Vesi kielellä hiiri on silmäillyt uunituoreita sly paketissa olleita reseptejä. Viikonloppuna joku aineosa jäi puuttumaan ja nami-hiiri teki taikinat valmiiksi, ensin hieman tummemman ja sitten filotaikinan. Jälkimmäinen syntyy siinä missä muutkin. Mutta kaulinta kysyy voimia runsaasti. Sitä on 'kertynyt' erilaisten elämäntilanteiden myötä. Toisinaan on punttis tullut korvattua Vichy -korin nostelulla paikasta toiseen tai sitä kantamalla viisi kerrosta ylöspäin. Oli hyvin pieni aika,  jolloin hiiri ei saanut nostaa edes puolikasta maitolitraa. Siitä toipuminen otti reilun kolminkertaisen ajan, miltei vuoden. Nykyään hiiri kantelee kahden litran vesipulloja. Hiirenkolon lähiseudun vesi on hyvin kalkkipitoista, jättäen harmaita jälkiä kaikkialle, minne hanavettä roiskahtaa. Ehkäistäkseen oman kalkkeutumisensa Ü hiiri kantaa juomavetensä, sekä turhamaisuudessaan hiusten huuhteluvedenkin marketista....hiuksien pitää kiiltää, hohtaa puhtauttaan ! Humoristinen koiran emäntä kyseleekin silloin tällöin, että joko hiiren kylpyvesikin on pullosta? Höh!

image-normal.jpg

Filotaikina tunnetaan kreikkalaisesta ja turkkilaisesta keittiöstä, joissa sitä käytetään, sekä makeiden. että suolaisten leivonnaisten valmistuksessa. Sen teko on helppoa, mutta taikinan kaulinta paperinohueksi on ’raskasta’. Pastakonetta hiirellä ei ole, mutta sillä saa kuulemma ohuita levyjä piirakoihinkin.

Filotaikina

500 g vehnäjauhoja

1 dl öljyä

2 d  haaleaa vettä

1 tl  suolaa

Kaada jauhot kulhoon. 
Tee keskelle kuoppa johon kaadat veden, suolan ja öljyn. Vaivaa taikina pehmeäksi. 
Jaa taikina pieniin palloihin ( yksi jokaista filotaikinalevyä varten ) jonka jälkeen kaulit palloista levyjä.

  • Mikäli teet taikinalevyjä etukäteen valmiiksi, jotta on mistä leipoa, niin laita leivinpaperi/eväspaperi yksittäisten levyjen väliin, rullaa ne pinossa löysälle littanalle käärölle ja laita pakkaseen odottelemaan tilaisuuttaan !

Jauhelihapiirakka filotaikinalla  8 annosta

6  kpl taikinalevyä

3 rkl oliiviöljyä voiteluun

 täyte:

1 sipuli,  2 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

300 g jauhelihaa – hiiri käytti kerran jauhettua kalkkunaa

10 oliivia – isoja, niin ovat mehukkaita

100 g fetajuustoa

2 kananmunaa

2 dl kermaviiliä – hiiri käytti paksua ruokakermaa

1 tl minttua ja 1 tl oreganoa

½ tl mustapippuria – rouhe tai jauhe

  • Esilämmitetty uuni 175°C
  • Nosta filolevyt sulamaan, jos käytät aiemmin valmistettuja pakkasesta.
  • Peitä ne kostealla pyyhkeellä, jotta pysyvät notkeina. – Itse tehtyjen levyjen väliin hiiri laittaa aina eväspaperiarkin, joten ne pitävät sulatetut taikinalevyt kyllä tarvittavan ajan kimmoisina.
  • Valmista täyte. Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna tai raasta valkosipulinkynnet.
  • Kuullota sipulikuutiot öljyssä, n. 3 min ja lisää jauheliha mukaan ruskistumaa.
  • Hienonna oliivit ja lisää valkosipulin kanssa jauhelihan joukkoon.
  • Murusta fetajuusto sekaan.
  • Valitse vuoka, voitele öljyllä ja kokoa taikinapohja latoen kolme ’taikina arkia’ vuoan pohjalle. Jätä levyjen reunat roikkumaan vuoan yli.
  • Sivele  toiset kolme arkkia toisten päälle.
  • Kaada jauhelihatäyte piirakkapohjalle.
  • Sekoita munat, kermaviili ja mausteet keskenään ja kaada seos täytteen päälle.
  • Nosta taikinaliepeet piiraan kanneksi yksi kerrallaan ja voitele kerrokset kevyesti öljyllä. Jätä päälle taittuva taikina poimuiseksi. Repeilyt eivät haittaa.
  • Voitele myös päällimmäinen kerros.
  • Paista piirasta uunissa noin 35 minuuttia.

image-normal.jpg

image-normal.jpg

Vuokana nami-hiirellä oli nyt vanhan Pyrexin - kannellisen uunivuoan kansi. Siihen valmistuu näppärästi parin päivän annos mikä milloinkin. Lisäksi se on väriltään kaunis, syvä sininen.

image-normal.jpg

Tällä kertaa hiiri teki niin sanotun katetun piiraan muutteemmaksi itselleen, mutta tulossa on ohjeen tavalla työstettävä avopiiraskin  sokerittomana hedelmäpiirakkana.

Uudemmasti kiitoksella SLY25 kierroksen parilleni !

nami-hiiri