Päivitetty  nami-hiiren kirjoitus vuodelta 2009

 "Miten olen voinut elää tähän saakka tietämättä, että on maailmaassa olemassa SUKLAAKIEKKO? Seuraako tästä nyt enää mitään hyvää?"  

Näin tuumaili nami-hiirelle tuntematon Anna, joka oli nähnyt taidokkaakkaat pyöräytykset suklaakiekosta, Eben, Kirsikka-suklaahyydykekakussa ja leivoksissa. Tuo oli niin hauskasti sanottu, että hiiri halusi ehdottomasti aloittaa tämän osion juuri tuolla lainauksella. Arvelen monen muunkin ajattelevan samoin.   

Suklaakiekko on sveitsiläisten suuri rakkaus, niin juhlissa, kuin arkipäivinäkin. Niitä valmistaa vain pari yritystä. Suklaa on laatusuklaan aatelia omassa luokassaan. Raaka-aineet ovat tarkoin ja huolella, tiheällä seulalla valikoituja, eikä valmistuksessa ole käytetty lisäaineita, myöskään raaka-aineen muutoksia ei ole  tehty. Tämän mahdollistaa tehtaiden salaisuudet ja siihen muokattu tekniikka. Kiekolle on kehitelty myös ihan oma suklaahöylä, jolla saadaan upeita kiehkuroita kakkujen ja jälkiruokien koristamiseen. - Voihan suklaa olla kaunis kiehkura, vaikka se menisi suoraan suuhunkin ilman sitä kakkua, eikö vain voikin? - Kotioloissa suklaan lämpötilasta riippuen, kiehkurat ovat runsaita lieriöitä/ruusukkeita tai avonaisempia 'töttöröitä', kuten kuvista näkyy. Pienellä, lyhyellä kahvan kiepautuksella tulee taas ihan eri näköinen koristus kiisselin tai vanukkaan päälle......

Sveitsissä suklaakiekon ympärille keräännytään jatkuvasti milloin milläkin syyllä tai teemalla, joko perheen tai ystävien kanssa. Kiekko höylineen nostetaan pöydälle ja jokainen voi silloin pyöräytellä omat koristeensa jälkiruoka-annoksiin. Ja mikä estäisi höylättyjä kiehkuroiden leikkimielisen arvostelun...palkintona suussa sulava extra ruusuke! Kisailun on tapahduttava aika nopealla tempolla, sillä kiehkurat ovat hauskan ulkonäkönsä lisäksi todella maistuvaa suklaata.              

mansikkakiekko%20-normal.jpg

Eben%20kisakakku%20-normal.jpg     Eben%20kisaty%C3%B6%201.%20-normal.jpg        

Mansikka-suklaaraitainen kiekko oli vuosia tehtaiden uutena kokeiluna. Keväällä 2009 se laskettiin markkinoille.  Nami-hiiri oli lähettänyt sellaisen Mansikkamäelle kesällä kiitokseksi ihanista kukkien teko-ohjeista, joita hiiri oli 'matkinut' illat pitkät hänen blogistaan.....ja tietenkin kokeiltavaksi tavallisemman marmoroidun kiekon seuraksi. - Yllättäen sitten ilmaantui hiiren ideoimaan ensimmäiseen syksyiseen suklaakakkukisaan 'Barbiekakku'. Se valloitti kaikkien arvostelijoiden sydämet! Hameen rimpsuhelma on vaatinut työtä ja kärsivällisyyttä.  - Euroopan markkinoilla suklaa-mansikkakiekosta ei tullut koskaan hittiä. Mansikkainen osuus mureni paloiksi helposti ja muutti osin väriäänkin. Tehdas lisätestaili kaiketi vuoden, muttei halunnut lisäillä mitään keinotekoista 'harmitusten' poistamiseksi. 

Eben%20kirsikkakakku%20-normal.jpg     kardemummakahvia%20I%20_1-normal.jpg

Eben kirsikka-suklaakakku, kesällä 2009 koristeltuna marmoroidulla suklaakiehkuralla -  ja nami-hiiren kardemummakahvi pistaasiasuklaan ruusukkein.

    Kiekko%201.%20-normal.jpg     Kiekkokuva%202%20-normal.jpg

Kuvan Cappuccino -kiekko on ollut yhden yön jääkaapissa, toinen kuva myöhemmin huoneen lämpöisenä....kuva kertonee, että höylää on käytetty 14 v., kiekkojen määrästä ei niin mitään havaintoa !

Kaikki suklaiset, sekä pistaasiamantelinen kiekko sitävastoin toimvat mallikkaasti parasta ennen päiväykseen ja vielä sen jälkeenkin, kuten nykyään muodissa olevat hieman mausteisetkin kiekotkin. Tämän päivän uutuus on  suosion saavuttanut 'leipurinvalkoinen'.

juustoruusu%201%20-normal.jpg

Ja ettei makeaa mahan täydeltä, niin suklaakiekon höylä on suunniteltu siten, että se soveltuu oikein hyvin myös 'Tête de Moine' eli Monk's Head -juustoruusukkeiden tekoon. Keski-Euroopassa juustokoristeet kuuluvat todella arkipäivään,

juustoruusu%202.%20-normal.jpg

..... niin aamupalaan, toimistoeväisiin, kuin arkisiin välipalavoileipiinkin koululaisille kotona. Silmäruokaa makuhermoja kutkuttamaan. 

Toukokuu%20-Lf%202%20.jpg

Leivontafoorumin kisailussa 2. palkinto, mustikkaisen kakun pintaa koristaa avatut suklaarullat, jotka on höylätty kiekosta joka on ns. 50/50 eli maitosuklaata ja valkoista.

 "Voisin  lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä." 

nami-hiiri