Salainen leivontaystävä -ringin puolella oli viime kuussa teemana 'ulkomaiset leipomukset', joten niitä tuli tutkittua entistä enemmän. Tämä ranskalainen tuli viime viikolla erityisesti hiiren mieleen, kun muisti, että naapuripulpetin poika ikääntyy Aprillipäivänä jälleen kerran yhdellä vuodella. Pitäähän häntä jotenkin muistaa.......hiiri lähetti kuvan aamupäivällä. Hiiren muistin mukaan, hän on Italiaan hurahtanut, pyöräillyt sen ristiin rastiin, opetellut kielenkin. Briossit (brioche) ilmavat vehnäleivonnaisiet ovat alkuperältään toki perin ranskalaisia ja kaiketi valmistettu ensimmäiset jollain tapaa jo 1500 -luvulla. Pariisilaisia niistä tuli 1900 -luvulla. Briossia syödään ympäri Eurooppaa,  Italiassakin. 

Briossi%20-normal.jpg

Brioche ranskalaisittain 20 kpl 

1 dl (laktoositon) kevytmaitoa

25 g hiivaa

1 maustemitallinen suolaa

5 1⁄2 dl vehnäjauhoja

100 g voita huoneenlämpöisenä

1 1⁄2 rkl sokeria

2 kananmunaa

Voiteluun

1 kananmuna

Valmistus

  • Lämmitä maito 37-asteiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää sitten maito, suola ja 2 dl jauhoista.Vaivaa taikinaa kevyesti.
  • Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia.
  • Sekoita voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi ja lisää sitten voi-sokeriseos ja kananmunat taikinaan.
  • Lisää loput jauhot ja työstä tasaiseksi taikinaksi.
  • Kumoa taikina kulhosta alustalle ja pyörittele siitä 20 isoa ja 20 pientä palloa.
  • Laita isot pullat kertakäyttöisiin muffinssivuokiin tai briossiformuihin ja aseta kunkin pullan päälle pienempi pallo.
  • Anna briossien kohota liinan alla n. puoli tuntia.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Sivele briossit kananmunalla ja paista uunin keskiosassa noin 10 minuutin ajan.
  • Anna briossien jäähtyä ritilällä.
Aavistuksen suolainen vehnäpulla  sopii mainiosti aamiaiselle tai sunnuntain brunssille!

nami-hiiri