Piiraspalat%20SLY34%20%3A%20maalisk.%20.

SITRUUNA-KOOKOSPIIRAS

Herkku LEIVONTA 2/2016, sivu 63

 

TAIKINA

 

3,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl tomusokeria

140 g kylmää voita palasina

1 keltuainen

2 rkl kylmää vettä

 

SITRUUNAINEN MAKUSIIRAPPI

 

1,25 dl sitruunamehua

2 rkl sokeria

 

SITRUUNATÄYTE

 

0,75 dl kookoshiutaleita kevyesti paahdettuna

3 dl maitoa

0,75 dl  + 1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunankuori raastetta

1,5 rkl Maizenaa

2 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eriteltynä

 

POHJA

 

  • Murustele kylmä voi, tumusokeri ja jauhot pieniksi murusiksi kulhossa. lisää keltuainen ja kylmä vesi, työstä niin kauan, että ainekset ovat muodostaneet taikinapallon. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa hetken verran ja kääri tuorekelmuun. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  • Voitele ja jauhota 22 cm:n kokoinen piirakkavuoka, irtopohja tai tavallinen.
  • Ota taikina jääkaapista ja kauli se kahden leivinpaperin välissä niin suureksi, että levy peittää valitsemasi piirakkavuoan kunnolla. Irrota päälinmäinen paperi ja pyöräytä taikinalevy ympäri alinman paperin avulla vuokaan. Irrota leivinpaperi ja painele taikina kiinni pohjaan ja reunoille. Siisti reunat sormin painelemalla reunan muotoa seuraten  tai veitsellä. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa reilun kokoinen pala leivinpaperia, aseta se taikinapohjan päälle vuokaan ja täytä kuivilla herneillä tai riisillä. Tämä toimenpide estää pohjan reunojen valumisen paiston aikana. Paista 15 minuuttia. Poista painot varovasti paperin kanssa. Jatka paistamista 10-15 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea.
  • Jos pohja nousee kuprulle, voi sitä painaa varovasti leivinliinalla alas. Anna jäähtyä täysin.

 

SITRUUNATÄYTE

 

  • Paahda  kookoshiutaleet kevyesti, joko paistinpannulla tai uunissa. Laita ne sitten keskikokoiseen kattilaan ja lisää joukkoon 2,5 dl maitoa, sekä sokeri, vaniljasokeri ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita ja anna seistä 5 min. 
  • Sekoita pienessä kupissa jäljelle jäänyt maito ja maissitärkkelys huolella sekaisin. Kaada tärkkelysmaitoseos ohuena nauhana koko ajan hämmentäen kattilaan ja laita kattila sitten liedelle. Kiehauta sekoittaen koko ajan, kunnes seos kiehuu ja paksuuntuu. Siirrä pois liedeltä, lisää keltuainen vatkaten. Jäähdytä täyte.
  • Vatkaa tällä välin valkuaiset vaahdoksi. Kääntele ja sekoita varovasti jäähtyneen täytteen sekaan.
  • Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti ja paista 30-40 minuuttia, kunnes täyte on kullanruskea ja pullistunut.

 

MAKUSIIRAPPI (Hiiri ei tehnyt tätä nyt)

 

  • Laita pieneen kattilaan sitruunamehu ja sokeri. Hämmentele koko ajan miedolla lämmöllä kunnes sokeri on liuennut mehuun. Anna kiehua hiljalleen hämmennellen, kunnes siirappi on kiiltävää ja läpikuultavaa. Jäähdytä.
  • Sivele siirappia piirakan pinnalle, siivilöi hiukan tomusokeria reunoille !

 

Olisi pitänyt tehdä pieneen suosikkivuokaan, niin olisi tullut oikeaoppisesti hieman paksumpi täyte piirakalle. Seuraavalla kerralla  - ja makusiirappia sitten myös !

 

nami-hiiri