Viime ajat on lentäminen ja hyppääminen tavalla tai toisella liittynytnami-hiiren päiviin. On hypätty hiihtohissin penkille vauhdissa, hyppelehditty ja liu'uttu kelkan kanssa rinnettä alas. Mutta nyt ei hiiri hulluttele, vaan suomennos on suora käännös italialaisen vasikanleikkeen nimestä. Saltimbocca tai saltinbocca on siis italiaa ja tarkoittaa: hyppää suuhun! Tämä ruoka on erittäin suosittu eteläisessä Sveitsissä, Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa. Yksinkertainen ja maukas leike valmistetaan miltei poikkeuksetta vasikanlihasta, mutta nauta ja kana käy ihan yhtä hyvin. Leike maistuu vihannesten sekä perunapaistoksen kanssa.

Saltimbocca alla Romana

hyvin ohueksi leikattuja vasikanfileitä, muutama syöjää kohden

tuoretta salvia,    ilmakuivattua kinkkua

½ lasia Marsala valkoviiniä,    

ripaukset suolaa maun mukaan

voita paistamiseen  ja kapriksia valmiin leikkeen päälle

  • On muuten syytä 'istuttaa' ruokailijat valmiiksi pöydän ääreen, sillä ohut leike jäähtyy sukkelaan !
  • Ohuen lihaleikkeen päälle, joka on paineltu sormin vielä ohuemmaksi - laitetaan puolikas ilmakuivatun kinkun siivu ja sen päälle yksi iso salvian lehti.
  • Kinkku ja salvia kiinnitetään lihaan puutikulla. Leikkeitä paistetaan voissa kuumalla pannulla kummaltakin puolelta, suolataan ja lopuksi lisätään pannuun valkoviini. Sen annetaan kiehua hetki.
  • Toisinaan, mutta hyvin harvoin lisätään päälle vielä kapriksia.

Saltimbocca alla Romana, on todennäköisesti peräisin Bresciasta.  Sisilian kaupungin nimikkoviini on Marsala.

 Hyvää ruokahalua - anna makuhermojen nauttia!

nami-hiiri