Perinteistä Tapaninpäivän ajelua  hevosella ei ole onneksi unohdettu. Tänään Helsingin Seurasaaressa  pääsee kahdella eurolla rekiajelulle. Se vie varmasti vanhanajan joulutunnelmaan. "Elää saa niin riemullisen hetken se, ken tekee reippaan rekiretken. Orhi, parhaas koita! Soita, tiuku, soita hilpeät ja hauskat sävelet!"

Keskiajalla 'Pyhää Stafanusta' eli Tapania kunnioitettiin hevosten suojelupyhimyksenä.

   

   

Mutta mitä tulee kanelitähtien ja kaiken ihanan suklaan jälkeen?

Se voisi olla 'Tarte Flambée', joka on kevyttä, mutta suolaista hyvää. Se on kotoisin Alsacesta, Ranskasta. Tämä on yksi kuuluisimmista gastronomian erikoisuuksista alueellaan. Voisimme käyttää alueesta myös hyvin nimitystä Elsassi tai Elsas, sillä sen historia on seikkaillut vaihtelevasti Ranskan ja Saksan omistuksessa monet, monet vuosikymmenet. Toisen maailmansodan jälkeen 1945 se liitettiin lopullisesti Ranskaan. Tiukalla kielipolitiikalla alue on miltei ranskankielinen.

Nopeasti kuumassa nykyajan uunissa syntyy tämä hennosti suolattu naposteltava vaikka uuden vuoden valvojaisiin. Euroopassa sitä syödään silloin sormin pieninä palasina kuohuvan tai kuplivan kera. Se koostuu hyvin ohueksi kaulitusta leivästä tai pizzapohjasta. Ranskassa aidossa ympäristössä ja naapurimaissa kukaan ei edes mieti tekevänsä tuunauksia, vaan koittaa taitojaan alkuperäisen reseptin kanssa.

 

Esimerkiksi pizzataikina kaulitaan  suorakaiteen muotoon perinteisesti, myös ympyräksi:

  • se on  peitetty ensin ranskankermalla, 
  •  sitten on ripoteltu harvakseltaan sinne tänne pientä sipulisilppua,
  • samoin kuutioitua pekoninsilppua tai kinkun murusia
  •  ja lopuksi pinnalle vielä hieman karkeaa juustoraastetta.
  •  Mausteena säästeliäästi on vain suolaa, pippuria ja ruohosipulia (?).
  •  Nami-hiiri laittaisi kyllä ruohosipulin tilalle tuoretta rosmariinisilppua.
  • Läpyskä paistetaan uunissa 1-2 minuuttia, niin että reunat saavat vain hieman väriä!
  • Lämpimänä ’Alsacen Tarte flambée’  maistuu parhaimmalta.

Pienellä ennakkovalmistelulla (aineksien kuutiointi) sen kanssa voi tosiaan siirtyä vaikka uuteen vuoteen. On hyvä varautua menekkiin ja tehdä muutama läpyskä valmiiksi odottamaan uunia, sillä se yleensä maistuu! On hyvä muistaa, ettei ‘Tarte flambée’ ole mikään pizza-ateria. Turhan moni ahtaa ohuen pohjan aivan liian täyteen erilaista täytettä.

Makea muunnos voisi olla:

crème fraichea, omenaa joko hyvin ohuena siivuna tai pikku-kuutiona

hieman sokeria ja kanelia, sitten hetkeksi kuumaan uuniin !

On olemassa monia muunnelmia tästä alueensa tunnetuimmasta herkusta ja sen alkuperäisestä reseptistä. Suurimmat erot muodostaa sen koristelu eli ovatko sipulit renkaina, onko pekoni suikaleina.  Muunnoksissa on toisinaan silputtu paprikakin saanut paikan ’Tarte flambéen’ päällä!  Silloin se vaikuttaa jo kyllä pizzalta.

nami-hiiri