Säännöt on tehty noudatettaviksi. Siksi pieni tyttö ylitti kadun turvallisesti aina isän kädestä pitäen. Tuohon aikaan ei liikenne olut vilkasta, eivätkä autotkaan muodostaneet katkeamatonta nauhaa katupanelin vieressä.  Mutta oli  tehty sopimus. Isä jäi tietenkin jalkakäytävälle leipomon eteen ja tyttö meni yksin ostoksille seteli tiukasti sormien otteessa. Oli keskiviikko ja se oli leipomossa vesirinkelipäivä.  Suurin hetki oli varmaan murtuneiden pikkuleipien maistelu leipurin ystävällisen rouvan  kanssa. – Kotona Isä söi tuoreen vesirinkilän voin ja makkarasiivun kera. Äiti söi sellaisenaan. Tytölle laitettiin hilloa lautaselle. Vesirinkeli  oli kuulunut jo Isän lapsuuteen. Se kuului  nyt myös tytön lapsuuteen. Isä kertoi, että rinkulalla oli toinenkin nimi hänen lapsuudessaan, 'vesidonitsi'. Nimi oli peräisin siitä, että vesirinkeleitä kiehautetaan vedessä ennen niiden paistamista. 

Vastaava ulkomaiden vesirinkeli mutta pehmeällä kuorella on bagel. - Erään legendan mukaan ensimmäinen bagel leivottiin vuonna 1683 Wienissä, lahjaksi Puolan silloiselle kuninkaalle, Juhana III Sobieskille, joka oli voittanut Wienin taistelun ja murtanut sen piirityksen vuonna 1683.  Uhka Länsi-Euroopan joutumisesta osmanien valtaan täten vältettiin.

Nami-hiirellä on muutaman vuoden vanha Valiolta saatu seinäkalenteri "Rakkaudella Suomelle 2004“  leivontakansiossaan. Vesirinkeli oli tammikuun kohdalla ja sama ohje on myös Leivontafoorumin arvonnassa voitetussa kirjasessa "Essut esiin, nyt leivotaan" sivulla 43.

 vesidonitsi%201-normal.jpg

'Vesirinkelit bagelin tapaan' 20 kpl

3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
½ dl sulatettua voita/Voimariinia
keittämiseen : 2 l vettä  ja 2 rkl suolaa
 
 1. Vaihe
  • Kohota käsistä irtoava taikina vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. 
  • Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
  • Jaa taikina 20 palaan ja leivo ne sormen paksuisiksi nauhoiksi ja kiepauta rinkuloiksi. Paina liitoskohta hyvin kiinni.
  • Paista kypsiksi 225°C noin  15 minuuttia. Kypsä rinkeli on kiiltävä, kauniin ruskea ja kova kuorinen, mutta pehmeä sisältä.
  • Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot ja lopuksi rasva.

2. Vaihe

  • Kuumenna suolalla maustettu vesi laakeassa kattilassa.
  • Nostele muutama rinkilä kerrallaan veteen. Vesi saa poreilla keittämisen ajan.
  • Keitä rinkeleitä noin 1 minuutti ja nosta reikäkauhalla leivinparoidulle pellille.
  • Anna kohota vielä noin 10 minuuttia ilman leivinliinaa.

3. Vaihe

 

  • Nauti, voin, tuorejuuston tai marmelaatin kanssa.
Vinkki:     Savulohi-tuorejuustotäyte neljään vesirinkeliin:

100 g tuorejuustoa 

100 g kylmäsavulohta

2 tomaattia viipaleina, 

1 pieni punasipuli renkaina, 

2 rkl kapriksia

 

Rinkilöissä maistui lapsuudesta tuttu maku. Ne olivat  päältä hieman kovia ja sisältä pehmeitä, mutta kiiltoa ei ollut. Se  oli 'jäänyt' kai uuniin .  Pitäisi varmaan 'kilauttaa' kaverille . Hiiri uskoo, että Viva ciabatta -blogissa Aleksi tietäisi kyllä kiillottomuuteen syyn.

 nami-hiiri