'Suklaabrownie' ei ole kakku, eikä se ole pikkuleipäkään. Se on jonkinlainen näiden kahden risteytys, sillä siinä on molemmille ominaista koostumusta. Se on  kestosuosikki, niin Amerikassa, kuin Kanadassakin - ja  Euroopan voi hyvin liittää mukaan.
 
 
Oikeaoppisesti brownie syödään käsin ja se on useimmiten ilman koristeita alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti. Se näet kehiteltiin Chicagon 'Palmer House Hiltonin', Bertha  Honor-Palmerin ideasta ja toiveesta amerikkalaisia lounaslaatikoita varten. Se ei saanut olla 'hankala' kakkupala, mutta sen tuli korvata se lounaslaatikon jälkiruokana kahvin kanssa nautittavaksi. Ja sen tuli tietenkin olla helposti valmistettavissa joka kodissa. Alkuperäinen hotelli, joka muuten paloi 13 päivää myöhemmin valmistuttuaan, rakennettiin uudelleen. Vaikka omistussuhteetkin ovat vuosien varrella muuttuneet, niin hotellin keittiössä resepti on edelleen käytössä - siihen sipaistaan kiilteeksi ohuelti aprikoosihilloa.
 
 
 
Alla oleva ’brownies’-ohje on varmaan yksi maailman parhaista, ainakin paras niistä, joita nami-hiiri on kokeillut. Resepti  on WSOY:n   2003 julkaisemasta kivasta  Sikke Sumarin ”Rakastan ruokaa!” kirjasta taltioitu Rikhardinkadun kirjastossa käydessäni. Sumarin resepti on aito amerikkalainen, reseptissä kyllä lukee ensimmäisenä ’suolatonta voita’ ja muutama rivi alempana lisätään joukkoon kuitenkin ’suolaa’ . Hiiri on aina käyttänyt suolalla valmiiksi maustettua normaalia Valion meijerivoita, milloin sitä on tullut raahatuksi matka-askissaan Suomessa käydessään. 
 
BROWNIE -suklaapiirakka
 
250 g voita !
200 g tummaa suklaata
180 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
150-200 g  fariinisokeria 
4 munaa
200 g saksanpähkinöitä rouhittuna
aprikoosihilloa ohuelti pintaan *
 
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne, sokeri suklaa-voi-seoksen joukkoon. Vatkaa munat kevyesti ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi pähkinät. Pane taikina nelikulmaiseen (noin 20 x 30 cm)  vuokaan.
Paista 180°C noin 25-30 minuuttia. 
Anna jäähtyä, ’voitele’ ohuelti aprikoosihillolla ja leikkaa neliöiksi. 
 
* Tämä aprikoosilla ’laveeraus’ on alkuperäisen leivonnaisen äidin, Bertha Palmerin 'pyhäasuisesta' reseptistä vuodelta 1893. Sana ’laveeraus’ on taas vesivärejä aikoinaan harrastaneen hiiren lisäys, amatööriterminologiaa - kun ei ole varma, josko ’aprikoteerausta’ voisi käyttää tässä yhteydessä. Nythän ei keitellä mitään sokerin kanssa tasoitteeksi, hieman vain annetaan kiiltoa paistoksen pintaan ja raikkautta makuun suklaan kaveriksi .
 
Vinkki: 
- Jos kuorrutat paistoksen, anna sen ensin jäähtyä, MUTTA leikkaa brownie neliöiksi/paloiksi vasta kuorrutuksen jälkeen ! 
- Sama sääntö pätee brownie -muffinsseihin – ensin  jäähytellään, sitten kuorrutetaan ja sitten vasta poistetaan vuoasta
 
Ensimmäisen kerran Brownie -resepti julkaistiin 'The Boston Cooking-School Cook Book' –kirjassa vasta vuonna 1906.
 
Terveiset blogiin 'Kokeile tätä kotona', jossa oli myös leivottu maistuvia neliöitä ! 
 
 
2010/I  Valkoinen Brownie !