Suklaakimput naapureille vaihtuvat tänä jouluna joulumarmelaatiin. Hiirtä onnisti, kun löytyi kuusikulmaisia 200g purkkeja punaisilla ja vihreillä kansilla. Toki äkkiäkös sitä olisi leikannut kankaasta sievät hatut purkeille. Hiiri itse pitää 'lumihiutale' sellofaanista, joten sitä sitten ympärille annettaesa. 

Joulumarmelaatiin tarvitaan seuraavia aineksi hieman määrän ja tekijän maun mukaan.

Joulunmakuinen marmelaati

hillosokeria
omenamehua
hasselpähkinäärouheena
kuivattuja päärynän tai omenan palasia
kuivattuja luumun palasia
piparkakkumaustetta
tuorepuristettua sitruuna hieman suhteessa määrään
 
Resepi on muuttunut 'summanmutikalle', kun vanha Feminan resepti on jonnekin piiloutunut. Piparimaustetta ei kannata laittaa kovin paljon, ei ainakaan maistamatta. Kun marmelaati on valmista, niin siinä maistuu joulu ja jokainen aines mitä on käytetty, esiintyy  mukavasti.maussa. Mango-tähti-hyytelo vaihtui nyt muutteemmaksi tähän, koska kaupan hedelmät eivät hiirtä innostaneet lahjapuuhasteluun.
 
Hiiri muisti astellessaan mäkeä ylös ottaneensa talteen makeisreseptin viime tai edellisenä jouluna, jossa oli aineosana "Loimu". Kotona se löytyi 'mustikkakansiosta nro 4 makeiset/joulu. "Loimun" hiiri tapasi äskettäin kauppareissulla Zürichissä. Nallekassiin pulloa ei kuitenkaan ilmestynyt. 

Fudge - pähkinäkuutioita nami-hiiri on tehnyt viimeksi lapsena isän kanssa,  ja saanut pussittaa niitä äidin  sulkiessa pussit ruseteilla. ....se ei ollut makeinen pienen tytön mieleen. Ei siltikään, vaikkei niissä "Loimua" ollutkaan.

 Loimuinen Fudge 

3 dl  sokeria 
2 dl kermaa 
1 dl Loimu -glögiä (Lignell & Piispanen)
50 g voita
1 tl vaniljaesanssia 
1 dl kuivattuja karpaloita pilkottuna

               Sekoita sokeri, kerma, glögi, voi ja vanilja paksupohjaisessa kattilassa. 

 
Hiiri muisti astellessaan mäkeä ylös ottaneensa talteen makeisreseptin viime tai edellisenä jouluna, jossa oli aineosana "Loimu". Kotona se löytyi 'mustikkakansiosta nro 4 makeiset/joulu. "Loimun" hiiri tapasi äskettäin kauppareissulla Zürichissä. Nallekassiin pulloa ei kuitenkaan ilmestynyt. 

Fudge - pähkinäkuutioita nami-hiiri on tehnyt viimeksi lapsena isän kanssa,  ja saanut pussittaa niitä äidin  sulkiessa pussit ruseteilla. ....se ei ollut makeinen pienen tytön mieleen. Ei siltikään, vaikkei niissä "Loimua" ollutkaan.

 Loimuinen Fudge 

3 dl  sokeria 
2 dl kermaa 
1 dl Loimu -glögiä (Lignell & Piispanen)
50 g voita
1 tl vaniljaesanssia 
1 dl kuivattuja karpaloita pilkottuna
Sekoita sokeri, kerma, glögi, voi ja vanilja paksupohjaisessa kattilassa. 

Kiehauta seos ja anna sen kuplia miedolla lämmöllä, kunnes vesilasiin pudotettu
seospisara jähmettyy ja siitä pystyy pyörittelemään palleron. 

Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon pilkotut karpalot.

Vuoraa esim. pieni matala vuoka leivinpaperilla ja kaada seos siihen.

Anna jämäköityä ja leikkaa fudgesta sopivia suupaloja.

Mikäli annat niitä lahjaksi kääri vaikka makeisfolioon ja pussita.

Kiehauta seos ja anna sen kuplia miedolla lämmöllä, kunnes vesilasiin pudotettu

seospisara jähmettyy ja siitä pystyy pyörittelemään palleron. 

Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon pilkotut karpalot.

Vuoraa esim. pieni matala vuoka leivinpaperilla ja kaada seos siihen.

Anna jämäköityä ja leikkaa fudgesta sopivia suupaloja.

Mikäli annat niitä lahjaksi kääri vaikka makeisfolioon ja pussita.

 

Ihan tavallinen marmorikakkukin on  hyvä lahja kiireisille ystäville.
Tämän hiiri koristeli  pikaisesti saksalaisittain hedelmänpaloilla, mantelilastuilla.
Tyyli on ominaista varsinkin tavallisille vuokakakuille ( suorakaide ) joiden
pintaan paiston aikana ilmestynyt 'railo' peitetään tuoreilla hedelmillä, mutta
jos sirottelee tomusokeria pintaan, niin sitä ensin kohtuudella ja sitten
hedelmälohkot tai siivut.
 
Kakun alla oleva lasinen tuikkulautanen jää muistoksi tästä kakusta.
Erittäin käteviä 'pohjia' ovat korkista tehdyt pannunaluset, sekä pyöreät, että ,
neliöt. Ikea ainakin myy niitä 2-3 kpl pakkauksessa edukkaasti, Niiden päälle on
helppo koota kohtuudella mitä vain ja laittaa sellofaania suojaksi.
 
 
Suklainen kookos-marmorikakku, jossa reseptin pistaasitahna vaihtui suklaaseen
joutui 'pistokokeellisesti' laaduntarkkailuun pulleiden piparien kanssa.
 
  
 
Tässä luovuus ja pieni kiire kohtasivat. Kiire vei voiton, joten piparien paisto jatkui....
 
nami-hiiri
P.S. Editori hieman on tempuilevalla tuulella - korjataan myöhemmin.