En tiedä moniko  leipoja on oikeasti pannut kakkuihinsa jauhelihaa luettuaan englanninkielisen reseptin paremmin heidän tapojaan tutkimatta. Sana mincemeat tarkoittaa sananmukaisesti 'jauhettua, hakattua lihaa', mutta käsitteenä se tarkoittaa pieniksi pienittyjä hedelmiä, pähkinöitä, ruskeaa sokeria, fariinisokeria, erilaisia mausteita ja joukossa tilkkaa konjakkia. Viiniä on käytetty myös. Tällaista sekoitusta valmistetaan Englannissa perinteisesti jouluksi. Ja kotona se pakataan tiiviisiin tölkkeihin, odottamaan  käyttöä leivonnassa ja jälkiruuissa. – Amerikan puolella oikea liha-rasva-hedelmäsekoitus tunnetaan jo Intiaanien käyttämällä vanhahtavalla nimellä 'pimii'.

'Mincemeat' ei koskaan ole tarkoittanut lihaa, vaan juuri sitä samaa hedelmäsekoitusta, kuin nykyisinkin. - Nami-hiiren lapsuudessa sitä toivat Englannissa kävijät, mutta nyt sitä saa ihan tavallisesta marketistakin. - Siitä pidetään tai sitten ei. Tämä makea herkku on peräisin noin 700 vuoden takaa. Englannin sana 'meat' on vasta 1300-luvulla alkanut merkitä lihaa. Sitä ennen se merkitsi yleisesti kiinteää ruokaa juoman vastakohtana. Eli meille tuttua ruotsin sanaa 'mat'.

Historioitsijat puolestaan kertovat, että lihaa, erikoisesti riistaa, yritettiin ammoin, ennen jääkaappeja säilöä hienoksi hakattuna mausteiden ja alkoholin avulla. Muutamasta artikkelista selvisi, että 1600-luvulla on  pienityn, hakatun lihan joukkoon alettu lisätä kuivia ja tuoreita hedelmiä ja pähkinöitä. Kun vuosikymmenten saatossa lihan osuus seoksesta on pienentynyt ja lopulta jäänyt kokonaan pois 'mincemeatista', niin luonnollisesti tämän tuotteen säilyvyys vain parani. Nimi ei ole tuotteen historiassa pilaantunut, se on säilynyt. Kukaan ei ole sitä halunnut edes muuttaa. Pieni tai suuri piiras kuuluu perinteisesti joulun herkkuihin - ja usein myös Kiitospäivään.

Taikinana käytetään yleensä muropohjaista piirastaikinaa. Pieniä pyöreitä piirakoita usein koristaa taikinasta leikattu tähti, joten voisi hyvin ajatella 'tähti' -formunkin käyttöä !

Pieniä formupiiraita 16-18 kpl.

225 g kylmää voita palasina

350 g jauhoja

100 g sokeria

280 g 'mincemeatia' itse tehtyä tai kaupan purnukasta

1  pieni kananmuna voiteluun

tomusokeria koristeluun

Tee paksuhko murotaikina totuttuun tapaan, älä lisää nestettä.

Laita formupiiraan sisään noin saksanpähkinän kokoinen pallero 'mincemeatia', voitele piiras kananmunalla.

Paista 180°C / 20 minuuttia.

Nopea 'Mincemeat' kotikonstein

90 g tummia tai keltaisia rusinoita saksittuna tai karpaloita

60 g hillottuja appelsiinin kuoria

60 ml  omena siideriä (vanhoissa alkuperäresepteissä on mainittu vain joko brandy tai whisky)

1 appelsiinin  liha 

1 tl tuorepuristettua sitruunamehua

2 tl fariinisokeria / muscovado 

1/2 tl jauhetua kanelia ja muskottipähkinää

1/4 tl jauhettua neilikkaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seistä 1-3 päivää - kuumennetussa, kannellisessa lasipurkissa.

Seoksen tulee olla hieman kostea, lisää hieman nestettä (siideriä) tarvittaessa.

Lisää joukkoon vasta  leivottaessa  1 iso kuorittu ja  raastettu omena tai päärynä.

nami-hiiri 

P.S.

Aina ei tule mainittua kaikkea kerralla.  Jotkut asiat nami-hiiri pitää selvyyksinä, koska on ne oppinut vuosien aikana tai tottunut tai jotain muuta. Tarkennetaan siis, että kaupan hyllyiltä saattaa käteen osua lasipurkki mincemeatiä, jonka tuoteseloste kertoo sen sisältävän 'rasvaa/talia/traania'. SE ei ole erehdys. Näin on. Jotkut valmistajat ovat jättäneet palan sitä 'hstoriaa' tuotteeseensa niiltä ajoilta, jolloin hedelmillä, pähkinöillä ja alkoholilla oikeasti yritettiin säilöä helposti pilaantuvaa lihaa rasvoineen !