Lf%20ruusunmarja%201.jpg

kuva 4. Valmis kakku onnistuneesti lautasella, kuvattuna ja valmiina kisailemaan hieman harvinaisempien luonnonantimien haasteessa. - Nami-hiiri pyyhki tuskanhien otsaltaan, eikä suinkaan "Lamingtonin" vuoksi, vaan 'poliisin' Ü. Hiiri asuu vieraassa maassa, pienellä paikkakunnalla ja keksii saksia pienen koristeoksan kakkuvadin koristeeksi julkiselta paikalta, luvan kysyminen käy mielessä. Kulkiessaan kauniin pensasrivistön ohi mennen tullen, niin kyllä kahtena päivänä hiiri oikeasti mietti, että pitäisiköhän  käydä piristämässä konstaapelin päivää kysymällä lupa ?

Lf%20elokuu%204.jpg

kuva 3. Taisit ajatella, että kuvat 2 ja 3 ovat vaihtaneet paikkaansa! Eivät ole! Sunnuntaileipurin keinot ovat joskus outoja ja eroavat hassusti ammattilaisten tavoista. Ohut kakkulanka jakoi kakkupohjan kahtia. Alimmainen kakkukiekko siirtyi mukavasti kahdella kakkulapiolla viereiselle lautaselle odottelemaan, kunnes hillotäyte oli alimmaisen kiekon päällä. - Hiiri halusi, että täyte näkyy, eikä kookoshiutaleet sitä peitä. 

Lf%20elokuu%20%203%20.jpg

kuva 2. Sitten kalteva pystyreunan pyöritys kookoksessa, pohja sai tietty oman osansa valkeasta koristelusta, mutta pintaan ei hiiri kookosta halunnut. Pihlajanmarjan kaunis väri koroistui !

Lf%20ruusunmarja%202%20.jpg

kuva 1. Hiiri valeli kolme kertaa paistuneen kakkunsa vesi-pihlajanmarjaseoksella ja antoi sen rauhottua.

Lamington -kakkua ruusunmarjahillolla, hiirenkolon tapaan

 

Kakkupohja:

 

185 g pehmeää voita ( mielell. suolaton )

1 tl vaniljaa

165 g sokeria

3 kananmunaa

60 ml maitoa

225 g vehnäjauhoja 

2 tl leivinjauhetta

 

300 g ruusunmarjahilloa, josta osa kakun valeluun. 

 

Koristeluun:

 

kookoshiutaleita hieman murskattuna, ellei kookos maistu niin paahdettuja mantelilastuja, krokanttia ...

 

 

Tee näin:

 

  • Esilämmitä uuni 160°C /paistoaika kakulle n. 30 min.
  • Voitele/paperoi irtopohjavuoka (20cm) tai sopiva kahvikakkuvormu
  • Surauta tasaisen kuohkeaksi massaksi kulhossa voi, vanilja ja sokeri sähkövatkaimella.
  • Lisää joukkoon kananmunat yksitellen sekoittaen.
  • Sekoita jauhot ja leivinpulveri keskenään.
  • Lisää muna-sokeriseokseen jauhoseos kahdessa osassa maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Täytä taikinalla valitsemasi vuoka  ja paista kypsäksi tarvittava aika, tikkukoe !
  • Jäähdytä kakku ritilän päällä, jonka alla on leivinpaperi.
  •  
  • Laita kattila ja 1 rkl vettä miedolle lämmölle ja lisää joukkoon reilu puolet noin ¾ ruusumarjahillosta ja sekoittele notkeaksi.  
  • Valele jäähtynyt kakku notkealla/löysähköllä ruusunmarjahillolla, niin että se valuu myös reunoille valuen mahdollisesti leivinpaperille!
  • Laita rikotuja kookoshiutaletta kakkua isommalle keittolautaselle ja pyöritä sitä kallellaan niin, että kookos tarttuu tarmeaan hilloreunaan…..samoin jos käytät mantelilastuja tai rikottua krokanttia. 

 

Itsetehty ruusunmarjahillo:

 

Kerää puhtaita ruusunmarjoja/kiulukoita astiaan, pese, halkaise ja laita jääkaappiin 1-2 h.

Poista pikkulusikan varrella siemenet (lähtee paremmin, kun marjat ovat kylmiä (?).

 

1 l halkaistuja, siemenettömiä marjoja 

4 dl vettä

3 dl hillosikeria + 1 rkl hunajaa

 

Tee näin:

 

  • Keitä marjoja vedessä noin 30 min. ja lisää joukkoon sokeri ja hunaja hämmentäen. Kun ne ovat kunnolla sekoittunut hilloon, ota kattila liedeltä ja paseeraa hillo.
  • Purkita hillo normaalisti puhtaisiin kuumiin purkkeihin, sulje, jäähdytä ja laita jääkaappiin.  
  • Hillo on heti valmista käyttöön, mutta parempaa viikon päästä …..vie kielen mennessään.
  • Ellei ruusunmarjan maku miellytä voi joukkoon aina lisätä omenahilloa.

 

Kakku ei mitään lisäkostuketta kaipaa, mutta tarjoiluun voisi miettiä lisukkeeksi vaniljaista kermavaahtoa, vaniljajäätelöä.

 

nami-hiiri

 


15.09.2015 

Lf%20%3A%20Valio%20elok.%20-15.jpg

Paksu ja painava ruskea kirjekuori Suomesta! Ihana, makeita 'kuningattaria' täynnä oleva kirja Valiolta!


06.09.2015

Ja miten nami-hiiren "Lamingtonin" kävi elokuisessa  Lf:n leivontahaastees ?

 KAKKUA RUUSUNMARJAHILLOLLA  /   3 + 5 + 1 + 5 =  14 pistettä / II palkintosija

 

  • Söpö ja minimalistinen kakku. Ruusunmarjahillon ja kookoksen yhdistelmä kuulostaa todella hyvältä, pitää kokeilla tätä makuparia joskus! Makumaailma on mukavan yksinkertainen.
  • Yksinkertaisen kaunista ja herkullisen oloinen
  • Herkän kaunis kakku, tykkään yksinkertaisesta.
  • Minun suosikki! Siisti ja selkeä työ ja ihanaa ruusunmarjanhilloa, lapsuuteni lempparia.

Ensimmäinen maininta "Lamington kakusta" löytyy vuoden 1896 sanomalehdessä Queenslandissä. Se on australialainen jälkiruokakakku, jonka historiaan yhdistetään Queenslandin Kuvernööri Lord Lamingtoniin, mutta myös Skontlannin  samanniminen kylä.  Joissain kirjoissa on syntytarinaan liitetty Kuvernöörin kokki, Galland, joka olisi pudottanut kakkuviipaleen vahingossa sulaan suklaaseen. Myöhemmin havaittiin, että herkullisuus ja houkuttavuus lisääntyi kookoshiutaleiden avulla… Oli miten oli, niin kakku on herkku kaikessa vaatimattomuudessaan. Neliön tai suorakkaiteen muotoon tehty  kaksikerroksinen tavallinen sokerikakkupohja. Kerrosten väliin levitetään suklaatäyte ja kakku valellaan ohuella suklaakastikkeella ja koristellaan runsaasti kookoshiutaleilla. 

Vielä tänäänkin menneiltä vuosikymmeniltä olevassa Lamingtonissa on harvoin kermaa ja mansikkahilloa, mutta sitäkin näkee etelä-afrikkalaisissa ravintoloissa,  sekä Australian kahviloissa, joista löytyy myös sitruunalla maustettuja Lamington -jälkiruokakakkuja.   Uudessa-Seelannissa taas käytetään vadelmahilloa ja Amerikassa suklaaseen lorautetaan rommia……

Suklaata tai marjahilloa laitetaan paksuhko kerros kakun väliin ja samaa makua sivellään useamman kerran löysemmpänä kauttaaltaan   ulkopintoihin, joista kakku 'imee' sitä osin sisäänsä.  

Nykyään erilaisissa  varainkeräystapahtumissa  Australian ja Etelä-Afrikan nuorten hyväksi valmistetaan  ja pakataan tusina 4 cm:n Lamington -kuutioleivoksia.  Rasiassa on makuina: sitruuna, vadelma ja mansikka. 

Vuonna 2006, tarkalleen heinäkuun 21.  päivä vietettiin ensimmäistä "National Lamington Day" -tapahtumaa Australiassa. Tämä perinne jatkuu.