Suklaa ja makeat herkut ovat tietenkin aina nami-hiiren mielessä, ja toki ne maistuvat pienelle matkalaisellekin, mutta hiiri pyrki aina myös esittelemään paikallisia ruokalajeja. Parit seuraavatkin postaukset ovat siis ruokamaisia juttuja. Aloitetaan raklettista, koska se usein jää fonduen varjoon, mutta aivan suotta.

Raclette eli suomeksi rakletti, on juustosta valmistettu ruokalaji. Perinteinen juusto on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto. Sen kypsytys vie 3–6 kuukautta. Raclette on lähtöisin Sveitsin Kantonista nimeltä Valais, mutta sitä valmistetaan nykyään myös Ranskassa. Raclette on muodoltaan suuri, pyöreä kiekko, painoltaan noin 6 kg. Sitä valmistetaan myös savustettuna, sekä valkoviinillä, pippurilla tai yrteillä maustettuna.

MITÄ RACLETTE OIKEASTI ON ? Raclette on alunperin Sveitsin ja Ranskan Sveitsin puoleisten osien  nälän kurissa pitävä, yksinkertainen ruoka.  Sana raclette tulee ranskan ilmaisusta 'racler', tarkoittaen "raapia/kaapia". Ruoka periytyy vuoristopaimenilta, joilla oli tapana sulattaa juustokimpalettaan nuotion loimussa ja kaapia kuumaa, kuplivaa juustoa perunoidensa tai leipänsä päälle. Suurissa juhlissa juustokiekkoa edelleenkin lämmitetään perinteisesti avotulen edessä. Tämän jälkeen juustoa kaavitaan ruokailijoiden lautasilla olevien perunapalojen ja lisukkeiden päälle. - Kotioloissa raclette valmistetaan erityisellä sähkökäyttöisellä pöytägrillillä. Grillin yhteydessä on pieni oma pannu jokaiselle ruokailijalle, jossa tämä voi sulattaa juustopaloja.

Kuvan mini-grilli on kehitelty erityisesti retkille. Se kulkee mukavasti mukana ja juusto sulaa tietenkin lämpökynttilöiden avulla.

Perinteisiä lisukkeita perunan ja leivän lisäksi ovat nykyään: hillosipulit, etikkakurkut ja usein myös   ilmakuivattu kinkku, sekä viipaloidut paprikat, tomaatit ja sienet. Lisukkeet tarjoillaan pienistä erillisistä kulhoista. Erilaiset juustot, 2-3 eri laatua, leikataan valmiiksi grillin 'lusikkaan' mahtuviksi paksuhkoiksi viipaleiksi. Ne asetetaan lajeittain tarjoiluvadille pinoon. 

Sveitsin Vaudissa racletten kanssa juodaan usein ainoastaan teetä tai muuta lämmintä juomaa tai sitten fendant-nimistä viiniä. Ranskassa sen kanssa nautitaan yleensä valkoviiniä, kuten Rislingiä tai Pinot Gris'tä. Sanotaan, että veden juominen raclette aterialla häiritsisi ruuansulatusta. Tälle väitteelle nami-hiiri ei ole löytänyt tieteellistä näyttöä.

Nami-hiiri on aina ollut Valion valmistamien juustojen suuri ystävä ja kuluttaja, joten hiiri on myös perehtynyt kotimaisiin rakletti-ohjeisiin. Nykyisessä arkielämässä Valion tuotteita  ei tietenkään löydy. Alkuperäinen vuoristopaimenien raclette on todella herkullista ja täyttävää -  ihan ilman Auraa ja Turunmaata, ilman Valion Mozzarellaa tai Emmentalia !

nami-hiiri