Toinen oli tavallinen korsikkalainen poika, joka kruunasi aikanaan itse itsensä Keisariksi ja sai sattumoisin oman nimikkoleivoksen  herkullisesta napolilaisesta kahvipöydän leivonnaisesta. Toinen syntyi oikeaksi Prinssiksi ja hallitsee nyt Ruhtinaskuntaansa, kuten isänsä ja isoisänsä aikoinaan. 'Napoleonin' leivonnaisen päällä on yleensä vaalea, harvemmin vaaleanpunainen pintakuorrutus. 'Ruhtinaan paakelssin' pintaa peittää samanlainen, mutta suklainen kuorrute, jotta erottuisivat kaupallisista syistä. Kerma pursuaa molemmista samalla lailla, kun leivoshaarukan piikit osuvat ensimmäiseen lehtevään kerrokseen, sitten toiseen ja lopulta pohjaan. 

Marraskuun leivontahaaste Leivontafoorumilla on tehdä joku aiemmin haasteissa ollut mieltä askarruttamaan ja makuhermoja kutkuttamaan jäänyt leipomus. Nami-hiiren ei tarvinnut kahdesti miettiä valintaansa.

Se oli Kermaruusun koulussa oppima tulkinta 'Napoleonista'. Hän oli tehnyt maaliskuun haasteeseen pieniä nelikulmioita, joka entistä enemmäm innosti hiirtä tähän haasteeseen. - Italiassa ja kahviloissa tämä leivos  on aina kapea, korkea suorakaide. Sitä myydään Italiassa ja Ranskassa metri tolkulla, ja aika usein kuulee vain nimen 'kermasiivu'. Keisari on unohtunut historian sivuille ja Ruhtinas muuten vain, vaikka on usein otsakkeissa, asiallisissakin.

Hiiri ei niin kovin mielellään muuntele hyviksi todettuja vanhoja klassikkoreseptejä. Ei ole tarvetta, eikä taitojakaan säveltää niitä uudelleen. Haastavuus on siinä, että toisinaan ylittää itsensä ja saa hyvän kopion aikaan. Mutta koska nämä kaksi mainittua lehtevää kermaista leivosta erottaa toisistaan vain pinnan väri, niin hiiri 'yhdisti' leipomukset samaan herkkuun. Maistetaanpa siis Napoleonia ruhtinaallisesti !

Kuva 

Kermaruusun ohjeella tulee 8 leivosta.
6 voitaikina / lehtitaikinalevyä

Vanilja-voikiisseli

3 dl kermaa

3 rkl sokeria

1½ rkl perunajauhoja

½ keltuainen

50g suolatonta voita

2 tl vaniljasokeria

½ rkl sitruunamehua

Kuorrutus

2 dl tomusokeria + n.2 rkl vettä

- kuorrutuksen voi värjätä punaisella elintarvikevärillä ja tehdä päälle raitoja tummalla suklaalla

Valmista voitaikina itse tai käytä valmista. Laita levyt leivinpaperin päälle pellille, pistele pohjat. Paista levyt 200 asteessa 35-40 min.
 
Valmista kiisseli. Laita kattilaan kerma, sokeri, perunajauho ja keltuainen. Anna kiisselin pari kertaa "pulpahtaa", nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä kylmäksi.

Vaahdota pehmeä voi ja lisää siihen kylmä kiisseli. Mausta lopuksi vaniljalla ja sitruunalla.

Levitä kahden jäähtyneen pohjan päälle vanilja-voikreemiä. Laita toinen levy päälle ja täytä samanlailla. Laita lopuksi kansilevy.

Valmista tomusokeri-vesikuorrutus. Kuorruta leivoksen pinta. Laita kylmään, jotta pinta jähmettyy. Leikkaa leivokset sahateräisellä veitsellä. Yhdestä levystä tulee 4 leivosta.

 Kuva

Hiiri laittoi sulatetusta suklaasta pinnan leivokselle, se oli virhe, vaikkakin taivaallinen makunautinto! Ajatus oli hyvä, mutta toteutus koitui leikattavuuden esteeksi, sillä suklainen pinta kovettui jääkaapin viileydessä. Kuka käski laittaa jääkaappiin? Sunnuntaileipurin olisi pitänyt leikata paistuneet levyt ehdottomasti ensin ja koota vasta sitten.  Alimpaan kerrokseen tuli paksua vaniljakiisseliä. Toiseen ensin sipaisu paseerattua vadelmahilloa ja  paksusti tanakkaa kermavaahtoa. Kermakerros teki leikattavuuden entistä hankalammaksi. Hankaluudet usein unohtuvat ensimmäisen haarukallisen jälkeen - näin nytkin.

nami-hiiri