmistuu noin 20 minuutissa, alle puolessa tunnissa. Mieluiten kaikki Ranskassa käyttäisivät tuoreita herneitä, se ei vain ole aina mahdollista. Saatavuus ei ole taattua ja lisäksi saattaa  litrahinta torilla pyörryttää.  Pienet pakasteherneet ovat lähes yhtä toimiva vaihtoehto! Tärkein ja oleellisin asia tässä keitossa ei olekaan yllätys, yllätys se herne - tämän keiton kruunaa kuohuviini. Ilman sitä, lopputulos ei ole eheä,  eikä maku täydellinen. Kuplivaa juomaa ei tarvita paljoa, yksi pieni pullo riittää vallan hyvin kuudelle tai kahdeksalle lautaselle.

 

Cr%C3%A9me%20Ninon%201.jpg

 

CRÉME NINON klassikko RANSKASTA

 

5 dl vihreitä pakasteherneitä

1 dl valkoviiniä

1 shalottisipuli

1 pieni valkosipulin kynsi

3 dl vispikermaa

3 dl kanalientä

suolaa ja pippuria maun mukaan

 

  • Keitä pilkottua sipulia valkoviinissä, kunnes se on pehmeää. Lisää joukkoon pakasteherneet, kerma ja kanaliemi. Kiehauta!
  • Soseuta keitos tehosekoittimella ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Tarjoa keitto kuumilta lautasilta ja viimeistele se lorauksella samppanjaa tai kuohuviinillä.

VINKITYSTÄ:

  • Mikäli haluat keitosta erityisen juhlavan niin koristele keitto, joko kevyesti vatkatulla kermalla, mätinokareella tai  muutamalla katkaravulla.......

Hiirenkolossa keittoa syntyi kaksi liemikulhollista. Hiiren lounas oli tänään siis kaksi 'start' annosta. Toinen oli ilman kuohuvaa ja toisessa ruokalusikallisen verran....

 

SLY34%20Yst%C3%A4v%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4SLY34%20emolta%20.jpg

 

Tuntematon salainen leivontaystäväni oli laittanut Ystävänpäivän muistamiseksi suomalaisen patavahdin ja hemmottelunaamion...tietenkin suklaisen ! Kierroksen emolta saapui makea kirje !

 

Kiitoksella nami-hiiri