Varsinaisia tuliaisia tai ennakkoon mietittyjä ostoksia ei nami-hiiri raahannut kotikoloonsa. Vaikka herkku- ja elintarvikeosastot olivat pullollaan ihanuuksia ei varsinaisia 'ahaa tai wau'  elämyksiä eteen ilmestynyt.

tanskasta%20-normal.jpg

Tuliaisia%20DK%20-normal.jpg

Nämäkään kakkujen tai leipomusten koristeluun tarkoitetut pussukat eivät olleet edes tanskalaisia vaan ranskalaisia: kultaa, hopeaa, valkoisia mansikalla marmoroituja suklaanappeja, orvokkirakeita, sekä laventelipalloja, joissa on sisällä aitoa laventelia. Tanskalaista Anthon Berg suklaata tuli tietenkin ostettua, mutta vasta kentältä lämpimän sään vuoksi. Näistä sitten enemmän leipomusten kohdalla - jos niitä syntyy.

Makumuistiin ja kameraan tallennettu tanskalainen makunautinto ! Mansikoita ja kermaa ilman vaahtoa. Tästä olin ennen matkaa lukenut täältä, ja havainnut, ettei se ollut aivan kirjoittan  TOP-listan kärjessä, ei ainakaan vielä. Mutta meihin se upposi. Ehkä asiaan vaikutti hieman se, ettei sitä tarvitse ihan kohta välttämättä syödä uudestaan.

Tanskalaisia kalaherkkuja ja pikkusaarten leipiä tuli syötyä hyvällä ruokahalulla.

Koska lomalaisten yhteinen mieltymys oli 'sushi', niitä tuli testattua Ravintola "Umamissa", jossa palvelu, ruoka, sekä sisustus olivat kaikki positiivisen maininnan arvoisia. Siellä nami-hiiri vieraili ensimmäisen kerran naistenhuoneessa, jossa oli TV !  Ruotsin puolella 'vinkattu' ravintola "Izakaya Koi" oli oikein hyvä valinta. Ateria maistui ulkoterassilla pienestä sateen tihkuilusta huolimatta.

Tanskalainen voileipä ’smørrebrød’ on tunnettu kaikkialla maailmassa. Aito 'smørrebrød' koostuu ohuesta ruisleipäviipaleesta ja suunnattomasta määrästä päällysteitä, jotka kotioloissa voi koota aterioiden ylijäämästä. Varsinainen leipä ei saa näkyä päällysainesten alta. Tanskalaisen voileivän kanssa tanskalainen juo mielellään lasillisen olutta ja "en lille en" eli pieni snapsi! 

Juustoleipä tanskalaisittain:

2 viipaletta ruisleipää

   voita leivän voiteluun

3-4 tomaattiviipaletta

pala kurkkua viipaloituna

2-3 salaatin lehteä

pari siivua paprikaa

3-4 rkl majoneesia

4-6 viipaletta voimakasta juustoa

 (Gamla Olea, Mustaleimaa, Goudaa)

koristeluun tuoretta persiljaa tai ruohosipulia

ripaus mustapippuria majoneesin päälle 

Valmista leivät seuraavassa järjestyksessä:

1. Aseta leipäpalat lautaselle ja voitele ne kevyesti voilla (tai margariinilla).

2. Laita salaatti, juustoviipaleet, kurkkuviipaleet, tomaattisuikaleet ja paprikasiivut mainitussa järjestyksessä leivän päälle.

3. Pursota leipien päälle majoneesia maun mukaan.

4. Koristele tuoreilla yrteillä ja ripauksella mustapippuria.

5. Leivät syödään haarukalla ja veitsellä. 

Jos haluat leipiin enemmän tanskalaista tyyliä lisää vielä lautasen ympärille retiisinpaloja tai viipaloi keitettyjä uusia perunoita leipien päälle.

Voit myös kokeilla perinteistä juusto ’smørrebrødiä' jättämällä tomaatin pois ja käyttämällä juustona ’Gamla Olea’, sekä lisäämällä lopuksi leivän päälle mausteeksi rommia!

nami-hiiri