image-normal.jpg

Unkarilaisen, alkuaan joululahjoiksi leivotun vanhan markkinoiden herkun uustuleminen näkyy Keski-Euroopassa. Niinpä Sveitsinkin joulukojuissa voi nähdä muhkeita ”Chimney Cake / Kürtős Kalács"  pullia valmistettavan perinteisesti avotulella tai grillissä paistaen. Se on maahanmuuttajien mukanaan tuoma herkku. Äkkiä sanottuna hiivataikina kaulitaan levyksi, suikaloidaan ja yksi suikale aina kierretään tarkoitukseen sopivan uuden tai vanhan lieriön/'metallikaulimen' ympärille ja grillataan avotulen hiilloksella missä se on mahdollista. Putkimainen kuuma pulla glaseerataan heti voi-sokeriseoksella ja kieritetään sokeri-kanelissa tai pähkinämuruissa, ja toki nykyaikaisemmin strösseleissä. Vaihtoehtoja mausteluun löytyy leipureiden mielikuvituksesta. Nami-hiiri pitää kookoshiutaleista tai murskaa pistaasimantelin sydämet (ei suolattu) karkeaksi rouheeksi piipun päälle.

Tämä leipomus ei ole oikeasti kakku vaan pulla, ontto pulla, joko ohuempi, paksumpi, kapea,  leveä, pitkä tai pätkä kierre vaakatasossa tai korkea piippuryhmä alkuperäisten tapaan, mutta aina ontto. Sen valmistus ei ole juurikaan historiassaan muuttunut. Eikä ilmeisesti halutakaan muuttaa, ettei maku kärsi tai leipomus. - Se kuuluu samaan ryhmään, kuin ranskalaisten ”Tarte flambée - Flame cake”, joka paistetaan aina  nopeasti grillissä (2-4 min.) tai avotulen hiilloksella, muutaman millin paksuiseksi suolaiseksi herkuksi.

Tämä vanha piippuleipomus menneiltä vuosilta muistuttaa hieman pieniä täytettäviä voitaikinatuutteja. Niissäkin taikina kierretään nauhana metallisen tuutin ympärille. Mutta piippu on avonainen molemmista päistään, olipa sitten korkea tai matala. Eikä niitä täytetä.

-  Tosin nykyään lapsiperheissä näkyy käytettävän Nutellaa tai suklaatahnaa sisäpinnan sivelyyn. 

-  Pullapiipusta saa hauskan jäätelöllä täytettävän 'jälkiruokakourun', jos vaakasuorassa olevan piipun viiltää ensin auki ja nappasee/leikkaa renkaista pienet palat pois.

Hiirellä ei ole oikeaa työkalua paistamiseen. Siihen ei kelpaa tasapaksu lasipullo, joka toimii erinomaisena kaulimena, eikä liioin uusi, pieni silikoninen sokerimassalle soveltuva kaulin! Tyhjä oluttölkki kuulemma toimii, jos sellaisen päällystää  paksulla grillifoliolla ja voitelee sen öljyllä. Hiiri ei juo olutta, joten muistilokeroita piti kaivella hieman enemmän....eteen ilmestyi ’muistikuva’ lehdestä, kirjasta tai jossain nähdystä foliolla peitetystä talouspaperi- tai puuterihuoneen puolet lyhyemmästä hylsystä. Ne toimivat hyvin - testattu on - piippu jää melko kapeaksi. Idea ei muutu, silloin voi nauttia useamman pullaisen ulkomaan herkun!

Unkarilainen Chimney Cake, 6 kpl

750 jauhoja

2 keltuaista

50-60 g hienoa sokeria

100 g sulatettua normaali voita

30 g hiivaa

3 dl kädenlämpöistä maitoa

lisäksi: ruokaöljyä paistorullien voiteluun

karamellisointiin: hieman sulatettua voita, kanelia ja sokeria

Grillausaika noin 6-8 min koosta riippuen, kunnes saavat kullanruskean pinnan.

Pinnan tulisi olla mukavan rapsakka ja sisäpinnan pullanvaalea ja pehmeä!

image-normal.jpgimage-normal.jpg

Leipomuksen normaali asento tarjoiltaessa ! Isommalle vadille laitetaan yleensä erilaisin mausten ja erikokoisia piippuja tarjoille - korkeat ovat sormiruokaa !

image-normal.jpg

nami-hiiri.